« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
STVARNO?

Amazonu su oblikovali - urođenici

Urođenici koji su nastanjivali Amazonu prije dolaska europskih kolonizatora sadili su goleme količine stabala, pokazuje najnovija studija. Oni su odigrali važnu ulogu u današnjem izgledu prašume

Sada se provodi intenzivna deforestacija, a nekad su je - sadili
Sada se provodi intenzivna deforestacija, a nekad su je - sadili (Arhiva)
Više o

Amazona

,

urođenici

,

biljke

Amazona, pluća Zemlje nije takva kakva jest nastala potpuno prirodnim putem, a niti smo mi Europljani uglavnom odgovorni za njezin izgled i sastav biljaka, već - urođenici iz pretkolumbovske ere, zaključili su nizozemski znanstvenici.

Istraživanje je pokazalo da su vrste koje su se koristile za preharnu ili kao građevinski materijal puno češće uz drevna naseljaAmazona nije baš tako netaknuta kao što se čini, rekao je dr. Hans ter Steege sa sveučilišta u Leidenu.

Osamdesetpet vrsta iz kojih se dobivaju orasi, akai ili guma pet su puta češće u starim šumama od uvezenih vrsta, pokazala je studija. Stručnjaci su do tog zaključka došli usporedbom podataka o rasporedu drveća na više od tusuću lokacija u Amazoni s kartom arheoloških nalazišta.

Procjenjuje se da je između osam i deset milijuna ljudi živjelo u Amazoni prije dolaska Kristofora Kolumba 1492. s kojim je počela europska kolonizacija. Milijuni su umrli ili u sukobima s Europljanima ili od bolesti na koje nisu bili imuni, poput kozica.

07.03.2017. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh