Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2011. 22:00:00
ZAGREB

Dani kornjača, prirode i biološke raznolikosti u ZOO-u

Kornjače će biti glavne u subotu 21. svibnja, a u nedjelju će se obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti

Kornjača
Kornjača (Getty Images)

Svjetski dan kornjača obilježit će se u subotu, 21. svibnja u zagrebačkom Zoološkom vrtu koji ujedno priprema proslavu Međunarodnog dana biološke raznolikosti te Dana zaštite prirode u Hrvatskoj u nedjelju, 22. svibnja, prenosi Hina.

U obilježavanju Svjetskog dana kornjača u subotu od 11 do 18 sati posjetitelji će u Edukacijskom centru Zoološkog vrta moći doznati mnoštvo zanimljivosti o kornjačama: koja je kornjača najveća, kakve tajne krije njihov oklop, čime se hrane, koliko su brze i koliko rone - samo su neki od podataka koje će posjetitelji moći doznati.

Ti gmazovi su među najstarijim bićima na Zemlji. Kornjače su se pojavile prije 200 milijuna godina, a danas ih na svijetu postoji oko 260 vrsta, navodi u priopćenju Zoološki vrt. Dodaje se kako će u likovnoj radionici posjetitelji moći izraditi suvenire inspirirane svijetom kornjača, a na štandu Hrvatskoga herpetološkog društva "Hyla" govorit će se o zaštiti kornjača u Hrvatskoj.

U nedjelju u Zoološkom vrtu obilježit će se Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode.

Od 11 do 18 sati najmlađi će se posjetitelji zoološkog vrta s biološkom raznolikosti susresti u radionici gdje će od šarenih papira u origami tehnici izrađivati različite životinje. Čudesan život mrava djeca će moći otkriti na štandu Hrvatskoga mirmekološkog društva - udruge koja se bavi proučavanjem i zaštitom te životinjske vrste.

Budući da se simpozij EuroEnviro ove godine održava u Hrvatskoj, od 20. do 28. svibnja, Zoološki vrt grada Zagreba idućih će dana ugostiti njegove sudionike, 50 studenata iz cijele Europe koji se bave zaštitom okoliša. Tema ovogodišnjeg skupa je "Bioraznolikost i urbanizam", stoji u priopćenju Zoološkog vrta.

19.05.2011. 22:00:00
http://metro-portal.rtl.hr/dani-kornjaca-prirode-i-bioloske-raznolikosti-u-zoo-u/59055/