Svijet nema prethodne stranice
EH, DA ...

Britancima je žao što su glasali za Brexit

objavljeno prije 7 sati i 21 minutu

Većina Britanaca žali, po prvi put, zbog rezultata referenduma od 23. lipnja 2016. u korist izlaska iz Europske unije, po anketi YouGov objavljenoj u četvrtak u dnevniku Times. Odgovarajući… više »

STVARNOST

I demokracije ograničavaju slobodu medija

objavljeno prije 10 sati i 51 minutu

U izvještaju o ugroženosti medija u demokracijama Reporteri bez granica posebno ističu SAD koji je pao za dva mjesta i nalazi se na 43. mjestu među 180 zemalja, Veliku Britaniju koja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. travnja

objavljeno prije 18 sati i 50 minuta

Filipinski domoroci pod vodstvom Lapu-Lapua 1521. godine ubili su portugalskog istraživača Ferdinanda Magellana u bitki kod Mactana. Prema povijesnim zapisima Magellan je na stjenovitu… više »

MOJA EUROPA

Što Francuzi rade od Europe?

objavljeno prije 1 dan i 10 sati

Da pomislimo u ovim danima kad se hladna kiša umiješala u proljeće, još jednom na kišnu glistu. Mnogi krivo misle da se takva kišna glista, ako je prerežete… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. travnja

objavljeno prije 1 dan i 18 sati

Na današnji se dan davne 1564. krstio jedan od najvećih dramatičara i književnih genijalaca uopće William Shakespeare. Moskva je dobila obrazovni primat u Rusiji; naime, u 16. stoljeću… više »

FRANCUSKA

Moglo je gore, ali ipak nije dobro...

objavljeno prije 2 dana i 10 sati

Moglo je biti i gore, ali ne može se reći niti da je dobar ishod prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj. Desničarska populistica Marine Le Pen je na drugom mjestu i time je dospjela u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. travnja

objavljeno prije 2 dana i 18 sati

Francuska giljotina jedno je od najokrutnijih oruđa egzekucije koje je u jednom trenutku postalo vrlo popularno u svijetu, a dolazak na pogubljenje bio je svojevrsni društveni događaj… više »

IZBORI

Marine Le Pen i Emmanuel Macron u drugom krugu

objavljeno prije 3 dana i 10 sati

Centrist Emmanuel Macron dobio je 23,82 posto glasova, a čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen 21,58 posto, pokazali su gotovo potpuni rezultati francuskih predsjedničkih izbora koje je u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. travnja

objavljeno prije 3 dana i 18 sati

Nakon desetogodišnjeg rata i opsade naizgled neosvojivog grada Grci su, prema legendi, 1184. godine pr.n.e. uz pomoć lukavstva ušli u Troju. U vrijeme Trojanskog rata živjela je… više »

PROBLEMI

Najneizvjesniji izbori u povijesti Francuske

objavljeno prije 4 dana i 6 sati

Prema većini anketa očekuje se tijesna borba za drugi krug između centrista Emmanuela Marcona i krajnje desničarke Marine Le Pen, a u stopu ih slijede… više »

MOJA EUROPA

Što Francuzi čine od Europe?

objavljeno prije 4 dana i 10 sati

Da pomislimo u ovim danima kad se hladna kiša umiješala u proljeće, još jednom na kišnu glistu. Mnogi krivo misle da se takva kišna glista, ako je prerežete… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. travnja

objavljeno prije 4 dana i 18 sati

Jurjevski noćni ustanak (estonski - Jüriöö ülestous), pobuna estonskih seljaka protiv tuđinske vlasti feudalnih gospodara, izbio je 1343. godine. Estoniju su početkom 13.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. travnja

objavljeno prije 5 dana i 18 sati

Portugalski moreplovac Pedro Álvares Cabral 1500. godine postao je prvi Europljanin koji je stigao do obala Brazila, te se smatra otkrivačem tog dijela južnoameričkog teritorija.… više »

IZBORI

Francuska uoči izbora - ništa se ne zna

objavljeno prije 6 dana i 10 sati

Nekoliko dana prije prvog kruga izbora situacija u Francuskoj je tako zbunjujuća da se i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier odvažio i oprezno umiješao: On upozorava od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. travnja

objavljeno prije 6 dana i 18 sati

Prema antičkoj legendi, Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa, 753. godine pr.K. osnovao je grad Rim. Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj… više »

skrolaj na vrh