« Svijet
objavljeno prije 11 mjeseci i 16 dana
KOMENTAR

G20 – moglo je biti i gore

Samit G20 u Hamburgu nije bio uspješan. Bio je to sastanak koji je održan u sjeni masivnog nasilja i spornih tema kod kojih se pozicije nisu znatno približile. Međutim, moglo je biti i gore, smatra Dagmar Engel

Moglo je i gore?
Moglo je i gore? (Arhiva)
Više o

G20

,

Hamburg

Na summitu G20 je moglo biti i gore. Pri tome se ne misli na nerede. Tu skoro da i nije moglo biti gore: nasilje, razaranje, pljačke u jednoj dimenziji koja je u Njemačkoj ustvari nepoznata.

Moglo je biti gore kada se radi o rezultatima susreta najviših predstavnika 19 država i EU-a. Na čelu vam se znoj pojavi kada samo pogledate popis sudionika sastanka čiji je cilj bilo jednoglasno usvajanje završnog dokumenta. Za istim stolom su sjedili pravi demokrati s deklariranim autokratima i onima koji su više puta prekršili ljudska prava. Jedni potpuno nedužni, a drugi za vratom imaju korupciju. Među njima je bila i jedna osoba, zove se Trump, koja se svojim otvorenim i masivnim stavom „Amerika na prvom mjestu" pobrinula za dodatne napetosti.

Uspjeh

Kada je riječ o klimi onda morate biti zaista dobar poznavatelj političkih deklaracija kako bi u njima mogli pročitati nešto što se može tumačiti kao uspjeh. SAD istupa iz Pariškog sporazuma, piše crno na bijelom u završnom priopćenju. Ovo je prvi put u povijesti skupine G20 da se prihvaća jedno takvo neslaganje. Uostalom, 19 drugih država je stalo iza Pariškog sporazuma. Kao što smo rekli, moglo je biti i gore.U ovakvim uvjetima možemo biti zadovoljni rezultatima samita: začuđujuće je da su se svi sudionici suglasili oko toga da odbijaju protekcionizam. Tko misli da se tretira nepravedno, mora se ipak držati pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što je opredjeljenje za multilateralizam, što je željela njemačka kancelarka Angela Merkel. To je također uspjeh. Pohvale za to stižu kako od francuskog, tako i od ruskog predsjednika.

Neuspjeh

Međutim, to nije dovoljno. Dobre ideje kao što su jačanje uloge žena, novi ugovor s Afrikom, akcijski planovi za lanac snabdijevanja i inicijative za digitalno obrazovanje nisu dovoljne. G20 nije uspio globalizaciji dati novo lice. Širom svijeta mnogi ljudi vjeruju da nemaju svi jednako koristi od gospodarskog blagostanja, nego samo pojedinci. Angela Merkel je na kraju samita rekla da su akcije civilnog društva prije samita i mirne demonstracije utjecale i dale svoj doprinos. Međutim, to se ne vidi. G20 se nije razvio i nije se približio ljudima. Prije samita je Angeli Merkel predbačeno kako u izbornoj godini u svijet želi poslati poruku da je uspješan međunarodni čimbenik. Međutim, poruka iz Hamburga je drugačija.

Piše: Dagmar Engel/DW
11.07.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh