« Biznis
objavljeno prije 5 mjeseci i 11 dana
MA DA?

Kolege su glavni problem na novom poslu

Novi zaposlenici stječu dojam da ih stariji kolege 'gledaju kao konkurenciju' ili pak priznaju da sami imaju problema s niskim samopouzdanjem

Što vas čeka na novom poslu? Nove kolege!
Što vas čeka na novom poslu? Nove kolege! (Arhiva)
Više o

posao

,

novi posao

,

kolege s posla

Na novom poslu nije se lako snaći no, je li veći izazov odnos s kolegama, šefovima ili nešto treće, MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1300 ispitanika.

Odnos s kolegama i radni zadaci najveći su izazovi

Najveći izazov na novom poslu ispitanicima predstavlja odnos s kolegama (28%). Najteže im je steći njihovo povjerenje, a upravo to smatraju najvažnijim. Ispitanici također stječu dojam da ih stariji kolege 'gledaju kao konkurenciju' ili pak priznaju da sami imaju problema s niskim samopouzdanjem.

„Ponekad vam stariji kolege više šefuju od vlastitog šefa", komentira jedan od ispitanika.

Radni zadaci izazov su za 25% ispitanika. Novi zadaci potiču kreativnost i ulaganje u sebe, a ispitanici ih smatraju izazovnima jer potiču na samostalan rad te stjecanje povjerenja kolega i nadređenih.

Nedostatak organizacije unutar tvrtke i problem fluidnih rokova

Za 23% ispitanika najveći je izazov na novom poslu organizacija posla. Ispitanici pritom više ističu problem manjka organizacije unutar tvrtke: dugotrajne zadatke, fluidne prioritete i nerealne rokove, nego vlastitu sposobnost organizacije posla.

„Ne znam se tko pije, tko plaća i uvijek postoji kolektivna odgovornost. Nisu jasno postavljena pravila i ciljevi, vrludanje, kaos", opisuje jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Ili je previše ležerno, kao 'lako ćemo', ili je forsiranje kao da je trebalo biti jučer", dodaje drugi.

Izazov predstavljaju i radna klima, radno vrijeme te pamćenje imena svih kolega

Odnos s nadređenima najveći je izazov za svega 17% ispitanika. Neki od njih pritom se žale na nizak nivo poslovne kulture, nekompetenciju nadređenih te njihovu nepristupačnost, kao i na nedostatak komunikacije.

„Bitna je dobra komunikacija i organizacija, ne samo s nadređenima, već i s kolegama", smatra jedan ispitanik.

Nešto drugo kao najveći na novom poslu istaknulo je 7% ispitanika. Njima su najveći izazov predstavljali: niska plaća, radna klima, slaba razina informatičkog znanja unutar tvrtke, mogućnost napredovanja, ali i jezična barijera, radno vrijeme, snalažljivost u svim situacijama te pamćenje imena svih kolega.

„Radim isti posao na istom radnom mjestu već 20 godina. Na novom poslu, vjerojatno bi mi sve navedeno bilo izazov", zaključuje jedan od ispitanika. 

13.09.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh