« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
POKVARENA HRANA

Pazite li na rok trajanja i pravilnu pohranu namirnica?

Rok trajanja mesa, jaja, mlijeka ili sira nije jednak, a zavisi i o mnogo faktora. Zato naučite kako očuvati hranu na najbolji mogući način

Hladnjak nije svemoćan
Hladnjak nije svemoćan (Shutterstock)
Više o

hrana

,

namirnice

,

rok trajanja

,

pokvarena hrana

,

hladnjak

,

zamrzivač

Pokvarena hrana u najboljem slučaju može uzrokovati probavne smetnje, ali u gorem slučaju može i ozbiljno naštetiti vašem zdravlju. Zbog toga je važno znati koliki je rok trajanja pojedinih namirnica i kako hranu čuvati na najbolji mogući način.

Meso

Kad otvorite pakiranje mesa, možete ga iskoristiti i dan kasnije. Naravno, ako već nije istekao rok njegova trajanja. Ako je površina mesa klizava i smrdi, ni u kom slučaju ga ne jedite. U zamrzivaču, na temperaturi od -18 stupnjeva, meso ne bi smjelo biti duže od pola godine.

Jaja

Minimalan rok trajanja jaja je 28 dana od dana nesenja, a mogu se čuvati na temperaturi od pet do 18 stupnjeva Celzija. U zamrzivaču će izdržati najmanje mjesec dana, u slučaju da nisu oštećena i ako im ljuska nije napuknuta.

Mlijeko

Na pakiranju mlijeka naveden je datum roka trajanja, a proizvođači većinom navode i vrijeme upotrebe nakon otvaranja, što je većinom jedan do dva dana. Neotvoreno trajno mlijeko možete čuvati na temperaturi do 24 stupnja Celzija, a nakon otvaranja na hladnom (četiri do osam stupnjeva) i potrošiti u roku do tri dana.

Pokvareno mlijeko može izazvati dosta ozbiljne zdravstvene probleme. Mlijeko koje je ukiseljeno ili je promijenilo boju, koje je zgrušano, pakiranje mu je napuhnuto ili pokazuje neke druge promjene, ni u kojem slučaju ne pijte niti upotrebljavajte kuhano.

Sirevi i maslac

Svaki sir mora biti pravilno zapakiran, inače se može osušiti, pa i postati pljesniv. Sireve koje u trgovini kupite već narezane, trebali biste upotrijebiti u roku od 24 sata.

Maslac uvijek morate čuvati na hladnom, uvijek mora biti zapakiran kako se ne bi pokvario ili postao pljesniv. Kad ga režete, uvijek upotrebljavajte čisti nož.

Voće i povrće

Rok trajanja voća i povrća ne može se jednoznačno odrediti. On zavisi o vrsti hrane i načinu čuvanja i pohrane - u podrumu, hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. U svakom slučaju ne biste smjeli jesti voće i povrće na kojima se vide jasni znakovi promjena - plijesan ili gnjilost.

Oštećeni ili pokvareni dio nije dovoljno samo odstraniti, posebice kad je riječ o voću i povrću s visokim sadržajem vode, kao što su krastavci, breskve ili rajčice.

Kod voća i povrća koje je već narezano i zapakirano treba paziti na datum isteka roka trajanja i uvjete pohrane.

Podgrijana jela

Ako hranu koju niste pojeli stavite u hladnjak, trebali biste ju pojesti u roku od dva dana. To pravilo ipak ne vrijedi uvijek - zavisi o vrsti hrane, temperaturi hladnjaka i načinu na koji je jelo pripremljeno. Takvu hranu trebali biste podgrijati samo jednom, i to ne svu količinu - bolje je ugrijati samo onaj dio koji želite pojesti.

11.03.2012. 09:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh