« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana
ZNATE LI?

Koliko su kućanski poslovi dobri za zdravlje?

Kad se sljedeći put budete žalili kako partner ne radi dovoljno po kući - neka vam utjeha bude da ćete živjeti duže

Žene će ipak biti zdravije... nije neka utjeha, doduše
Žene će ipak biti zdravije... nije neka utjeha, doduše (Arhiva)
Više o

kućanski poslovi

,

zdravlje

Svakodnevni kućanski poslovi vrlo su korisni za zdravlje, pokazalo je nedavno završeno istraživanje koje je pet godina pratilo preko 5 tisuća žena starih od 65 do 99 godina, a objavljeno je u časopisu American Geriatrics Society. 

Pokazalo se kako je stopa smrtnosti kod žena koje su svakodnevno pola sata obavljale jednostavne kućanske poslove poput brisanja prašine, usisavanja ili pranja posuđa, bila 12 posto niža, nego kod onih koje to nisu radile.  

Teži kućanski poslovi i bavljenje njima u trajanju od jednog sata dnevno, tu su stopu smanjili za 39 posto.

"Dugo se smatralo da ove aktivnosti nisu dovoljne da očuvaju zdravlje čovjeka, no sada imamo dokaze da čak i slabija aktivnost žena snižava rizik od smrti u naredne tri do četiri godine. Svaki pokret i svaka akcija se računaju", objašnjava autorica studije Andrea LaCroix, profesorica na na Odjelu obiteljske medicine i javnog zdravstva na Sveučilištu u San Diegu.

"Mnoge sitnice koje svakodnevno činimo pomažu nam očuvati zdravlje. Primjerice, odlazak do poštanskog sandučić, prostiranje rublja da se suši, šetanje po susjedstvu... Drugim riječima, ne morate se pripremati za triatlon kako bi imali koristi od vježbanja, dovoljno je samo da ste aktivni", zaključuje LaCroix.

Stoga, kad se sljedeći put budete žalili kako partner ne radi dovoljno po kući - neka vam utjeha bude da ćete živjeti duže!

07.12.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh