Ekosfera
TMURNA BUDUĆNOST

Sredozemlje postaje pustinja?

objavljeno prije 4 mjeseca i 27 dana

Prosječna temperatura u regiji već je narasla za 1,3 stupnjeva Celzija od kraja 19. stoljeća, znatno iznad 0,85 stupnjeva koliko je svjetski prosjek, stoji u istraživanju kojeg je vodilo… više »

ZABRINJAVAJUĆE

Čak 300 milijuna djece udiše otrovni zrak

objavljeno prije 4 mjeseca i 28 dana

Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše zrak koji je najmanje šest puta zagađeniji od međunarodnih smjernica, pokazuje novo istraživanje UNICEF-a, upozoravajući da je… više »

FINO

Prijatelji životinja obilježili Svjetski dan veganstva

objavljeno prije 4 mjeseca i 29 dana

Prijatelji životinja pozvali su sve da proslave Svjetski dan veganstva koji se obilježava diljem svijeta na prvi dan studenoga još od 1994. godine. Najbolje ga je obilježiti tako da se… više »

COOL

Tesla Motors predstavio solarni crijep

objavljeno prije 4 mjeseca i 29 dana

Tesla Motors i Elon Musk trude se popraviti svijet i napraviti ga što zelenijim, pa je tako predstavljena najnovija inovacija - solarni crijep. Solarni crijep naparavljen je od stakla,… više »

TOPLO

Kako uštedjeti u sezoni grijanja

objavljeno prije 5 mjeseci

Otkako su mnogi ugradili toplinske razdjelnike, računi za grijanje postali su prava noćna mora, budući da obitelji štede na grijanju, a režije su veće nego prije. No sada su ugrađeni i… više »

NIJE DOBRO

WWF objavio Izvještaj o stanju planeta 2016

objavljeno prije 5 mjeseci i 3 dana

Životinjski i biljni svijet mogao bi do kraja ovog desetljeća doživjeti drastičan pad od čak 67 posto u odnosu na brojnost prije pola stoljeća, što je posljedica ljudskih aktivnosti na… više »

ODLIČNO!

Hrvatska u 2015. europski rekorder po rastu organskog uzgoja

objavljeno prije 5 mjeseci i 3 dana

U 2010. u Hrvatskoj se organski uzgoj hrane odvijao na 16.000 hektara, a u 2015. na gotovo 76.000 hektara ili čak 377 posto više. Znatan rast površina pod organskim… više »

GENIJALNO

Čudesna stvorenja pronađena na dnu oceana

objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana

Zemlja je definitivno neistražena planeta, ma koliko se nama činilo da možemo zaviriti u svaki zakutak naše kugle blata. Najbolji su dokaz istraživanja na dnu oceana, koja su ponovno… više »

SUPER

Discovery Communications za spas tigrova

objavljeno prije 5 mjeseci i 9 dana

Discovery Communications je najavio suradnju s World Wildlife Fund (WWF), kroz koju će Discovery financirati i pomoći u zaštiti terena od 4000 km². Radi se o staništu… više »

MJERENJA

Znanstvenici rade puni krug oko Antarktike

objavljeno prije 5 mjeseci i 12 dana

Međunarodni tim na ruskom će istraživačkom brodu Akademik Trešnjikov krenuti iz Cape Towna 20. prosinca i vratit će se 18. ožujka sljedeće godine suočavajući se s neprijateljskim… više »

SVJETSKI DAN HRANE

Manje mesa za manje gladi i siromaštva

objavljeno prije 5 mjeseci i 14 dana

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada u cijelome svijetu. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obilježava ovogodišnji Svjetski dan hrane porukom: ''Klima se… više »

STRAŠNO!!

Veliki koraljni greben je - mrtav

objavljeno prije 5 mjeseci i 15 dana

U osmrtnici objavljenoj na stranici časopisa Outside, čiji naslov glasi: Osmrtnica: Veliki koraljni greben (25 milijuna pr.n.e - 2016), jedan od vodećih autora tekstova o okolišu… više »

WWF

Brojna poznata lica iz Hrvatske apeliraju za spas riba

objavljeno prije 5 mjeseci i 15 dana

Brojni poznati umjetnici, televizijske voditeljice i jedna vrhunska chefica odlučili su stati u obranu riba kojih je svakim danom sve manje, a do 2048. mogle bi u potpunosti izumrijeti. Da se… više »

STRAŠNO

Haiti je najopasnija zemlja za život zbog prirodnih katastrofa

objavljeno prije 5 mjeseci i 17 dana

U apsolutnom smislu kao i s obzirom na broj stanovnika, ističe to istraživanje koje tvrdi, između ostalog, da je 90 posto smrtnih slučajeva zadnjih dvadeset godina u prirodnim katastrofama… više »

ODLIČNO!

GMO kukuruz ne stiže u Hrvatsku

objavljeno prije 5 mjeseci i 25 dana

Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta izglasao je prigovore na pet GMO proizvoda koje planira odobriti Europska komisija. Radi se o tri odobrenja za uzgoj… više »

skrolaj na vrh