« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
OPASNOSTI

Tempirana bomba na dnu Pacifika

Na dnu Tihog oceana nalazi se tempirana bomba, odnosno najveći prirodni spremnik metana koji bi se u dogledno vrijeme mogao otpustiti u atmosferu i napraviti ozbiljne probleme

Dno Pacifika puno je metana
Dno Pacifika puno je metana (Arhiva)
Više o

Tihi ocean

,

pacifik

,

metan

Metan je staklenički plin koji uzrokuje zagrijavanje Zemlje oko 30 puta brže od ugljikovog dioksida i to zabrinjava klimatologe. Znanstvenici fakulteta Queen Mary u Londonu potvrdili su da se spremnik metana prostire na udaljenosti od oko 8.000 kilometara od zapadne obale Gvatemale do obale Havaja, piše iflscience.com.

Podvodni spremnici metana nastaju kroz niz godina kao nusprodukt raspadanja nekih vrsta bakterija u okolišu siromašnom kisikom.

Kada se nakupine metana stegnu nastaju metanski kaltrati kojima zbog zatopljenja mora poraste kiselost i dolazi do curenja metana koji postaje nestabilan i može izazvati jake eksplozije.

Zadnji put u geološkoj povijesti Zemlje kada je došlo do masovnih ispuštanja metana u atmosferu, temperatura se podigla za oko 5 do 8 stupnjeva u samo 20.000 godina.

Iako danas temperatura raste puno brže, zahvaljujući ljudskim aktivnostima, novo otpuštanje metana samo bi pogoršalo stvari - a što će biti toplije, to će biti veće šanse da dođe do takve katastrofe.

08.03.2017. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh