Ekosfera
LIJEPO

Ulješure opažene kod Rovinja

objavljeno prije 7 mjeseci i 6 dana

Jučer navečer, 24.8.2016. putem naše Facebook stranice od obitelji Keller dobili smo fotografije skupine od najmanje tri ulješure (Physeter macrocephalus) snimljene u području… više »

Globalno zatopljenje
VRUĆEE

Rekordno topla godina: Ugroženi klimatski ciljevi iz Pariza

objavljeno prije 7 mjeseci i 18 dana

Oko 200 država u prosincu je dogovorilo radikalni rez upotrebe fosilnih goriva kako bi ograničili rast prosječne svjetske temperature na ispod 2 stupnja Celzija od predindustrijskih vremena,… više »

LIJEPA VIJEST

Znanstvenici i policija udvostručili broj tigrova u Nepalu

objavljeno prije 7 mjeseci i 27 dana

Iako su bili u opasnosti od izumiranja zbog strahovitog izlova, nepalski tigrovi od čijih su kostiju radili vino, a, što je posebno odvratno, oči su im se vadile i uzimale kao lijek,… više »

HOROR?

Olimpijske igre usred ekološke katastrofe

objavljeno prije 7 mjeseci i 28 dana

Alex Sandro dos Santos stoji na malom drvenom molu u naselju Tubiacanga na obali zaljeva Guanabara na sjeveru milijunskog grada Ria de Janeira. „Ovdje je još uvijek preko 20.000… više »

NAPOKON

Ozonska rupa počinje polagano zacjeljivati

objavljeno prije 8 mjeseci i 7 dana

Ozonska rupa iznad Antarktike se smanjuje, tvrde znanstvenici koji su izmjerili da je u rujnu 2015. rupa bila oko 4 milijuna četvornih kilometara manja nego godine 2000.To se postignuće… više »

STRAŠNO

Elektrane na ugljen - ubijaju

objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana

Termoelektrane na ugljen su štetne za klimu, ali i za ljude. Razmjeri su zastrašujući - ako je vjerovati novoj studiji koju potpisuju ekološke organizacije WWF (World… više »

ODLUKE

Tko će platiti za napuštanje atomske energije?

objavljeno prije 8 mjeseci i 27 dana

Sve se dogodilo u ekspresnom roku: 14. ožujka 2011. godine, dva dana nakon što su prve slike eksplozije u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušimi obišle svijet, Angela… više »

DOBRO JUTRO ...

Napokon oporaba namještaja i kućanskih aparata

objavljeno prije 9 mjeseci i 3 dana

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u javnu je raspravu pustilo prijedlog Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2016. do 2022. Prema prijedlogu, glomazni otpad poput… više »

GROZNO

Zagađeni zrak i dalje će nas ubijati

objavljeno prije 9 mjeseci i 5 dana

Oko 6,5 milijuna smrti godišnje pripisuje se lošoj kvaliteti zraka u otvorenim i zatvorenim prostorima, što ju čini četvrtom najvećom prijetnjom ljudskom zdravlju na… više »

UPOZORENJE

Svibanj je bio najtopliji mjesec na planetu

objavljeno prije 9 mjeseci i 15 dana

Prva dva proljetna mjeseca, travanj i svibanj, dosegnuli su i neviđenu razinu u statistici za ovo doba godine, premašivši za 1,06 stupnjeva prosjek za 20. stoljeće koje je… više »

NAPOKON

Veliki koraljni greben spašava se milijardom dolara

objavljeno prije 9 mjeseci i 19 dana

Veliki koraljni greben, čudo prirode kraj Australije suočen je s masovnim izbjeljivanjem koralja koje je već uništilo goleme predjele tog dragulja na UNESCO-vom popisu svjetske… više »

WTF?

Bacaju se zastrašujuće količine hrane

objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana

Trećina hrane baci se od mjesta njene proizvodnje do mjesta konzumacije, sve u vrijednosti od gotovo nevjerojatnih 940 milijardi dolara godišnje. UN, kako bi se ovo smanjilo,… više »

GROZNI PODACI

Alarmantan porast ekološkog kriminala

objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana

Takozvani ekološki ili zeleni kriminal je svjetsko gospodarstvo 2015. godine stajao i do 258 milijardi dolara, što je otprilike 230 milijardi eura. To je povećanje od 26 posto u… više »

WTF!

Kakvu sve kemiju možemo pronaći u usjevima?

objavljeno prije 10 mjeseci i 1 dan

Usjevi poput pšenice i kukuruza razvijaju veću količinu potencijalno štetnih toksina zbog samozaštite od ekstremnog vremena, pokazalo je izvješće UNEP-a. Takvi… više »

STRUČNJACI

Gradnja novih nuklearki je "ekonomski idiotizam"

objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana

Trenutno medijsku pozornost privlači jedan strateški dokument Europske komisije o atomskoj energiji koji je izašao na svjetlo dana, a iz kojega proizlazi da Komisija namjerava… više »

skrolaj na vrh