« Hrvatska
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
PROGNOZA VREMENA

Stiže promjena vremena i drastičan pad temperature?

Iako jača zahlađenja u travnju i nisu prevelika rijetkost, nakon dvomjesečne ekstremne topline i suše nadolazeća promjena vremena predstavljat će pravi temperaturni šok za biljni i životinjski svijet

Stvarno?!
Stvarno?! (Arhiva)
Više o

zahlađenje

,

snijeg

,

promjena vremena

,

prognoza vremena

Prognostički modeli su usuglašeni: pred nama je pravi prodor hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta iz Rusije koji donosi drastičan pad temperature, piše Istramet.

Iako jača zahlađenja u travnju i nisu prevelika rijetkost, nakon dvomjesečne ekstremne topline i suše nadolazeća promjena vremena predstavljat će pravi temperaturni šok za biljni i životinjski svijet. Temperature zraka s vrlo visokih vrijednosti snizit će se i do 10 stupnjeva ispod prosjeka za ovo doba godine, osobito u susjednoj BiH i Srbiji.

Na Dinaride stiže obilniji snijeg, do kraja novog tjedna prema većem dijelu prognostičkih modela u višim predjelima može pasti i do pola metra! Uslijed utjecaja bure i manjka oborina, u Hrvatskoj se ne očekuju obilnije oborine, ali na Učki i u Gorskom kotaru može pasti do 5 centimetara snijega. U svakom slučaju pripremite se na zimske uvjete na dijelu prometnica.

Hladnu frontu u većini Hrvatske očekuje se tijekom utorka, no uslijed naglog jačanja bure i sjevernog vjetra obilnijih oborina ne bi trebalo biti. No, zato će vjetar doprinositi osjećaju znatno hladnijeg vremena u odnosu na proteklo razdoblje.

Krajem tjedna nakon razvedravanja i smirivanja vjetra izgledan je mraz. Temperature zraka, primjerice, po kotlinama unutrašnjosti Istre mogle bi se sniziti i na - 8°C, a mraz će još izraženiji biti u unutrašnjosti Hrvatske, na što se poljoprivrednici svakako moraju pripremiti.

Postupno zatopljenje očekujte za vikend, iako će se i tada temperature zraka zadržati oko prosjeka za travanj ili će biti čak i malo niže, tvrde u Istrametu.

17.04.2017. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh