Svijet nema prethodne stranice
PRIČA DANA

Žrtve terora: Život s traumom

objavljeno prije 12 sati i 38 minuta

Teoretski znamo da nam se to svima može dogoditi: na kocertu u Parizu, na Božićnom sajmu u Berlinu ili na promenadi u Barceloni. One koji teror poznaju samo iz novinskih napisa i medijskih… više »

19. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 19. kolovoza

objavljeno prije 20 sati i 37 minuta

Jedna od stvari kojom je moderna civilizacija pretjerano okupirana, izbori ljepote, slave upravo današnji dan kao rođendan. Ne zna se tko je bio inicijator, no na današnji dan… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. kolovoza

objavljeno prije 1 dan i 20 sati

Mayflower je već neko vrijeme bio na obalama Amerike i nova naseobina puritanaca se razvijala prilično dobro. No, sve do današnjeg dana 1587. godine nisu bili pretjerano sretni u Novom… više »

KOMENTAR

Ameriko, nisko li si pala

objavljeno prije 2 dana i 12 sati

Doktorirao sam na Sveučilištu u Virginiji. Tamo gdje su u petak ljudi s bakljama demonstrirali izvikujući nacističke i rasističke parole ja sam nekada čitao knjige u knjižnici. A sada… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. kolovoza

objavljeno prije 2 dana i 20 sati

Robert Fulton, nakon što je upoznao izumitelja parnog stroja Jamesa Watta u Engleskoj, bacio se na novu znanost, strojarstvo, pokušavajući naći primjenu za tu vrstu pogona na… više »

UPOZORENJE

Kina (ipak) drži Sjevernu Koreju u šaci

objavljeno prije 3 dana i 12 sati

Već i na glasovanju u Vijeću sigurnosti UN-a o sankcijama protiv Sjeverne Koreje zbog njenih najnovijih raketnih pokusa je mnoge iznenadila reakcija veleposlanika Narodne Republike Kine. Kada… više »

16. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 16. kolovoza

objavljeno prije 3 dana i 20 sati

Godine 1863. je na današnji dan potpisana Proklamacija o emancipaciji kojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama. Abrahamu Lincolnu ukidanje ropstva bilo je gotovo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. kolovoza

objavljeno prije 4 dana i 20 sati

Sredinom IX st. Škoti i Pikti sjedinili su se i, pod kraljem Kennethom Mac Alpinom, osnovali državu, koja je obuhvaćala veći dio Škotske sjeverno od rijeka Forth i Clyde.… više »

ZANIMLJIVO

Sjeverna Koreja: korijeni mržnje prema SAD-u

objavljeno prije 5 dana i 12 sati

U Sjevernoj Koreji nedostaje puno toga, ali jedne stvari sigurno ne: propagandne mašinerije. Već u dječjem vrtiću i u školskim udžbenicima potiče se mržnja prema… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. kolovoza

objavljeno prije 5 dana i 20 sati

Turska vojska je 1715. godine poražena u pokušaju opsade Sinja u spomen na što je osnovana poznata Sinjska alka. Tursko-mletački ili Mali rat, koji je trajao oko četiri godine,… više »

KOMENTAR

Opasno Trumpovo zveckanje oružjem

objavljeno prije 6 dana i 12 sati

Donald Trump prijeti Sjevernoj Koreji "vatrom, bijesom i silom" kakvih svijet do sada još nije vidio. Zbog čega svijet ove riječi ne može - kao tolike izjave ovog predsjednika -… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. kolovoza

objavljeno prije 6 dana i 20 sati

Kalendar civilizacije Maja počeo je s odbrojavanjem 3114. godine pr.n.e. Kalendar je zapravo sistem različitih kalendara i almanaha koji su bili spajani na razne kompleksne načine, pa su… više »

ANALIZA

SAD i Sjeverna Koreja: hodanje po oštrici noža

objavljeno prije 7 dana i 12 sati

Napetosti između Pjongjanga i Washingtona su dostigle novu razinu. Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom kakvih svijet do sada nije vidio". Samo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. kolovoza

objavljeno prije 7 dana i 20 sati

Poslijednja egipatska kraljica, Kleopatra VII. Philopator, 30. godine pr.n.e. počinila je samoubojstvo, prema predaji dopustivši da ju ugrize zmija otrovnica. Legendarna kraljica iz… više »

INTERVJU

Robert Schmucker: "Sjeverna Koreja ne radi rakete sama"

objavljeno prije 8 dana i 12 sati

Ono što se čuje i iz Sjedinjenih Američkih Država i iz Sjeverne Koreje zvuči sve opasnije: nakon prijetnji "vatrom, bijesom i silom" ako Pjongjang i pomisli ugroziti pridruženo… više »

skrolaj na vrh