« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
SAVJETI

Hrana koju ne smijemo zamrzavati

Krušne mrvice imaju čudan okus i neobičnu teksturu, krumpir će pocrnjeti, a stavljanje tople hrane u zamrzivač može pogodovati razvoju bakterija

Što ne ide u zamrzivač
Što ne ide u zamrzivač (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zamrzivač

Zamrznuta hrana dobra je ukoliko se u zamrzivač stavi svježa i čista, no mi to obično radimo s ostacima hrane nakon bogatih obroka koje nismo uspjeli savladati.

Naravno, neku hranu ne smijemo zamrzavati, pa da vidimo koja je to:

Jaja u ljusci - kad zamrznete jaje, bjelanjak i žumanjak će se raširiti, zbog čega će ljuska puknuti. Znate kako se tekućina raširi kad se pretvori u kruto stanje? Ista stvar događa se i s jajima. Prije zamrzavanja možete ih razbiti i pomiješati zajedno te zamrznuti. Tako mogu trajati do godine dana. Odlično za znati, ako ste pretjerali s nabavkom domaćih svježih jaja za kolače. 

Kiselo vrhnje i jogurt - kiselo vrhnje će se razdvojiti, kao i jogurt. Prihvatiljivo je za kasnije korištenje u kuhanju, ali inače ga vjerojatno nećete htjeti više pojesti. Pazite i sa zamrzavanjem ostalih mljiečnih proizvoda jer će postati vodenasti zbog hladne temperature. Meki sir i kremasti umaci, kao majoneza, neki su od sastojaka koje nikad nemojte zamrzavati.

Krumpir - krumpiri imaju veliki udio vode, pa će se formirati ledeni kristali kad stavite cijele, sirove krumpire. Vjerojatno će i pocrniti i pretvoriti se u kašu. Najbolje ih je čuvati u hladnom, suhom prostoru. Nije preporučljivo niti zagrijavati napravljeni krumpir, pa ga nema potrebe ni zamrzavati.

Pohana hrana - najbolji dio pohanog mesa je njegova hrskavost, ali to nestaje kad ga stavite u frižider. Fino, prženo tijesto postat će mekano i kašasto. Iako ćete možda uspjeti vratiti okus stavljenjem u vruću pećnicu, ulje će tako prodrijeti u hranu. Ista stvar vrijedi i za krušne mrvice, koji su sastavni dio pohanja.

Vruća hrana - iako je primamljivo samo ubaciti ostatke u zamrzivač, nemojte. Važno je čekati da se hrana do kraja ohladi prije spremanja. Ako stavite toplu hranu u zamrzivač, druga hrana će se početi djelomično odleđivati što omogućuje bakterijama da rastu i prošire se.

14.02.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh