Ekosfera nema prethodne stranice
GREENPEACE

Na mljetskoj plaži pronađena nasukana morska sirena

objavljeno prije 2 dana i 6 sati

Greenpeaceovi volonteri su zajedno sa sirenom Sunčanom sudjelovali u čišćenju plaže Grabova u Nacionalnom parku Mljet koja je posebno ugrožena plastičnim otpadom. Ovime žele ukazati na… više »

EKO

Aktivnije protiv plastike u moru

objavljeno prije 2 dana i 10 sati

Problem plastičnog otpada u moru je rijetko kada tako očit kao što je bio početkom ove godine na njemačkom otoku Langeoogu. U oluji je jedan veliki kontejnerski brod izgubio… više »

PROMJENE

Francuski ledenjaci se ubrzano smanjuju

objavljeno prije 5 dana i 1 sat

Od 2003. do 2015. ledenjaci francuskih Alpa prosječno su izgubili 25 posto površine koja se sada smanjuje tri puta brže nego prije, pokazalo je istraživanje francuskih znanstvenika.… više »

EH, DA ...

Jesu li razorni uragani osveta majke prirode?

objavljeno prije 9 dana i 1 sat

Sezona je uragana - i to gadna. Manje od dva tjedna naon što je uragan Harvey opustošio Louisianu i Texas, prouzročivši ogromne poplave u Houstonu, uragan Irma… više »

ZANIMLJIVO

Kako uragani dobivaju svoja imena?

objavljeno prije 9 dana i 6 sati

Davanje imena uraganima počelo je 1953. godine na inicijativu Svjetske meteorološke organizacije. Stručnjaci ove organizacije svake se godine sastaju kako bi raspravljali o uraganima,… više »

EKO?

Milijarda eura za čisti zrak

objavljeno prije 13 dana i 10 sati

30 gradonačelnika, cijeli niz pokrajinskih premijera, pet saveznih ministara, kancelarka i k tome još predstavnici lokalnih općinskih saveza - početkom ovoga tjedna se u kancelarskom… više »

STVARNO?

Polarna svjetlost odgovorna za nasukavanje kitova?

objavljeno prije 14 dana i 4 sata

Velike sunčeve oluje, odgovorne za polarnu svjetlost, možda su imale ulogu u nasukavanju 29 kitova ulješara u Sjevernom moru početkom 2016. godine, pokazala je nova studija a prenosi… više »

BUDUĆNOST

Urbane šume u gradovima - rješenje za energiju?

objavljeno prije 16 dana i 4 sata

Stabla u gradovima smanjuju zagađenost zraka, apsorbiraju ugljični dioksid, štite stanovnike za vrijeme toplinskih valova, štede energiju i okoliš, istodobno… više »

SAZNAJEMO

Zašto kafići u Zagrebu poslužuju piće bez leda?

objavljeno prije 18 dana i 8 sati

Unatoč još uvijek velikim vrućinama, neki su kafići u Zagrebu ovih dana posluživali pića bez leda. Uz piće su dobili samo slamku s natpisom «Pitate se zašto nema leda?… više »

USPJEH

Hrvatski startup Freewa u 45 dana mapirao preko 1500 lokacija pitke vode sirom svijeta

objavljeno prije 21 dan i 8 sati

Tijekom ovog ljeta uspješno je završena crowdfunding kampanja za hrvatski startup Freewa čiji je cilj veća dostupnost pitke vode i očuvanje okoliša. Kampanjom je… više »

STVARNO?

Borci za zaštitu klime protiv UN-ove konferencije o klimi

objavljeno prije 21 dan i 10 sati

"Klima kampere" u Bonnu zatekli smo vrlo dobro organizirane. S posebnim šatorom za informacije, šatorom za evente, pa čak i šatorom s kuhinjom. Koji je šator koji,… više »

PETICIJA

Prijatelji životinja pokrenuli peticiju za regulaciju i kontrolu cijepljenja pasa protiv bjesnoće

objavljeno prije 22 dana i 4 sata

Ponukana čestim upitima građana o nepotrebnosti cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine, udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju da se ta zakonska obaveza prilagodi uputama… više »

PROJEKCIJE

Klimatske promjene i uragani

objavljeno prije 22 dana i 6 sati

Uragan Harvey pogodio je Teksas u subotu izazvao velike poplave, a u budućnosti bi broj takvih uragana mogao porasti zbog povećanja  temperature planeta, ali znanstvenici ne očekuju da… više »

ZAKLJUČAK

Kako pošumiti opožarene površine?

objavljeno prije 23 dana i 2 sata

Požari i ove godine haraju Hrvatskom, a nakon što prođu i ostave pustoš za sobom, postavlja se (uvijek isto) pitanje - može li se sustavnom prevencijom te promišljenim… više »

EKOLOGIJA

Moramo početi surađivati sa Zemljom

objavljeno prije 26 dana i 8 sati

Oko 1000 znanstvenika iz svih dijelova svijeta okupilo se na konferenciji pod nazivom Resilience 2017., nastojeći potaknuti prilagodbu na život u turbulentnim modernim vremenima pod raznim… više »

skrolaj na vrh