Svijet nema prethodne stranice

Dogodilo se na današnji dan - 19. travnja

objavljeno prije 17 sati i 42 minute

U Zagrebu je 19. travnja 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni… više »

TAMO DA...

Štrajkovi u Francuskoj utječu na gospodarstvo

objavljeno prije 1 dan i 9 sati

Štrajkovi u Francuskoj koji traju od 3. travnja počeli su utjecati na tamošnje gospodarstvo, istaknuo je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.  Još ne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. travnja

objavljeno prije 1 dan i 17 sati

Na današnji dan 1506. godine položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih… više »

NAGRADE

Pulitzer The New York Timesu i The New Yorkeru

objavljeno prije 2 dana i 2 sata

Dnevni list The New York Times i magazin The New Yorker zajednički su u ponedjeljak dobili Pulitzerovu nagradu za izvješćivanje u javnom interesu o hollywoodskom skandalu o optužbama… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. travnja

objavljeno prije 2 dana i 17 sati

Geoffrey Chaucer 1397. godine po prvi je put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya. Pjesnik, filozof, dvorjanik i diplomat, Chaucer je najpoznatiji upravo po… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. travnja

objavljeno prije 3 dana i 17 sati

Masada, Hebrejska riječ za tvrđavu, strateška utvrda u današnjem istočnom Izraelu koja dominira ravnicom kraj Mrtvog mora, 73. godine pala je u rimske ruke nakon nekoliko… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. travnja

objavljeno prije 4 dana i 17 sati

U bitci kod Formignya Francuzi su pod vodstvom Karla VII. 1450. godine nanijeli težak poraz Englezima u jednoj od poslijednjih velikih bitaka Stogodišnjeg rata. Francuzi su s oko 4.500… više »

NIJE LI DOSTA?

Zračni udari na Siriju tijekom noći

objavljeno prije 5 dana i 2 sata

Sirija je napadnuta zračnim udarima rano ujutro u subotu od strane američkih, britanskih i francuskih snaga. Izgovor je napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. travnja

objavljeno prije 5 dana i 17 sati

Konfederaciji sklon glumac John Wilkes Booth, koji je ujedno bio i špijun, 1865. godine, neposredno nakon završetka Američkog građanskog rata, u kazalištu Ford… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. travnja

objavljeno prije 6 dana i 17 sati

Unatoč opetovanim papinskim prijetnjama ekskomunikacijom križari su 1204. godine tijekom četvrtog križarskog rata, osvojili i opljačkali Carigrad, glavni grad Bizantskog carstva. Loše… više »

TRUMPOLOGIJA

Spremi se Rusijo

objavljeno prije 7 dana i 9 sati

Rusija ne bi trebala biti partner sa „životinjom koja ubija plinom" svoje građane i koja u tome uživa. „Rusija je obećala da će oboriti sve rakete ispaljene na Siriju. Spremi se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. travnja

objavljeno prije 7 dana i 17 sati

Američki građanski rat vodio se između sjevernih saveznih država (Unije) i južnih robovlasničkih država (Konfederacije). Odvajanje južnih država počinje nakon predsjedničkih izbora 1860.,… više »

MA DA?

„Velika potreba“ za istjerivačima nečastivog

objavljeno prije 8 dana i 9 sati

Samo u Italiji svake godine, po nekim procjenama, 500 tisuća osoba potraži pomoć egzorcista, makar golema većina njih bi prije trebali potražiti pomoć negdje drugdje, a ne u župnom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. travnja

objavljeno prije 8 dana i 17 sati

Bela IV. (1206.-1270.) hrvatsko-ugarski kralj, vladao je 1235. - 1270. godine. Mongolska plemena ujedinio je početkom 13. stoljeća Džingis kan i započeo osvajanja. Njegov nasljednik kan… više »

KOMENTAR

Orban ostaje na čelu istočnog otpora Europskoj uniji

objavljeno prije 9 dana i 9 sati

Što je zajedničko Angeli Merkel i Viktoru Orbanu? Samo jedno: oboje pred sobom imaju četvrti premijerski mandat - ali to je i jedinio što ih spaja. Osim što su… više »

skrolaj na vrh