Ekosfera
EHHH

Preko leševa do hrane na tanjuru

objavljeno prije 7 mjeseci i 28 dana

Dojmljivim i potresnim performansom udruga Prijatelji životinja obilježit će u ponedjeljak 2. 10. 2017. u 11 sati na zagrebačkom glavnome trgu Svjetski dan životinja s farma. Više od… više »

WWF

Neprocjenjivo bogatstvo Sredozemnog mora je u vrtoglavom padu

objavljeno prije 8 mjeseci

Duž 46.000 km obalne linije Sredozemno more je dom za otprilike 150 milijuna ljudi. Ono ima ključnu ulogu u gospodarstvu regije, stoji u danas objavljenom izvješću „Oživljavanje… više »

MA DA?

Vjerovali ili ne - ribe imaju karakter

objavljeno prije 8 mjeseci

Ribe obično doživljavamo kao bića koja nemaju baš nešto soli u glavi, no to su demantirali znanstvenici sa Sveučilišta Exeter istraživanjem koje je pokazalo da ribe imaju… više »

LOŠE

Santa A-68 odvojila se od Larsena B i krenula u Atlantik

objavljeno prije 8 mjeseci i 3 dana

Santa A-68, površine oko 6 tisuća četvornih kilometara odvojila se od ledene ploče Larsen na Antarktici i ušla u Weddellovo more, pokazuju najnovije satelitske snimke.… više »

GLOBALNI PROBLEM

Šesto masovno izumiranje počinje za 80 godina?

objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana

Prema matematičkom modelu planet Zemlja bi do 2100. godine mogla ući u šesto masovno izumiranje zbog količine ugljika koji se ispušta u atmosferu. Profesor Daniel Rothman… više »

KATASTROFA

Čak 4.400 životinjskih vrsta pred izumiranjem

objavljeno prije 8 mjeseci i 6 dana

Najveće, ali i najmanje životinje najizloženije su prijetnji izumiranja zbog čovjekove aktivnosti na planetu, upozorava međunarodna studija objavljena u američkom znanstvenom časopisu… više »

GREENPEACE

Na mljetskoj plaži pronađena nasukana morska sirena

objavljeno prije 8 mjeseci i 10 dana

Greenpeaceovi volonteri su zajedno sa sirenom Sunčanom sudjelovali u čišćenju plaže Grabova u Nacionalnom parku Mljet koja je posebno ugrožena plastičnim otpadom. Ovime žele ukazati na… više »

EKO

Aktivnije protiv plastike u moru

objavljeno prije 8 mjeseci i 10 dana

Problem plastičnog otpada u moru je rijetko kada tako očit kao što je bio početkom ove godine na njemačkom otoku Langeoogu. U oluji je jedan veliki kontejnerski brod izgubio… više »

PROMJENE

Francuski ledenjaci se ubrzano smanjuju

objavljeno prije 8 mjeseci i 13 dana

Od 2003. do 2015. ledenjaci francuskih Alpa prosječno su izgubili 25 posto površine koja se sada smanjuje tri puta brže nego prije, pokazalo je istraživanje francuskih znanstvenika.… više »

EH, DA ...

Jesu li razorni uragani osveta majke prirode?

objavljeno prije 8 mjeseci i 17 dana

Sezona je uragana - i to gadna. Manje od dva tjedna naon što je uragan Harvey opustošio Louisianu i Texas, prouzročivši ogromne poplave u Houstonu, uragan Irma… više »

ZANIMLJIVO

Kako uragani dobivaju svoja imena?

objavljeno prije 8 mjeseci i 17 dana

Davanje imena uraganima počelo je 1953. godine na inicijativu Svjetske meteorološke organizacije. Stručnjaci ove organizacije svake se godine sastaju kako bi raspravljali o uraganima,… više »

EKO?

Milijarda eura za čisti zrak

objavljeno prije 8 mjeseci i 21 dan

30 gradonačelnika, cijeli niz pokrajinskih premijera, pet saveznih ministara, kancelarka i k tome još predstavnici lokalnih općinskih saveza - početkom ovoga tjedna se u kancelarskom… više »

STVARNO?

Polarna svjetlost odgovorna za nasukavanje kitova?

objavljeno prije 8 mjeseci i 22 dana

Velike sunčeve oluje, odgovorne za polarnu svjetlost, možda su imale ulogu u nasukavanju 29 kitova ulješara u Sjevernom moru početkom 2016. godine, pokazala je nova studija a prenosi… više »

BUDUĆNOST

Urbane šume u gradovima - rješenje za energiju?

objavljeno prije 8 mjeseci i 24 dana

Stabla u gradovima smanjuju zagađenost zraka, apsorbiraju ugljični dioksid, štite stanovnike za vrijeme toplinskih valova, štede energiju i okoliš, istodobno… više »

SAZNAJEMO

Zašto kafići u Zagrebu poslužuju piće bez leda?

objavljeno prije 8 mjeseci i 26 dana

Unatoč još uvijek velikim vrućinama, neki su kafići u Zagrebu ovih dana posluživali pića bez leda. Uz piće su dobili samo slamku s natpisom «Pitate se zašto nema leda?… više »

skrolaj na vrh