« Znanost
objavljeno prije 11 mjeseci i 16 dana
SJAJNO!

Tesla počeo prodaju solarnih krovova

Staklene ploče koje je firma Tesla predstavila prošle jeseni, izgledaju kao tradicionalni krov, odnosno kao klasični crijep, ili kao krovne ploče od kamena

Teslin krov s fotonaponskim ćelijama
Teslin krov s fotonaponskim ćelijama (Tesla)
Više o

Tesla

,

solarni krov

Tesla je napokon u svoju ponudu dodao krovne ploče koje od sunčevog zračenja proizvode struju za domaćinstvo, priopćila je kompanija.

Kupci širom svijeta od jučer mogu naručiti solarni krov na Teslinoj internet stranici. Instalacije će početi slijedećeg mjeseca u SAD-u, prvo u Kaliforniji, a u inozemstvu sljedeće godine.

Staklene ploče koje je firma Tesla predstavila prošle jeseni, izgledaju kao tradicionalni krov, odnosno kao klasični crijep, ili kao krovne ploče od kamena. U njima su fotonaponske ćelije koje se ne vide s ulice.

Teslina internet stranica uključuje kalkulator pomoću kojeg potencijalni kupci mogu izračunati okvirnu cijenu krova na osnovu veličine kuće, količine svjetlosti u području gdje žive i porezne olakšice. Također mogu i položiti depozit od 1.000 dolara kako bi rezervirali prozvod.

Prema navodima kompanije, kupovina i postavljanje Teslinih solarnih ploča u SAD-u košta oko 450 dolara po kvadratnom metru, dok kvadratni metar kamenih krovnih ploča košta oko 180 dolara.

Međutim, za opsrbu strujom većine kuća bilo bi dovoljno da se solarnim pločama pokrije između 30 i 40 posto krova, a ostatak običnim crijepom koji bi se uklopio sa solarnim.

Iako skuplji, krov s fotonaponskim ćelijama se vremenom isplati kroz uštedu električne energije. Tesla na krov daje garanciju jednaku trajanju kuće.

Direktor Tesle Ilon Musk nije želio nagađati koliko narudžbi kompanija očekuje tijekom ove godine. "Bit će veoma teško i trebat će vremena, i bit će i spoticanja na putu. Ali to je jedina razumna vizija budućnosti", rekao je Musk.

12.05.2017. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh