« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
JAVLJAMO SE

Traži se nova domovina za "britanske" europske institucije

Britanski mediji javljaju kako će Bruxelles veoma brzo premjestiti europske institucije koje su do sad imale sjedište u Velikoj Britaniji. Kamo će one otići? U neku članicu koja još nema neku takvu europsku instituciju?

Može li EMA završiti u Hrvatskoj? Teško...
Može li EMA završiti u Hrvatskoj? Teško... (Shutterstock)
Više o

European Medicines Agency

,

europske institucije

,

EMA

,

Hrvatska

Kako je javio britanski list Observer, Bruxelles navodno namjerava svoje "poniženje" zbog Brexita kompenzirati i tako da će veoma brzo, možda već za koji tjedan donijeti odluku o premještanju europskih agencija koje su do sada imale sjedište u toj zemlji.

Zapravo je "dobar običaj" da svaka članica Europske unije ugošćuje i neku europsku instituciju i nema nekog pravila gdje bi one trebale biti. Još ih je mnogo i u Bruxellesu, a "stare" članice nerijetko imaju i nekoliko njih (u Njemačkoj je u Kölnu EASA, Europska agencija za zračnu sigurnost, a u Frankfurtu ne samo da je Europska središnja banka, nego i EIOPA, Europsko nadzorno tijelo za osiguravajuće zavode i mirovinsko osiguranje). Hrvatska i neke druge novije članice još nemaju nikakvu europsku instituciju.

To nije samo stvar prestiža, nego i veoma važan gospodarski čimbenik obzirom da te institucije u pravilu ugošćuju (dobro plaćene) službenike iz čitave Unije. Zato se čini da je već počela borba iza kulisa oko toga tko će "dobiti" europske agencije koje su imale sjedište u Velikoj Britaniji.

Prevelike za "male" članice

Najveći problem je što su te "britanske" europske institucije previše velike i previše važne da bi možda bile smještene u neku malu članicu kao što je Hrvatska. Observer piše o skoroj selidbi dvije agencije: EBA (European Banking Authority - Europski ured za nadzor banaka) i možda još važnijoj instituciji EMA (European Medicines Agency - Europski ured za nadzor lijekova i medicinskih preparata). Ova druga je svojevrsna europska inačica američke US Food and Drug Administration bez čije dozvole nije moguće na tržište pustiti bilo kakav lijek.

EMA je ovlaštena dati - ili uskratiti odobrenje za bilo koji lijek koji se želi prodavati u EU. Naravno da je to od golemog značaja i od velike važnosti za farmaceutsku industriju.

Te dvije europske agencije zapošljavaju oko tisuću službenika iz čitave Unije i veoma je izvjesno da će i oni sad morati tražiti novo mjesto boravka u nekoj zemlji koja će i dalje ostati članica Europske unije. Treća europska institucija koja je bila smještena u Velikoj Britaniji, ali ne u Londonu nego u Bramshillu, je bila CEPOL (Europska policijska akademija), ali ona je preseljena još 2014. u Budimpeštu.

Europska abeceda

Doduše, "dobar običaj" je tek običaj, ali Europska unija doista već neko vrijeme pokušava "naći" neku europsku agenciju koju bi onda smjestila i u neku novu članicu. Tako su domaćini postali i Slovenija s ACER-om (Agencije za suradnju regulacijskih tijela za tržište energijom), Malta gdje je EASO (Europski ured podrške u pitanju davanja azila), Letonija gdje je BEREC (Europsko regulacijsko tijelo za elektronsku komunikaciju), u Litvi je pak EIGE (Europski institut za ravnopravnost). U Češkoj je Europsko tijelo za koordinaciju projekta europske satelitske navigacije EGNOS i Galileo - makar još nedostaje niz satelita da bi on bio potpuno operativan.

Europski projekt Galileo bi trebao biti nadopuna američkom sustavu GPS, makar se još ne zna kada će stajati svih 30 satelita.

No osim Hrvatske, mnogo je i članica koje (još?) nemaju nikakvu europsku agenciju: Slovačka, Bugarska, Rumunjska i Cipar. Kada je riječ o tijelu za nadzor banaka prije bi se moglo očekivati da će ono biti opet smješteno u neku drugu europsku financijsku metropolu. Ako ne u Frankfurt, onda možda u Pariz gdje je i ESMA, Europsko tijelo za nadzor prometa vrijednosnicama, a svakako je želi ugostiti i Nizozemska. Donekle logično bi bilo da Agencija za nadzor lijekova ode u Luksemburg gdje je i EAHC, Izvršna agencija za zdravstvo i zaštitu potrošača. No konačna odluka još nije donesena.

19.04.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh