« Televizija
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
DISCOVERY

Piloti koji spašavaju živote na vrhu svijeta

S izuzetno tankom linijom između života i smrti, sudbina čak i najiskusnih planinara i Šerpa počiva u rukama nekolicine pilota helikoptera

Piloti koji život znače
Piloti koji život znače (Discovery Channel)
Više o

Spašavanje s Everesta

,

Discovery Channel

Godinu dana nakon strahovitog potresa u Nepalu koji je u odnio tisuće života te bio uzrok lavine u kojoj su izgubljena 22 života na Everestu, penjači su se ponovno vratili na najvišu planinu svijeta. Hrabri piloti helikoptera koji su tada pokušali spasiti mnoge, radili su na oživljavanju pogođenog područja i sad su se vratili ponovno spašavati živote. O njima je snimljena serija „Spašavanje s Everesta" koja se na Discovery Channelu prikazuje utorkom u 22 sata, počevši od 11. travnja.

Prošle je sezone, u pratnji Šerpa, stotine planinara i avanturista pokušalo osvojiti Everest. To je opasan, težak i potencijalno smrtonosan pothvat. S izuzetno tankom linijom između života i smrti, sudbina čak i najiskusnih planinara i Šerpa počiva u rukama nekolicine pilota helikoptera. Do kraja sezone zabilježeno je nekoliko stotina poziva u pomoć. Odgovor na te pozive nije samo jedan od najopasnijih poslova na svijetu, već istovremeno ostavlja neopisiv emocionalni trag u životima pilota.

EVEREST- PENJAČKA SEZONA 2016:
•             Izdano je ukupno 289 dozvola za penjače, zajedno s više od 350 Šerpa koji ih prate.
•             Pet alpinista umrlo je prošle sezone na Everestu. Tri Indijska planinara iz jedne skupine, Nizozemac i Australka. Dok je pričvršćivao užad na Lhotseu,  jedan je Šerpa poginuo uslijed pada.
•             Helikopteri smiju letjeti samo do baznog kampa, a više od toga smiju ići samo u operacijama spašavanja. Ukupno je bilo 150 letova helikopterom u bazni kamp i iznad njega.
•             Po prvi puta u povijesti nepalska Vlada je dodijelila posebnu dozvolu za helikoptere, kojom su dobili dopuštenje za let do kampa Jedan i dostavu opreme za penjanje. Piloti Jason i Sidartha su proveli ovu misiju čiji je cilj smanjiti broj višekratnih uspona Šerpi preko ledopada Khumbu.

Serija "SPAŠAVANJE S EVERESTA" kroz 6 epizoda gledateljima približava jedno od najljepših i najopasnijih mjesta na svijetu. Multinacionalni timovi za potragu i piloti helikoptera za spašavanje na Everestu svakog dana bdiju podno planine, kako bi u slučaju nezgode krenuli u pomoć ozlijeđenima. Ovaj serija pruža ekskluzivni uvid u akcije neustrašivih pilota i medicinske jedinice koji zajedno odgovaraju na hitne pozive u pomoć.

Produkcijski tim je snimao na terenu točno godinu dana nakon potresa koji je pogodio to područje 2015.  Ekskluzivne snimke svjedoče kako su spasilačke ekipe reagirale nakon ponovnog otvaranja Everesta za penjače.

"Voditi gledatelje na izvanredna mjesta s izvanrednim pristupom je misija Discoveryja. S ovom snažnom serijom, istražujemo dramatičan i nov psihički i emocionalni teren", rekla je Marjorie Kaplan, direktorica za sadržaj Discovery Networks Internationala. "Počašćeni smo što su ljudi koji riskiraju svoje vlastite živote kako bi pomogli drugima na jednom od najtežih i najnemilosrdnijih terena, dopustili našim kamerama ulazak u njihov svijet."

09.04.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh