« Hrvatska
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
USKRS

Sretan Uskrs svima!

Uskrs je inače prvi blagdan koji se slavi još od vremena apostola, a najraširenija je teorija da Uskrs potječe od Pesaha ili Pashe, židovskog blagdana

Sretan Uskrs!
Sretan Uskrs! (Shutterstock)
Više o

Uskrs

,

običaji

,

vjerovanja

Sretan Uskrs, drage naše čitateljice i čitatelji, cijela redakcija Metro portala želi vam od srca da Uskrs u vaše živote donese hrabrosti, pozitive i upornosti koji će vas usmjeriti prema kvalitetnom i ispunjenom životu punom sreće i ljubavi. 

Uskrs je inače prvi blagdan koji se slavi još od vremena apostola, a najraširenija je teorija da Uskrs potječe od Pesaha ili Pashe, židovskog blagdana. 

Pashom su Židovi slavili čudesna Božja djela poput izlaska Izraelaca iz Egipta, a kršćani su se usredotočili na Uskrsnuće Isusa Krista, čudesan prijelaz iz smrti u život, jednu od temeljnih odrednica kršćanstva.

Uskrs se na samim počecima slavio svake nedjelje, da bi se tijekom drugog stoljeća ustalio u sadašnjem obliku - jednom godišnje, nakon prvog proljetnog punog mjeseca koji može pasti između 21. ožujka i 25. travnja i predstavlja središnji blagdan crkvene godine u zapadnom kršćanstvu.

Zbog razlika u kalendaru, istočna grana kršćanstva Uskrs slavi između 4. travnja i 8. svibnja.

16.04.2017. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh