Ekosfera
BRAVO!!

Slovenija proglasila vodu javnim dobrom, zajamčenim pravom svakog čovjeka

objavljeno prije 9 mjeseci i 3 dana

Zastupnici slovenskog parlamenta u četvrtak su izglasovali promjenu ustava kojem je građanima zajamčeno pravo na pitku vodu kao javno dobro. Odluku koju su zastupnici izglasovali potrebnom… više »

NASA

U 10 dana nestao komad arktičkog leda veličine Floride

objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana

Objava stiže na isti dan kada su Ujedinjeni narodi objavili da će 2016. godina vjerojatno biti najtoplija u povijesti. Ciklona koja je pogodila Arktik donijela je sa sobom i do 10 stupnjeva… više »

EKO BOMBE

Milijun tona bojnih otrova rasuto je svijetom

objavljeno prije 9 mjeseci i 7 dana

Oko milijun tona bojnih otrova iz Drugog i Prvog svjetskog rata razasuto je po cijeloj planeti, od čega su već nekoliko puta zabilježena pojavljivanja kemikalija kod Barija i u Delawareu,… više »

PREDVODNICI

Kini vodeća uloga u borbi protiv klimatskih promjena

objavljeno prije 9 mjeseci i 10 dana

Kina je blisko surađivala s administracijom predsjednika u odlasku Baracka Obame da se pripreme uvjeti uoči pariške konferencije o klimatskim promjenama 2015. godine. Partnerstvo dvaju… više »

UPS

Apokaliptična upozorenja zbog globalnog zagrijavanja

objavljeno prije 9 mjeseci i 10 dana

Znanstveno je predviđanje tako crno, navodi Independent, da ga je teško i zamisliti, ali ako su vodeći znanstvenici u području klimatskih promjena u pravu, temperatura našega… više »

ZAGRIJAVANJE

Biljke pokušavaju spasiti planetu

objavljeno prije 9 mjeseci i 12 dana

Zahvaljujući povećanom udjelu ugljičnog dioksida u zraku kao i povećanim temperaturama uslijed globalnog zagrijavanja od početka stoljeća je došlo do povećanog rasta biljaka,… više »

NAPOKON?

Pariški sporazum danas stupa na snagu

objavljeno prije 9 mjeseci i 17 dana

Teško postignuti Pariški sporazum o klimi, koji treba otkloniti najgori scenarij globalnog zatopljavanja, stupa danas na snagu nakon rekordno brze ratifikacije.… više »

TMURNA BUDUĆNOST

Sredozemlje postaje pustinja?

objavljeno prije 9 mjeseci i 19 dana

Prosječna temperatura u regiji već je narasla za 1,3 stupnjeva Celzija od kraja 19. stoljeća, znatno iznad 0,85 stupnjeva koliko je svjetski prosjek, stoji u istraživanju kojeg je vodilo… više »

ZABRINJAVAJUĆE

Čak 300 milijuna djece udiše otrovni zrak

objavljeno prije 9 mjeseci i 20 dana

Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše zrak koji je najmanje šest puta zagađeniji od međunarodnih smjernica, pokazuje novo istraživanje UNICEF-a, upozoravajući da je… više »

FINO

Prijatelji životinja obilježili Svjetski dan veganstva

objavljeno prije 9 mjeseci i 21 dan

Prijatelji životinja pozvali su sve da proslave Svjetski dan veganstva koji se obilježava diljem svijeta na prvi dan studenoga još od 1994. godine. Najbolje ga je obilježiti tako da se… više »

COOL

Tesla Motors predstavio solarni crijep

objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana

Tesla Motors i Elon Musk trude se popraviti svijet i napraviti ga što zelenijim, pa je tako predstavljena najnovija inovacija - solarni crijep. Solarni crijep naparavljen je od stakla,… više »

TOPLO

Kako uštedjeti u sezoni grijanja

objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana

Otkako su mnogi ugradili toplinske razdjelnike, računi za grijanje postali su prava noćna mora, budući da obitelji štede na grijanju, a režije su veće nego prije. No sada su ugrađeni i… više »

NIJE DOBRO

WWF objavio Izvještaj o stanju planeta 2016

objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana

Životinjski i biljni svijet mogao bi do kraja ovog desetljeća doživjeti drastičan pad od čak 67 posto u odnosu na brojnost prije pola stoljeća, što je posljedica ljudskih aktivnosti na… više »

ODLIČNO!

Hrvatska u 2015. europski rekorder po rastu organskog uzgoja

objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana

U 2010. u Hrvatskoj se organski uzgoj hrane odvijao na 16.000 hektara, a u 2015. na gotovo 76.000 hektara ili čak 377 posto više. Znatan rast površina pod organskim… više »

GENIJALNO

Čudesna stvorenja pronađena na dnu oceana

objavljeno prije 10 mjeseci

Zemlja je definitivno neistražena planeta, ma koliko se nama činilo da možemo zaviriti u svaki zakutak naše kugle blata. Najbolji su dokaz istraživanja na dnu oceana, koja su ponovno… više »

skrolaj na vrh