« Zagreb
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
TRIBINA

Tribina Narod pod oružjem – je li nam potreban vojni rok?

Tribina pod naslovom Narod pod oružjem – je li nam potreban vojni rok? održat će se 14. ožujka 2017. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta

Treba li nam vojska?
Treba li nam vojska? (Arhiva)
Više o

Bioetički utorak

,

tribina

,

vojni rok

U okviru ciklusa tribina pod naslovom Bioetički utorak, zagrebačka podružnica Hrvatskog bioetičkog društva i suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku organiziraju tribinu Bioetičkog utorka na temu Narod pod oružjem - je li nam potreban vojni rok?.

Tribina će se održati u utorak, 14. ožujka 2017. godine, s početkom u 17:30 sati, u Konferencijskoj dvorani na II. katu knjižnice Filozofskog fakulteta.

Gostuju: Robert Mikac (politolog, Zagreb), Marko Ćustić (vojni analitičar, glavni urednik portala i časopisa Defender, Zagreb) te Gordan Bosanac (Centar za mirovne studije, voditelj programa »Ljudska sigurnost«, Zagreb).

Program obveznog vojnog osposobljavanja je gotovo dva stoljeća bio glavni zalog sigurnosti država. Suvremeni je trend 'nacionalizacije' rata počeo kao revolucionaran koncept unutar Francuske revolucije, ali od kraja Hladnog rata pojavila se potreba za revizijom našeg poimanja sigurnosti. Ljudska (socijalna) sigurnost se više nije smatrala podređenom vojnoj sigurnosti, nego jedna od najvažniji, ako ne i kao bitna stavka, zbog čega su mnoge zemlje ukinule obvezni vojni rok i ponovno se okrenule profesionalizaciji vojske.

Pojavom ideje o ponovnom uvođenju vojnog roka, cilj je ove tribine objektivno sagledati potrebe vojne profesije po pitanju izvedivosti i kvalitete vojnog roka te njegova učinka, te ispitati vrijednost civilnih alternativa vojnom roku, kao i pitanje etičke opravdanosti odbijanja služenja vojnog roka.

Moderatori tribine su Kristian Peter i Mišel Androić.  

09.03.2017. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh