« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako skinuti mrlje od soli s obuće

Bijele mrlje na obući od soli neizostavan su dio zimskog ugođaja koji nam možda i najviše ide na živce, pa evo kako ćete riješiti taj problem

Zaštitite cipele na vrijeme - prije izlaska
Zaštitite cipele na vrijeme - prije izlaska (Arhiva)
Više o

cipele

,

čišćenje cipela

,

mrlje od soli

,

savjeti

Bijele mrlje od soli na cipelama mogu vam definitivno upropastiti dan, a i cipele - ako ste ih platili poprilično, to vam sigurno nije potrebno. No, zimske radosti sastoje se i od takvih detalja, pa evo par dobrih savjeta koji će vam pomoći u održavanju čistoće i ljepote svojih cipela u zimskim uvjetima. 

Za početak, najveća pogreška koju možete napraviti je odlaganje čišćenja cipela jer će se sol upiti još dublje u materijal. Stoga, čim se izujete, još mokru obuću preventivno prebrišite vlažnom krpicom ili spužvicom. To učinite iako se mrlje ne vide (vidjele bi se kad se cipele osuše).

Nikako cipele nemojte sušiti pokraj izvora topline (radijatora, grijalice ili peći) jer to loše utječe na njihovu kvalitetu. Kako bi se prije osušile, u njih stavite novine, one će upiti vlagu. 

Suhe cipele iščetkajte (ako se radi o brušenoj koži) ili ih namažite odgovarajućom kremom za cipele (ako je riječ o glatkoj koži). Isto pravilo vrijedi za obuću od umjetnih materijala. Ne koristite kreme za ruke.

U trgovinama koje prodaju cipele možete pronaći specijalne gumice za čišćenje brušene kože, no pomoći će vam i četkica za zube ili gumica na olovci da iščetkate odnosno pobrišete cipele.

Ukoliko vam ovaj postupak ne izbriše mrlje od soli, učinite sljedeće: u jednakom omjeru pomiješajte vodu i alkoholni ocat te krpicom umočenom u tu tekućinu dobro obrišite obuću. Kod brušene kože budite pažljivi pa prvo provjerite na manjem komadiću, s unutarnje strane cipele, kako reagira na rastvor. 

Isto tako važno je obuću pripremiti za zimu. Iako na kutiji piše da su vodonepropusne, poželjno je zaštititi ih sprejom za impregnaciju ili ih (ukoliko je glatka koža u pitanju) dobro namazati prije nošenja.

Vodite računa da cipela bude suha kada ju mažete ili sprejate te da sprej mora neko vrijeme odstajati na cipelama prije nego njima ugazite u snijeg ili lokve od kiše. 

18.01.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh