« Život
objavljeno prije 5 mjeseci i 16 dana
SAVJETI

Kako odabrati kućnog ljubimca za dijete?

I roditelji trebaju odlučiti jesu li spremni preuzeti odgovornost za kućnog ljubimca, posebice ako su im djeca mala

Što ćete odabrati?
Što ćete odabrati? (Arhiva)
Više o

kućni ljubimci

,

odabir

Kućni ljubimci uvijek nekako iskrsnu u razgovoru roditelja i djece, pretežno na način da klinci gnjave roditelje sa svojim željama i željicama po tom pitanju.

Naravno, odmah se postavlja poznato pitanje - tko će se na kraju brinuti za tog ljubimca, a ništa manje nužno nije ni pitanje odabira.

Stručnjaci kažu da je najvažnije da se navike i potrebe životinje uklope u svakodnevnu rutinu obitelji.

"O životinji se treba brinuti svakodnevno. Svaka se obitelj mora zapitati ima li vremena i prostora", kaže glasnogovornica njemačke udruge za zaštitu životinja Lea Schmitz.

I roditelji trebaju odlučiti jesu li spremni preuzeti odgovornost za kućnog ljubimca, posebice ako su im djeca mala.

Schmitz za mlađu djecu proporučuje manjega psa ili mačku. "Oni su naviknuti raditi s ljudima i mogu bolje podnijeti kad ih dijete želi maziti ili nositi", kaže.

Za stariju djecu bolje su veće pasmine od manjih, jer je potonje u nepažnji lakše nagaziti.

Veterinarka Janine Sommer preporučuje zlatne retrivere, kovrčave bišone ili maltipooe (križance pudla i maltezera).

S druge strane, lovački psi poput koker španijela ili dalmatinera, koji se ne umaraju tako lako, nisu prikladni za djecu.

Stručnjaci savjetuju da se ne nabavljaju malene životinje poput zečeva ili zamoraca.

"Zamorci su na glasu kao mazne životinje, ali nije baš tako", kaže Schmitz. Nije im uvijek drago kada ih se dira, dodaje.

Ni noćne životinje poput hrčaka nisu idealne.

"Ni pod kojim okolnostima životinju se ne smije gnjaviti kada danju spava. Dodirivanje i podizanje im je čisti stres", naglašava Schmitz.

Sommer čak upozorava i na zdravstvene probleme. "To jest rijetkost, ali hrčci mogu prenijeti virus meningitisa".

Za razne ptičice se lako brinuti, ali one ostavljaju velik nered. Schmitz kaže da se djeca starija od deset godina mogu dobro brinuti o njima.

Akvarij s ribicom dječici može biti uzbudljiv. Ali njihova je 'mana' što ih se ne može dodirivati i s njima graditi povezanost. Pogodne su za djecu koja uživaju u promatranju.

I Schmitz i Sommer vrlo su kritične prema držanju divljih životinja, poput kornjača, guštera ili zmija u zatvorenom prostoru. O njima je ondje gotovo nemoguće brinuti onako kako je za te vrste pogodno.

Također, većina reptila prijenosnici su salmonele. Upravo zbog toga institut Roberta Kocha savjetuje roditeljima da ne drže reptile u domaćinstvima s djecom mlađom od pet godina.

11.08.2017. 11:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh