Ekosfera
PRIDRUŽITE SE!

Norveški vukovi ne umiru sami!

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Aktivisti za prava životinja i Prijatelji životinja okupili su se danas pred Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Zagrebu kako bi dali potporu najvećoj organizaciji za prava životinja… više »

INICIJATIVA

Deponiji smeća zapravo su rudnici blaga

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Znanstvenici su završili prvu studiju o dragocjenom materijalu koji se nalazi na velikim deponijima smeća i na otpadu diljem Europe u sklopu projekta ProSUM koji se provodi na razini… više »

WOW?

Kinezi izgradili najveći pročistač zraka

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Kina je izgradila najveći pročišćivač zraka na svijetu, visok stotinu metara. Za Kineze je to dobra vijest, s obzirom da je Kina država s najzagađenijim zrakom,… više »

POSLJEDICE

Slatkovodni izvori postaju sve kiseliji

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Neki se slatkovodni sustavi ubrzano zakiseljavaju s porastom emisije ugljičnog dioksida, pokazalo je istraživanje njemačkih znanstvenika koje povećava strahovanja za budućnost ribljeg fonda i… više »

STRAŠNO

Divlja fauna je kolateralna žrtva ratova

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Velikim afričkim sisavcima prijeti izumiranje u zonama poharanima ratom, stoji u studiji u časopisu Nature u kojoj se navodi da nada u obnovu fonda postoji ako se poduzmu odgovarajuće mjere.… više »

PORUKA

Na Dravi nema mjesta za nove hidroelektrane

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Danas je održan X. Zimski spust rijekom Dravom, na kojem je sudjelovalo više od 300 raftera i kajakaša, ljubitelja prirodne rijeke Drave. Jubilarnim spustom održanim pod… više »

SIJEČANJ

Prihvati izazov i usudi se biti vegan

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Poznata tvrtka za istraživanje tržišta hrane i restorana 2018. godinu predvidila je kao godinu u kojoj će veganstvo postati vodeći prehrambeni trend. To nimalo ne čudi nakon vrlo… više »

DOĐITE

X. Zimski spust rijekom Dravom protiv hidroelektrana Molve 1&2

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Cilj tradicionalnog Zimskog spusta rijekom Dravom, već desetog po redu, je poslati poruku za očuvanje i zaštitu rijeke Drave te javno izraziti protivljenje izgradnji hidroelektrana… više »

ODLIČNO

Ozonska rupa iznad Antarktike najmanja od 1988.

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Ozonske rupe malo su se povukle s naslovnica, ustupivši mjesto ostalih katastrofalnim posljedicama ljudskog nemara, no ovu vijest vrijedi objaviti kako bi se pokazalo da se zajedničkim… više »

STVARNO?

Ptice selice mijenjaju rute i vrijeme selidbe zbog klimatskih promjena?

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Ptice selice posljednjih su desetljeća velikim dijelom promijenile svoje selidbeno ponašanje što se povezuje s klimatskim promjenama, pa će njihova sudbina ovisiti i o tome… više »

OTVORENO PITANJE

Kamo s nuklearnim otpadom iz Krškog?

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Problem zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško nije razvikan kao hrvatsko-slovenski granični spor, ali također zorno oslikava nesposobnost Zagreba i Ljubljane… više »

EH, DA...

Božićna drvca puna su gljivica i nametnika

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Ako vaše božićno drvo izgleda otužno, bolesno i gubi iglice za to možete okriviti razne gljivice i nametnike, pokazalo je švedsko istraživanje. Martin Pettersson, znanstvenik sa… više »

OPREZ!

Vlaga čini visoke temperature još opasnijim

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Visoka vlaga pojačat će učinak sve viših temperatura od Južne Amerike do Indije, utječući na sposobnost ljudi da rade, pa čak i prežive, ukoliko se značajno ne smanji emisija… više »

STRAŠNO

Dagnje su prepune - plastike!

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Znanstvenici su pronašli mikroplastiku u dagnjama od europskog Arktika sve do Kine što ukazuje na globalne razmjere zagađenja oceana plastikom koja vrlo lako može… više »

STVARNO?

Godina klimatskih ekstrema je - 2017.

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Ameriku su u 2017. zahvatili razorni uragani, poplave i požari, ekstremni fenomeni čija učestalost i snaga,  upozoravaju stručnjaci, sve jasnije svjedoče o klimatskim promjenama koje se… više »

skrolaj na vrh