Svijet nema prethodne stranice

Dogodilo se na današnji dan - 23. travnja

objavljeno prije 5 sati i 24 minute

Jurjevski noćni ustanak (estonski - Jüriöö ülestous), pobuna estonskih seljaka protiv tuđinske vlasti feudalnih gospodara, izbio je 1343. godine. Estoniju su početkom 13.… više »

MOJA EUROPA

Macronovo neugodno iznenađenje

objavljeno prije 21 sat i 25 minuta

Govor Emmanuela Macrona u Europskom parlamentu je bio pucanj kojim je označen start predizborne kampanje za izbore za Europski parlament 2019. I nakon što smo čuli lijepi govor,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. travnja

objavljeno prije 1 dan i 5 sati

Portugalski moreplovac Pedro Álvares Cabral 1500. godine postao je prvi Europljanin koji je stigao do obala Brazila, te se smatra otkrivačem tog dijela južnoameričkog teritorija.… više »

KOMENTAR

Europa s dvije brzine - stvarna slika

objavljeno prije 1 dan i 21 sat

Redoviti poljubac u obraz je ovaj puta „pao" na jednom gradilištu: Humboldtovom Forumu u srcu Berlina, jednom od prestižnih kulturnih projekata njemačke metropole. Mjesto je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. travnja

objavljeno prije 2 dana i 5 sati

Prema antičkoj legendi, Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa, 753. godine pr.K. osnovao je grad Rim. Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj… više »

NOVA IGRA

Kuba kao loptica u igri svjetskih sila

objavljeno prije 2 dana i 21 sat

Ne postoji niti jedna latinoamerička revolucija koja je južnoamerički kontinent jače potresla nego kubanska i niti jedna osoba koja je probudila toliko strasti kao Fidel Castro. Čovjek… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. travnja

objavljeno prije 3 dana i 5 sati

1775. godine započela je opsada grada Bostona, početna faza Američkog rata za nezavisnost. Milicije New Englanda tom su prilikom u gradu okružile i zadržale britansku vojsku punih 11 mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. travnja

objavljeno prije 4 dana i 5 sati

U Zagrebu je 19. travnja 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni… više »

TAMO DA...

Štrajkovi u Francuskoj utječu na gospodarstvo

objavljeno prije 4 dana i 21 sat

Štrajkovi u Francuskoj koji traju od 3. travnja počeli su utjecati na tamošnje gospodarstvo, istaknuo je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.  Još ne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. travnja

objavljeno prije 5 dana i 5 sati

Na današnji dan 1506. godine položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih… više »

NAGRADE

Pulitzer The New York Timesu i The New Yorkeru

objavljeno prije 5 dana i 13 sati

Dnevni list The New York Times i magazin The New Yorker zajednički su u ponedjeljak dobili Pulitzerovu nagradu za izvješćivanje u javnom interesu o hollywoodskom skandalu o optužbama… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. travnja

objavljeno prije 6 dana i 5 sati

Geoffrey Chaucer 1397. godine po prvi je put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya. Pjesnik, filozof, dvorjanik i diplomat, Chaucer je najpoznatiji upravo po… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. travnja

objavljeno prije 7 dana i 5 sati

Masada, Hebrejska riječ za tvrđavu, strateška utvrda u današnjem istočnom Izraelu koja dominira ravnicom kraj Mrtvog mora, 73. godine pala je u rimske ruke nakon nekoliko… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. travnja

objavljeno prije 8 dana i 5 sati

U bitci kod Formignya Francuzi su pod vodstvom Karla VII. 1450. godine nanijeli težak poraz Englezima u jednoj od poslijednjih velikih bitaka Stogodišnjeg rata. Francuzi su s oko 4.500… više »

NIJE LI DOSTA?

Zračni udari na Siriju tijekom noći

objavljeno prije 8 dana i 14 sati

Sirija je napadnuta zračnim udarima rano ujutro u subotu od strane američkih, britanskih i francuskih snaga. Izgovor je napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom… više »

skrolaj na vrh