Ekosfera
DOBRO PITANJE...

Je li uopće moguć život bez fosilnih energenata?

objavljeno prije 6 mjeseci i 11 dana

"Puna dekarbonizacija opskrbe električnom energijom do 2050. je moguća, i to uz manje troškove nego što je to slučaj kod današnje opskrbe", kaže Christian Breyer,… više »

PRIRODA I...

Komplicirani svijet ljudi i životinja

objavljeno prije 6 mjeseci i 14 dana

Da je Franz Marcov sibirski ovčar Russi uginuo danas, njegov vlasnik bi mogao nazvati pogrebno poduzeće, Russi je mogao biti kremiran i Franz Marc je ljubimca mogao ponijeti kući u… više »

EHHH

Kad more zbog klime postane neprijatelj

objavljeno prije 6 mjeseci i 19 dana

Kelepi Saukitoga (na naslovnoj fotografiji sa svojim najmlađim na rukama) jedva da je napuštao Narikoso, mjestašce na Onou, jednom od preko 300 otoka Fidžija. 1997. kada je… više »

PROMJENE

Još nismo ni vidjeli pravi zbjeg...

objavljeno prije 6 mjeseci i 20 dana

„Ako Europljani misle da danas imaju problem sa izbjeglicama, pričekajte dvadesetak godina", zloguko najavljuje Stephen A. Cheney. Jer onda neće krenuti tek nekoliko stotina tisuća,… više »

EKO

Svjetska konferencija o klimi: veća, zelenija, bolja?

objavljeno prije 6 mjeseci i 22 dana

Kada čitav svijet jednom godišnje govori o zaštiti klime, potrebno je mnogo vremena, novca i mjesta - više nego inače. Na ovogodišnjoj klimatskoj konferenciji… više »

BRAVO

Stijena Uluru bez penjača za godinu dana

objavljeno prije 6 mjeseci i 25 dana

Stijena Uluru, jednu od najvećih znamenitosti Australije i svetinju njenih domorodaca, bit će od listopada 2019. godine slobodna od penjača jer će to biti - zabranjeno. Odbor Nacionalnog… više »

STRAŠNO

Europa je najveći ubojica ptica

objavljeno prije 6 mjeseci i 25 dana

Svake godine oko 25 milijuna ptica strada na putovima migracije preko Sredozemlja bilo da ih se uhvati žive ili ubije. Uz to, oko dva milijuna ptica je ilegalno ubijeno u sjevernoj i… više »

INICIJATIVA

Velegradovi za čišći zrak

objavljeno prije 7 mjeseci

Gradonačelnici 12 velikih gradova uključujući Pariz, Los Angeles, Ciudad de Mexico i London, potpisali su u Parizu deklaraciju kojom se obvezuju bolje čuvati okoliš i težiti "nultim… više »

GROZNO

Australija je najgora po uništavanju bioraznolikosti

objavljeno prije 7 mjeseci i 1 dan

Australija je jedna od najgorih zemalja u svijetu kada je posrijedi ugroženost životinjskih i biljnih vrsta kojima prijeti izumiranje, pokazala je nova studija. Rezultati istraživanja… više »

ODLIČNO!

Stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja

objavljeno prije 7 mjeseci i 1 dan

26. listopada 2017. na snagu je stupio novi Zakon o zaštiti životinja koji donosi mnoge pozitivne novosti, ali propisuje i rokove za pojedine odredbe, kao i veće kazne za neodgovorne… više »

ZAŠTITA

WWF zajedno s ribarima za očuvanje vrsta

objavljeno prije 7 mjeseci i 3 dana

WWF je zajedno s partnerima pokrenuo projekt „FishMPABlue2", kojim žele u morskim zaštićenim područjima, riznicama morske biološke raznolikosti, uvesti prakse održivog… više »

LOŠE...

Gdje su nestale bube?

objavljeno prije 7 mjeseci i 3 dana

U istraživanju objavljenom u internetskom znanstvenom časopisu Plos One ovog tjedna, nema nikakvih sumnji da se nešto dramatično događa u našem okolišu. Istraživanje… više »

EHHH

Mora i oceani su sve kiseliji

objavljeno prije 7 mjeseci i 4 dana

Zbog emisije ugljičnog dioksida razina stakleničkih plinova sve je viša. Oceani, koji tu emisiju apsorbiraju sve su kiseliji, što sve pogubnije utječe na morske ekosustave i… više »

ZADNJI ČAS

Traži se zaštita najugroženijih azijskih vrsta

objavljeno prije 7 mjeseci i 5 dana

Dvije najrjeđe životinjske vrste u srednjoj Aziji, konj Przewalski i medvjed Gobi trebalo bi zaštititi oštrijim mjerama, izjavili su stručnjaci uoči međunarodne konferencije u… više »

LOŠE!

Zagađenost ubija više od ratova i AIDS-a

objavljeno prije 7 mjeseci i 5 dana

Od posljedica zagađenosti 2015. u svijetu je umrlo devet milijuna ljudi, triput više nego od AIDS-a, tuberkuloze i malarije zajedno te 15 puta više nego od posljedica ratova i… više »

skrolaj na vrh