Ekosfera
AHA!

Vlada uvodi naplatu svih plastičnih vrećica?

objavljeno prije 3 mjeseca i 23 dana

Javna rasprava o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom od 2016. do 2022. godine završena je u petak, u kojoj se, među ostalim, navodi i način kako bi Hrvatska s 90 vrećica… više »

NAPOKON

Sve bliže zabrani plastičnih vrećica

objavljeno prije 3 mjeseca i 24 dana

Udruga Prijatelji životinja sudjelovala je u javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-2022. godine, zaključenom 2. prosinca 2016.… više »

STRAŠNO!

Nestanak pčela ugrozit će tri četvrtine svjetskih usjeva!

objavljeno prije 3 mjeseca i 29 dana

Pčele i leptiri ponekad nas živciraju, no radi se o bićima o kojima zapravo ovisi naš opstanak, ako toga niste svjesni ... "Svjetske zalihe hrane, ali i radna mjesta su u opasnosti,… više »

ČUDESNA PRIRODA

Mravi s diplomom agronomije?

objavljeno prije 4 mjeseca i 2 dana

Možda najveća promjena u povijesti čovječanstva se dogodila kad se prestalo samo sakupljati korisno bilje, i kad se shvatilo da se ono može i saditi i onda ubirati. Vjerovalo se i da je… više »

GLOBALNO ŠTO?!

Polarne hladnoće stižu i u Europu?

objavljeno prije 4 mjeseca i 3 dana

Iako se na Arktiku živa u termostatu spustila na 'toplih' -5 Celzijusa, što je dvadesetak stupnjeva više od uobičajene temperature za ovo razdoblje na Sjevernom polu, svijet ne… više »

WWF

Kako spasiti sabljarke

objavljeno prije 4 mjeseca i 6 dana

Povodom zatvaranja  dvadesetog sastanaka Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) u Vilamouri u Portugalu, WWF pozdravlja napore ugovorenih strana da se dogovore o… više »

KATASTROFA

Arktik se topi na temperaturama 20 stupnjeva višim nego inače

objavljeno prije 4 mjeseca i 8 dana

Klimatske promjene su tu, ne samo kod nas već i na puno nezgodnijem mjestu - Arktiku. Naime, tamo je temperatura čak 20 stupnjeva viša od uobičajene. Umjesto -25 stupnjeva, sada je… više »

KLIMATSKI SUMMIT

Konferencija pod sloganom "Trump nas neće zaustaviti"

objavljeno prije 4 mjeseca i 9 dana

Na kraju će u sjećanju ostati jedna fotografija na kojoj zajednički i prkosno poziraju predsjednici država i vlada, znanstvenici, ekonomisti, menadžeri i zaštitnici klime. Poruka… više »

BRAVO!!

Slovenija proglasila vodu javnim dobrom, zajamčenim pravom svakog čovjeka

objavljeno prije 4 mjeseca i 11 dana

Zastupnici slovenskog parlamenta u četvrtak su izglasovali promjenu ustava kojem je građanima zajamčeno pravo na pitku vodu kao javno dobro. Odluku koju su zastupnici izglasovali potrebnom… više »

NASA

U 10 dana nestao komad arktičkog leda veličine Floride

objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana

Objava stiže na isti dan kada su Ujedinjeni narodi objavili da će 2016. godina vjerojatno biti najtoplija u povijesti. Ciklona koja je pogodila Arktik donijela je sa sobom i do 10 stupnjeva… više »

EKO BOMBE

Milijun tona bojnih otrova rasuto je svijetom

objavljeno prije 4 mjeseca i 15 dana

Oko milijun tona bojnih otrova iz Drugog i Prvog svjetskog rata razasuto je po cijeloj planeti, od čega su već nekoliko puta zabilježena pojavljivanja kemikalija kod Barija i u Delawareu,… više »

PREDVODNICI

Kini vodeća uloga u borbi protiv klimatskih promjena

objavljeno prije 4 mjeseca i 17 dana

Kina je blisko surađivala s administracijom predsjednika u odlasku Baracka Obame da se pripreme uvjeti uoči pariške konferencije o klimatskim promjenama 2015. godine. Partnerstvo dvaju… više »

UPS

Apokaliptična upozorenja zbog globalnog zagrijavanja

objavljeno prije 4 mjeseca i 18 dana

Znanstveno je predviđanje tako crno, navodi Independent, da ga je teško i zamisliti, ali ako su vodeći znanstvenici u području klimatskih promjena u pravu, temperatura našega… više »

ZAGRIJAVANJE

Biljke pokušavaju spasiti planetu

objavljeno prije 4 mjeseca i 20 dana

Zahvaljujući povećanom udjelu ugljičnog dioksida u zraku kao i povećanim temperaturama uslijed globalnog zagrijavanja od početka stoljeća je došlo do povećanog rasta biljaka,… više »

NAPOKON?

Pariški sporazum danas stupa na snagu

objavljeno prije 4 mjeseca i 25 dana

Teško postignuti Pariški sporazum o klimi, koji treba otkloniti najgori scenarij globalnog zatopljavanja, stupa danas na snagu nakon rekordno brze ratifikacije.… više »

skrolaj na vrh