« Znanost
objavljeno prije 1 godinu
WOW!

Super Zemlja ima atmosferu

Znanstvenici su prvi put otkrili atmosferu oko zemljolikog egzoplaneta GJ 1132b, koji je 1,4 puta veći od Zemlje i udaljen 39 svjetlosnih godina, piše u petak BBC

Nova Zemlja i dalje se traži
Nova Zemlja i dalje se traži (Shutterstock)
Više o

Super Zemlja

,

egzoplaneti

,

GJ 1132b

Egzoplanet GJ 1132b otkriven 2015. godine dobio je nadimke Zemljin blizanac i super Zemlja, a sada se pokazalo da je još sličniji našem planetu nego što smo mislili - omotan je debelim slojem plinova sastavljenih od vode ili metana, a moguće i od kombinacije i jednog i drugog.

U studiji objavljenoj u časopisu Astronomical Journal piše da je otkriće atmosfere i njezino opisivanje važan korak naprijed u potrazi za životom izvan Sunčeva sustava.

No doista je malo vjerojatno da je na tom zemljolikom egzoplanetu život moguć jer na njegovoj površini temperatura je 370 stupnjeva Celzijevih.

"Koliko ja znam najviša temperatura na kojoj je moguće preživjeti na Zemlji je 120 stupnjeva C, a to je daleko manje od temperature na tom planetu", kaže dr. John Southworth, vodeći znanstvenik na sveučilištu Keele.

Znanstvenici su egzoplanet GJ 1132b prvi put otkrili 2015., a teleskopima iz Europskog južnog opservatorija (ESO) u Čileu mogli su ga proučavati promatrajući kako on blokira dio svjetlosti svoje zvijezde kada prolazi ispred nje.

Iako su izgledi da na egzoplanetu postoji bilo kakav oblik života doista maleni, otkriće atmosfere ohrabruje u potrazi za izvanzemaljskim životom.

"Pokazali smo da planeti koji kruže oko zvijezda niske mase imaju atmosferu i kako ih ima toliko mnogo u Svemiru, veći su izgledi da bi na nekom od njih život bio moguć", kaže dr. Southworth.

Da bi egzoplaneti bili upisani moraju imati promjer barem dvostruk u odnosu na Zemljin, moraju biti u orbiti neke zvijezde izvan Sunčeva sustava i s izgledima da na njihovoj površini ima vode u tekućem stanju što ih čini potencijalno nastanjivima.

07.04.2017. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh