« Život
objavljeno prije 11 mjeseci i 12 dana
SAVJETI

Kako pravilno pripremati hranu

U Hrvatskoj je tijekom 2016. godine prijavljeno više od 23000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom

Kako se pravilno kuha
Kako se pravilno kuha (Arhiva)
Više o

priprema hrane

,

pranje ruku

,

kuhanje

Najčešće pogreške prilikom pripreme hrane su nenamjerni doticaji termički obrađene hrane sa sirovom hranom, tzv. križna kontaminacija, zatim nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene i nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane.

U Hrvatskoj je tijekom 2016. godine prijavljeno više od 23000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom, a iako se često čini da opasnost dolazi izvana, kućanstva su najčešće mjesto izlaganja patogenom mikroorganizmu.

4 O FILOZOFIJA = Operi + Odvoji + Obradi + Ohladi

1. OPERI - održavajte čistoću ruku, radnih površina, kuhinjskog pribora

Perite ruke sapunom i toplom vodom prije kontakta s hranom i često tijekom pripreme hrane, pogotovo nakon rukovanja sa sirovim mesom te neopranim voćem i povrćem.

Perite i održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite prilikom pripreme hrane.

Temeljito perite voće i povrće, posebno ako se jede sirovo.

ZAŠTO? Iako većina mikroorganizama ne uzrokuje bolesti, opasni mikroorganizmi se često mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Ovi mikroorganizmi mogu se naći na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica, a mogu se prenijeti na hranu čak i najmanjim dodirom te uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Uz mikroorganizme, ostaci pesticida su samo neke od opasnosti koje se mogu u velikoj mjeri otkloniti temeljitim pranjem voća i povrća.

2. ODVOJI - odvojite sirovu od termički obrađene hrane, također sirovo meso od hrane koja se neće termički obrađivati

Odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane.

Upotrebljavajte posebne daske i pribor za rezanje sirovog mesa i povrća te sirove i termički obrađene hrane.

Čuvajte hranu zatvorenu u posebnim posudama kako biste izbjegli međusobni dodir sirove i termički obrađene hrane.

ZAŠTO? Sirova hrana, a posebno meso peradi, riba i morski plodovi, mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na druge namirnice tijekom pripreme i čuvanja hrane. Ti mikroorganizmi će se termičkom obradom mesa uništiti, ali preko daski i pribora za rezanje kontaminirat će drugu hranu koja se termički ne obrađuje, kao što je npr. povrće.

3. OBRADI - hranu uvijek temeljito termički obradite

Hranu temeljito skuhajte ili ispecite, a posebno meso peradi, jaja te ribu i morski plodovi.

Ostatke juha, variva, gulaša i sličnih jela podgrijavajte dok ne proključaju, kako biste postigli dovoljno visoku temperaturu.

ZAŠTO? Temeljito kuhanje i pečenje uništava gotovo sve opasne mikroorganizme. Istraživanja su pokazala da termička obrada namirnica pri 70 stupnjeva Celzija može pomoći da hrana bude sigurna za konzumaciju. Posebna pažnja potrebna je kod pojedinih namirnica poput mljevenog mesa, kosanog i rolanog pečenja, velikih komada mesa i cijele peradi.

4. OHLADI - čuvajte hranu na sigurnim temperaturama

Ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata.

Nakon konzumiranja spremite u hladnjak svu termički obrađenu i lako pokvarljivu hranu (na temperaturi ispod 2-8 stupnjeva Celzija)

Ne pohranjujte hranu predugo, čak ni u hladnjaku. Ostatke hrane konzumirajte u roku od 2 dana.

Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.

ZAŠTO? Mikroorganizmi se mogu brzo umnožavati ukoliko se hrana drži na sobnoj temperaturi. Držanjem hrane na temperaturi ispod 5 stupnjeva Celzija ili iznad 60 stupnjeva Celzija usporava se ili zaustavlja rast mikroorganizama. Neki opasni mikroorganizmi mogu se razvijati i na temperaturi ispod 5 °C.

15.07.2017. 15:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh