« Znanost
objavljeno prije 9 mjeseci i 27 dana
PRIPREMITE SE

Djelomična pomrčina Mjeseca 7. kolovoza

Pomrčine su oduvijek impresivno djelovale na čovjeka, pogotovo potpune pomrčine Sunca, kada 'u sred bijela dana' na trenutak nastupi tama, a na nebu se mogu ugledati sjajnije zvijezde ili planeti

Djelomična pomrčina bit će u ponedjeljak
Djelomična pomrčina bit će u ponedjeljak (Arhiva)
Više o

Mjesec

,

djelomična pomrčina

Djelomična pomrčina Mjeseca iz Hrvatske bit će vidljiva u ponedjeljak 7. kolovoza, kada će Zemljina sjena prekriti četvrtinu Mjeseca, a iz Malog Lošinja vidjet će se maksimum pomrčine.

"Obzirom da ulazak Mjeseca u Zemljinu polusjenu počinje u 17,50 sati, a njegov ulazak u Zemljinu sjenu u 19,22 sata, prvi dio djelomične pomrčine se neće vidjeti jer Mjesec izlazi u 20,12 sati. Iz Malog Lošinja vidjet će se maksimum pomrčine prilikom samog izlaska Mjeseca i druge polovice pomrčine. Oni koji budu željeli pogledati ovu pojavu, morati će ići na dio otoka koji ima čisti pogled prema istoku. U drugim mjestima u Hrvatskoj vrijeme događaja varira za nekoliko minuta", stoji u priopćenju hrvatskog astronomskog saveza.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu. Razlikuje se potpuna, djelomična i pomrčina u polusjeni. Kada Mjesec 'baca' sjenu na Zemljinu površinu nastaje pomrčina Sunca, pojasnio je na internet stranicama 'E- škola astronomije' fizičar i ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb Dragan Roša.

Ističe kako se ponekad za vrijeme pomrčine Mjeseca mogu istodobno nad horizontom vidjeti Mjesec i Sunce.

"S obzirom da pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, u prvi mah to izgleda potpuno nelogično. Međutim, objašnjenje je jednostavno. Tada Sunce, Zemlja i Mjesec leže približno na istom pravcu, ali uslijed loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (tzv. atmosferska refrakcija) prividni položaji Sunca i Mjeseca su promijenjeni. Kada oba tijela vidimo nad horizontom linija koja ih 'fizički spaja' ne prolazi kroz oko opažača već kroz samu Zemlju", dodaje Roša. Za potpune pomrčine Mjesec je obično crvenkaste boje. Pojava je posljedica loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, pojašnjava.

Pomrčine su oduvijek impresivno djelovale na čovjeka, pogotovo potpune pomrčine Sunca, kada 'u sred bijela dana' na trenutak nastupi tama, a na nebu se mogu ugledati sjajnije zvijezde ili planeti, reko je Roša. Pomrčina Mjeseca nastaje samo za faze uštapa, kada je Mjesec nasuprot Suncu.

01.08.2017. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh