Svijet
TURNEJA

Angela Merkel traži saveznike

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Latinska Amerika je neka vrsta uzornog posvojčeta njemačke vanjske politike: potkontinent ne pravi probleme, veseli se dobrim odnosima, ali se nitko ne trudi osobito da ih intenzivira. Otkako… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Rimski car Neron je 53. godine oženio svoju polusestru Klaudiju Oktaviju koja je na isti dan 62. godine ubijena po njegovom nalogu, a i sam car je na isti dan 68. godine presudio sebi, iako… više »

KAOS?!

Izbori u Velikoj Britaniji u sjeni terorizma

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Birališta u Velikoj Britaniji otvorena su jutros za prijevremene parlamentarne izbore koje je premijerka Theresa May predstavila kao referendum o svojim planovima za Brexit, ali na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Opatiju Lindisfarne u britanskoj Northumbriji 793. godine napali su, opljačkali i uništili Vikinzi što povjesničari označavaju kao početak skandinavske invazije britanskog… više »

Dogodilo se na današnji dan – 7. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Hrvati su u područje današnje Hrvatske doselili tijekom 7. stoljeća. Tijekom seobe su se dijelili na nekoliko plemena. Kad su došli u novu domovinu bili su mnogobošci, no… više »

KOMENTAR

Teror u Londonu: važna je solidarnost

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Zabrinuta sam: tri napada u samo tri mjeseca. Koliko i kako to može promijeniti jednu zemlju? Što se to događa u mojoj voljenoj, šarenoj Velikoj Britaniji, gdje na malom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Sunčano popodne 6. lipnja 1889. godine ostalo je u pamćenju Seattlea kao dan kada je gotovo cijeli grad izgorio. Radnik u stolarskoj radioni grijao je ljepilo na vatri i zanio se u neke druge… više »

AKCIJA

Prekidaju se veze s Katarom zbog terorizma

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Šest arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat prekinuli su diplomatske i prometne veze s Katarom okrivivši zaljevsku državu za destabilizaciju regije. Bahrein,… više »

5. LIPANJ

Dogodilo se na današnji dan - 5. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Rimska vojska predvođena budućim carem Titom Flavijem Vespazijanom 70. godine je tijekom opsade Jeruzalema uspjela probiti središnji gradski zid što im je omogućilo kasnije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Braća Joseph Michel i Jacques Étienne Montgolfier 1783. godine javnosti su predstavili svoj montgolfière (balon na vrući zrak). Prvi baloni pojavili su se u Kini još… više »

RAZMIŠLJANJA

EU-Kina summit: na pomolu novi svjetski poredak?

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Trump je rekao svoje: SAD izlazi iz Pariškog sporazuma o klimi. Zapravo on bi rado ponovno pregovarao o sadržajima. No reakcija Europske unije je bila brza: Njemačka, Francuska i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Nakon opsade tijekom prvog križarskog rata Antiohija je 1098. pala u ruke europskih osvajača. Prva križarska protiv grada, kojeg su Turci zauzeli 9 godina ranije, trajala je od 21. listopada… više »

OPASNO

Ako Trump neće – ne mora...

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Kao što se i očekivalo, iako u okruženju američkog predsjednika ima ljudi koji su mu savjetovali da ostane vjeran Pariškom ugovoru o klimi, Donald Trump je odlučio drugačije:… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. lipnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Istočnogermanski Vandali, barbari koji prvotne korijene vuku iz područja između Labe i Visle, 455. godine opljačkali su Rim. Prve sukobe s Vandalima rimljani su vodili oko 271., a 330. car… više »

INICIJATIVA

Europa u pokretu - bez vinjeta i naplatnih kućica

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Europska komisija je u srijedu predstavila opsežni prometni paket s nizom inicijativa, među kojima je i ideja o digitalizaciji naplate cestarina, koja bi značila ukidanje vinjeta, a cijena bi… više »

skrolaj na vrh