Ekosfera
PREDIVNO, ALI STRAŠNO

Divan prirodni fenomen koji predskazuje probleme

objavljeno prije 5 mjeseci i 2 dana

Prirodni fenomen poznatiji kao  posljednjih dana oduševljava fotografe koji su se našli na moru uz sjeverozapadnu obalu Tasmanije, a njegovo je ime - noctiluca… više »

EDUKACIJA

Divlji život grada

objavljeno prije 5 mjeseci i 4 dana

Divlje životinje i ljudi mogu i moraju živjeti u skladnom suživotu! Poruka je to velike kampanje koju su Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba Dumovec i udruga Prijatelji… više »

PRIMJER

Konoplja nudi više od tekstilnih vlakana

objavljeno prije 5 mjeseci i 4 dana

Polja sinjskoga kraja polako se pripremaju za proljetnu sjetvu. Čitavo područje nekada je nadaleko bilo poznato po uzgoju kupusa, no planski poljoprivrednih obradivih površina sve je… više »

MLJAC

Prvi dan povrća, ovaj, proljeća

objavljeno prije 5 mjeseci i 6 dana

Uz prirodu i životinje, s prvim danom proljeća budi se i suosjećajnost te svijest o prednostima biljne prehrane. Tome svjedoči i odaziv deset picerija koje su povodom ovogodišnjeg… više »

EARTH HOUR

Poziv gradovima da se uključe u jubilarni Sat za planet Zemlju

objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana

Suočavanje s posljedicama klimatskih promjena mora postati naša realnost, a WWF nas na to podsjeća i ove godine organizacijom desetog, jubilarnog Sata za planet Zemlju. Iz te svjetske… više »

EKOLOGIJA

Suša je prirodna sila koju se ne smije zanemariti

objavljeno prije 5 mjeseci i 10 dana

Znanstvenici su tek počeli promatrati sušu kao takvu vrstu dinamične snage i neki se nadaju da će uskoro pratiti njezin razvoj i kretanje onako kako se prate uragani. Znanstvenici će… više »

AKCIJA

Plastične vrećice neće biti besplatne!

objavljeno prije 5 mjeseci i 11 dana

Nakon donošenja odluke o uvođenju obvezne naplate plastičnih vrećica u prodavaonicama ovogodišnjim Planom gospodarenja otpada, novi pomak prema smanjenju uporabe plastičnih… više »

OPASNOSTI

Tempirana bomba na dnu Pacifika

objavljeno prije 5 mjeseci i 13 dana

Metan je staklenički plin koji uzrokuje zagrijavanje Zemlje oko 30 puta brže od ugljikovog dioksida i to zabrinjava klimatologe. Znanstvenici fakulteta Queen Mary u Londonu potvrdili su da se… više »

WHO

Onečišćenje ubija preko 1.5 milijuna djece godišnje

objavljeno prije 5 mjeseci i 15 dana

Onečišćeni okoliš može dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije ili upale pluća te stajati života 1,7 milijuna djece godišnje, kazao je WHO u izvješću.… više »

RED ALERT!

Rekordne temperature na Antarktici

objavljeno prije 5 mjeseci i 19 dana

Baza Experanza 24. ožujka 2015. evidentirala je temperaturu od 17,5 Celzijevih stupnjeva, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WHO), nakon obrade podaka s područja cijele… više »

PRIČA DANA

Posljedice promjene klime: Umjesto bakalara srdele

objavljeno prije 5 mjeseci i 26 dana

Oštar vjetar, trava na dinama koja se pod njim povija i školjke u pijesku - to je slika koja se povezuje sa Sjevernim morem. No i ovdje se uočavaju posljedice promjene klime,… više »

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Glas za nevidljive

objavljeno prije 6 mjeseci i 4 dana

Godinu koja je u Hrvatskoj započela zabranom uzgoja životinja radi krzna, a nastavljena najavom zabrane ubijanja napuštenih pasa u skloništima, Prijatelji životinja nastavljaju… više »

TUŽNO

Cvrčci i skakavci pred istrebljenjem?

objavljeno prije 6 mjeseci i 8 dana

Prvo opsežno istraživanje europskih cvrčaka i skakavaca koje je proveo Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN), pokazalo je da bi više od četvrtine ove vrste insekata moglo uskoro… više »

WWF

Zaštita prirode ne smije biti samo na papiru

objavljeno prije 6 mjeseci i 10 dana

Više od polovice europskih prirodnih područja zaštićena su samo na papiru zbog značajnih kašnjenja i nedostataka u provedbi zakona zemalja članica, navodi se u novom… više »

STVARNO?

Hrvatska propušta šansu za ekološko-energetsku tranziciju

objavljeno prije 6 mjeseci i 10 dana

EU fondovi proteklih su godina u Hrvatskoj često isticani kao spasonosno rješenje za mnoge ekonomske i socijalne probleme s kojima se nacionalna privreda i politika drukčije ne umiju… više »

skrolaj na vrh