« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

Kako se stvaraju (i zadržavaju) zdrave navike

Svojski ste se potrudili i u svoj život uveli neke zdrave navike. Imate osjećaj da vladate situacijom i da se možete opustiti. Budite oprezni. To je samo privid

Umjerena prehrana najzdravija je za tijelo i dušu
Umjerena prehrana najzdravija je za tijelo i dušu (Shutterstock)
Više o

zdrav život

,

zdrave navike

,

savjeti

Zdrav život postaje sve više imperativ modernog doba, jer jedino na taj način možemo odgovoriti svim izazovima koje posao i obitelj svakodnevno stavljaju pred nas, no to nije moguće napraviti bez usvajanja zdravih navika.

Donosimo nekoliko savjeta kako da i dalje stvari držite pod kontrolom i ostanete zdravi i vitalni.

Maleni trikovi da zavarate želju - bili ste jako motivirani i izbacili ste šećer iz svoje prehrane, ali javlja vam se želja za slatkim? Ako vam je preteško zauvjek se kloniti slatkoga, postoji rješenje. Nagradite se ili jednostavno dozvolite sebi tu i tamo uživanje u onom što volite.

Nemojte pojesti cijelu čokoladu, nego samo red. Pošto jedete manje slatkog, nego prije, priuštite si kvalitenu čokoladu ili neku drugu slasticu. napravite od toga ritual. Uživajte u tom jednom redu i stanite prije nego krenete na drugi, zaokupite si misli neči, prije nego navalite na ostatak. Vidjet ćete da će vas za nekoliko minuta proći želja za slatkim. Čokoladu spremite na neko tamno mjesto, daleko od očiju. Do neke druge prilike. Naravno, nju odgađajte. 

Bilježite svoj napredak - napravite tablicu s nekoliko rubirka i ispunjavajte ju svaki dan, najbolje uz jutarnju kavu. Neka u njoj budu rubrike: datum, kilogrami, zajutrak, doručak, ručak, užina, večera, trening. Pomoći će vam dobiti jasnu sliku o tome što jedete i koliko vježbate pa u trenutku slabosti, kad posegnete za vrećicom čipsa, shvatit ćete da za nju nemate mjesta u svojoj tablici, a ako ju pojedete i ugurate unutra, 'bost' će vam oči.

Daljni poticaj bit će vam i kilogrami koje ćete upisivati svako jutro nakon vaganja, a brojke će vam biti jasan pokazatelj da idete u pravom smjeru. Ukoliko se budete kvalitetno hranili i vodili računa o tjelesnoj aktivnosti, svaki tjedan ćete gubiti po pola kilograma, što je zdravo i održivo na duge staze. naravno, još je učinkovitije ako i vaša prijateljica vodi tablicu pa vi svoju šaljete njoj, a ona svoju vama. Čisto da netko ima uvid u vaše napore i pobjede i da bude korektiv ako zastranite. 

Sitne, ali dinamitne promjene - umjesto dizalom - pješice, umjesto autom - pješice, umjesto busom ili tramvajem - pješice. Ako idete javnim prijevozom, ne morate pješačiti cijelu relaciju, ali dvije-tri stanice neće vam oduzeti puno vremena i poremetiti planove. S vremenom ćete produživati svoju pješačku rutu. Druga, još bolja opcija je bicikl i sada je najbolje vrijeme za kupnju. Jeftiniji su nego na proljeće i manje su gužve u trgovinama i servisima. 

Osim u rekreacijskom smislu pravilo sitnih promjena vrijedi i po pitanju prehrane. Jednu kavu u danu zamijenite čajem, a sve ostale napitke vodom. Sa sobom nosite vrećicu orašastih plodova koji će vas spasiti od pekarnica. 

14.02.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh