« Zdravlje
objavljeno prije 6 mjeseci i 20 dana
ZAPAMTITE :)

Gluten ne bi trebalo izbacivati iz prehrane

Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži

Koliko je gluten stvarno štetan?
Koliko je gluten stvarno štetan? (Arhiva)
Više o

gluten

,

zdravlje

,

bezglutenska prehrana

Gluten je prvi na listi za odstrel zadnjih godina, no nalazi američkih znanstvenika ukazuju na moguće rizike koji prate izbacivanja glutena iz prehrane.

Istraživači s Harvarda i Columbia University su tijekom 26 godina pratili više od 100000 osoba te su utvrdili kako je smanjenje unosa glutena iz integralnih žitarica povezano s povećanjem rizika za srčani udar.

Gluten je protein prisutan u pšenici, raži i ječmu, a kod osoba s celijakalijom dovodi do upala i oštećenja tankog crijeva.

Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži, naglašavaju istraživači.

06.05.2017. 14:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh