Svijet nema prethodne stranice

Dogodilo se na današnji dan - 14. prosinca

objavljeno prije 1 dan i 3 sata

Zbog nedostatka kvalificiranih časnika u austrijskoj vojsci i stalne potrebe za kvalitetnim časnicima za ratove protiv pruskog kralja Fridrika II. kraljica Marija Terezija je 14. prosinca… više »

ZAŠTO?

Kineske vlasti skupljaju DNK uzorke svih stanovnika Xinjianga

objavljeno prije 1 dan i 12 sati

Kineske vlasti skupljaju DNK uzorke, otiske prstiju i druge biometrijske podatke u najzapadnijoj kineskoj pokrajini. Vlasti rade bazu podataka skenova zjenica oka i… više »

EH, DA...

Oružje je i dalje tražena roba

objavljeno prije 1 dan i 19 sati

Zrakoplovi, oklopna vozila, dronovi - globalna trgovina oružjem i vojnim uslugama prošle godine je porasla, prvi put nakon pet godina. Tako je njen obujam 2016. bio za 1,9 posto veći… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. prosinca

objavljeno prije 2 dana i 3 sata

Tridentski sabor je devetnaesti ekumenski sabor Katoličke crkve kojeg je 13. prosinca 1545. otvorio papa Pavao III. u Tridentu (današnjem Trentu u Italiji). Sabor je bio odgovor na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. prosinca

objavljeno prije 3 dana i 3 sata

Američki je Ustav morao proći ratifikaciju svih konstitutivnih država, pa je tako na današnji dan 1787. godine Pennsylvania postala druga država koja ga je prihvatila. Samo… više »

PROBLEMI

Angela Merkel - omiljenija u svijetu nego kod kuće

objavljeno prije 3 dana i 19 sati

Njena veličina i njena „normalnost" idu jedno uz drugo. Ali upravo kada ju je američki časopis „Forbes" po sedmi put (!) proglasio za najutjecajniju ženu na svijetu, ona je u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. prosinca

objavljeno prije 4 dana i 3 sata

Ljubitelji jedrenja bilježe ovaj dan velikim slovima u svoje kalendare, jer je 1866. godine počela prva utrka jedrilica preko Atlantskog oceana. Trideset i pet godina kasnije nešto… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. prosinca

objavljeno prije 5 dana i 3 sata

Prvi teritorij u SAD koji je ženama omogućio pravo glasa i obavljanje službenih dužnosti bila je današnja savezna država Wyoming, koja je takav zakon donijela na današnji dan… više »

INTERVJU

Angela Merkel – kancelarka s ograničenim rokom trajnosti

objavljeno prije 5 dana i 19 sati

DW: Profesore Marschall, u inozemstvu se često kaže kako su njemački političari „jako odgovorni" u svom djelovanju. Jesu li oni stvarno takvi? O kakvoj se tu konkretno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. prosinca

objavljeno prije 6 dana i 3 sata

Nakon japanske okupacije Mandžurije u Kini je došlo do stvaranja pokreta otpora koji je polako preuzimao kontrolu nad ostatkom zemlje. 1941. godine kineske su vlasti službeno objavile… više »

izrael gaza napad brodovi
KOMENTAR

Trumpovo dragovoljno dolijevanje ulja na vatru Bliskog istoka

objavljeno prije 6 dana i 19 sati

Gotovo čitav svijet je američkog predsjednika upozorio da to ne čini: Palestinci i arapski svijet, to se podrazumijeva, ali i Njemačka, Velika Britanija, Europska unija, Rusija, čak i Papa.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. prosinca

objavljeno prije 7 dana i 3 sata

Pape često spominjemo u ovoj rubrici, pa je tako 1854. godine Pio IX proklamirao dogmu o bezgrešnom začeću, kako bi stao na kraj spekulacijama koje su stalno dolazile iz raznih… više »

Dogodilo se na današnji dan – 7. prosinca

objavljeno prije 8 dana i 3 sata

Marko Tulije Ciceron bio je odvjetnik, politički teoretičar, državnik, filozof i najveći rimski govornik. Poslije Cezarove smrti dolazi na čelo republikanske senatske stranke i govori tzv.… više »

PROBLEMI

Jeruzalem je ključ mira

objavljeno prije 8 dana i 19 sati

Arapska liga, a sada i turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan, su više nego jasni: premještanje američkog veleposlanstva u Jeruzalem i time praktički priznanje Jeruzalema kao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. prosinca

objavljeno prije 9 dana i 3 sata

Enciklopedija Britanika (engl. Encyclopædia Britannica) je sveobuhvatna enciklopedija nastala na engleskom jeziku. Vlasnik enciklopedije je „Korporacija Britanika". Prvo izdanje… više »

skrolaj na vrh