Ekosfera
DOBRO JUTRO ...

Napokon oporaba namještaja i kućanskih aparata

objavljeno prije 10 mjeseci i 28 dana

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u javnu je raspravu pustilo prijedlog Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2016. do 2022. Prema prijedlogu, glomazni otpad poput… više »

GROZNO

Zagađeni zrak i dalje će nas ubijati

objavljeno prije 11 mjeseci

Oko 6,5 milijuna smrti godišnje pripisuje se lošoj kvaliteti zraka u otvorenim i zatvorenim prostorima, što ju čini četvrtom najvećom prijetnjom ljudskom zdravlju na… više »

UPOZORENJE

Svibanj je bio najtopliji mjesec na planetu

objavljeno prije 11 mjeseci i 10 dana

Prva dva proljetna mjeseca, travanj i svibanj, dosegnuli su i neviđenu razinu u statistici za ovo doba godine, premašivši za 1,06 stupnjeva prosjek za 20. stoljeće koje je… više »

NAPOKON

Veliki koraljni greben spašava se milijardom dolara

objavljeno prije 11 mjeseci i 14 dana

Veliki koraljni greben, čudo prirode kraj Australije suočen je s masovnim izbjeljivanjem koralja koje je već uništilo goleme predjele tog dragulja na UNESCO-vom popisu svjetske… više »

WTF?

Bacaju se zastrašujuće količine hrane

objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan

Trećina hrane baci se od mjesta njene proizvodnje do mjesta konzumacije, sve u vrijednosti od gotovo nevjerojatnih 940 milijardi dolara godišnje. UN, kako bi se ovo smanjilo,… više »

GROZNI PODACI

Alarmantan porast ekološkog kriminala

objavljeno prije 11 mjeseci i 22 dana

Takozvani ekološki ili zeleni kriminal je svjetsko gospodarstvo 2015. godine stajao i do 258 milijardi dolara, što je otprilike 230 milijardi eura. To je povećanje od 26 posto u… više »

WTF!

Kakvu sve kemiju možemo pronaći u usjevima?

objavljeno prije 11 mjeseci i 26 dana

Usjevi poput pšenice i kukuruza razvijaju veću količinu potencijalno štetnih toksina zbog samozaštite od ekstremnog vremena, pokazalo je izvješće UNEP-a. Takvi… više »

STRUČNJACI

Gradnja novih nuklearki je "ekonomski idiotizam"

objavljeno prije 1 godinu

Trenutno medijsku pozornost privlači jedan strateški dokument Europske komisije o atomskoj energiji koji je izašao na svjetlo dana, a iz kojega proizlazi da Komisija namjerava… više »

DOĐITE!

Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje slavi rođendan!

objavljeno prije 1 godinu

Područje Žumberka i Samoborskog gorja proglašeno je zaštićenom prirodnom vrijednošću odlukom Hrvatskog sabora 28. svibnja 1999. Iste godine 16. rujna Uredbom Vlade RH… više »

IDEMO!

Dođite u Park prirode Žumberak na rođendan!

objavljeno prije 1 godinu

Područje Žumberka i Samoborskog gorja proglašeno je zaštićenom prirodnom vrijednošću odlukom Hrvatskog sabora 28. svibnja 1999. Iste godine 16. rujna Uredbom Vlade RH… više »

SPASITE IH!

Veterinari su za činčile, a vi?

objavljeno prije 1 godinu

Dok se očekuje skoro objavljivanje za javnu raspravu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti životinja, ne jenjavaju kritike javnosti zbog inicijative za izuzećem činčila iz… više »

ZASTRAŠUJUĆE

Koliko nas zapravo koštaju klimatske promjene?

objavljeno prije 1 godinu

Troškovi pomaganja zemljama u razvoju da se prilagode na klimatske promjene mogli bi do 2050. dosegnuti 500 milijarda dolara godišnje, što je pet puta veći iznos od… više »

UPS

Kvaliteta zraka u gradovima je - katastrofalna!

objavljeno prije 1 godinu

"Iako su sve svjetske regije pogođene, ipak stanovnici najsiromašnijih gradova trpe najveće posljedice", kaže WHO. Zagađenje zraka zbog povišene koncentracije lebdećih čestica -… više »

SJAJNO!

Urbani vrtovi osvajaju i Zagreb

objavljeno prije 1 godinu

Visoko usred betonske džungle smjestila se urbana farma. Pšenica, brokula, rotkvica - samo su dio kultura koje na 17. katu u centru Zagreba uzgaja obitelj Butković. Stan od 65… više »

HRABRO

Solar Impulse 2 nastavlja put oko svijeta na solarni pogon

objavljeno prije 1 godinu

Solar Impulse 2, avion na sunčevu energiju sletio je u ponedjeljak u Phoenix nešto prije 21 sat po lokalnom vremenu nakon leta iz San Francisca preko pustinje Mojave. Obični zrakoplov… više »

skrolaj na vrh