« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
U SVIJETU TRAVA

Aromatično bilje - dobro za um, zdravlje i kućni budžet

Uzgajanje aromatičnog bilja i trava ima korisne učinke po zdravlje i ukupno mentalno stanje čovjeka, a isto je i s njihovom uporabom u prehrani

Origano
Origano (Shutterstock)
Više o

origano

,

danski jezik

,

ružmarin

,

Jadranka Kosor

,

njemačka policija

Ako u vrtu uzgajate trave i aromatično bilje to vam može poboljšati mentalno stanje, zdravlje i kućni budžet. Oni koji ih uzgajaju znaju da su jako dobre u hrani te da sama briga oko njih predstavlja svojevrsno zadovoljstvo. A to dokazuje i anketa koju je prošle godine proveo Newspoll u Australiji - pokazalo se da gotovo polovica Australaca uzgaja trave i aromatično bilje.

U ostatku svijeta sve više se provode istraživanja koja sugeriraju da vrtlarenje općenito ima vrlo korisne učinke na zdravlje i ukupno mentalno stanje čovjeka. Ljudi koji imaju vrt u kojem oni sami rade sretniji su i zadovoljniji, manje su depresivni pa čak i žive dulje, uvjerava Helen Young, australska stručnjakinja za hortikulturu i vrtlarstvo. Po njenom mišljenju, aromatično bilje je sjajan izbor za svakog početnika kojeg zanima vrtlarenje obzirom da ono ne zahtijeva previše brige. A s obzirom na to da svaka kuharica zna koliko to bilje ima utjecaja u pripremi hrane, nije na odmet imati ga pri ruci - naročito zato što ga uvijek treba u manjim količinama, a zna biti vrlo skupo kad se kupuje u trgovinama. Eto jednog načina da smanjite potrošnju novca.

Isabell Shipard, vlasnica farme Shipard's Herb iz Queenslanda, tvrdi da aromatično bilje ima i ljekovita svojstva. Ako se ljudi pravilno znaju služiti travama i biljem, moguće je da će izliječiti određene bolesti. Bilje koje se koristi u kuhinji ima antioksidantska svojstva. Međutim, ne postoje detaljna istraživanja koja bi bezuvjetno potvrdila te teze. Ipak, jasno je da dodavanje aromatičnog bilja prehrani ima velike koristi jer je ono puno vitamina, minerala i hranjivih tvari. Na kraju, spomenimo i izjavu Sky Gyngell, poznate australske kuharice, koja je u svojoj knjizi A Year in My Kitchen (Hardie Grant) navela: „Ne mogu zamisliti kuhanje bez trava jer mislim da su iznimno važne za okus hrane."

Top 6 aromatičnih biljaka dobrih za zdravlje

Potočarka - toliko je moćna da se za nju govori kako ima antikancerogena svojstva. Bogata je željezom, kalcijem, vitaminima A i C, folnom kiselinom, antioksidantima i jodom.

Ružmarin - Bogat je željezom, kalcijem i vitaminom B6. Poboljšava moždane funkcije i pamćenje. Navodno sprječava srčane i moždane udare.

Origano - Lako se uzgaja, može se nabaviti i u obliku kapsula. Dobar je za prevenciju prehlada, gripe i boli općenito. Vrlo je zdrav.

Kopar - pomaže u probavi, ublažava želučane tegobe, nadimanje i bolove u trbuhu.

Matičnjak - najpoznatiji je po funkciji odbijanja komaraca (listove trljate o kožu). Ima antibakterijska svojstva i blagotvorno djelovanje kad se pije u obliku čaja.

02.09.2011. 15:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh