Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 7. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Emile Zola na današnji je dan 1898. godine izašao pred sud u Parizu zbog svog pamfleta J'Accuse kojim je optužio francusku vladu za antisemitizam i nepravedno utamničenje… više »

OPREZ!

Može li umjetna inteligencija biti oružje u sljedećem hladnom ratu

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Nije teško današnje geopolitičko stanje zamijeniti onim iz 1980-tih. SAD i Rusija i dalje nisu u dobrim odnosima, a o oni su i nekad bili glavni akteri Hladnoga rata. Nakon… više »

MOJA EUROPA

Pokažite nam malo suosjećanja, molim vas!

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

„Prava njemačka kemija" - u ušima nekih Poljaka to može zvučati jezovito. Ali ipak, nedugo nakon pada komunizma 1989. je upravo ta reklama jamčila sigurnu prodaju. Jer svaka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Dvije godine nakon završetka rata za oslobođenje Francuska je priznala novostvorene Sjedinjene Američke Države, koje je i podržavala cijelim tijekom borbe za neovisnost. Reakcija… više »

autobus prijevoz bus
EH, DA...

Bez odgovora na izazove novog vala iseljavanja

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

„Poslije mene je iz mog kruga poznanika iz Đakova u Njemačku iselilo nekoliko kompletnih obitelji. I svi su se snašli i ne namjeravaju se vratiti. U mojoj ulici u Đakovu svaka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Obično su tema ovakvih rubrika strašno ozbiljni događaji i stvari od svjetskog značenja. Pa, današnji prvi u neku ruku i jest, jer je zacijelo promijenio mnoge živote, a i… više »

EH, DA...

Istraživanja pokazuju: Siromaštvo se nasljeđuje

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Siromaštvo je relativno, ovisno o tome gdje živite. Siromaštvo u Zürichu se razlikuje od siromaštva u Bukureštu ili Sao Paolu. Ipak, međunarodne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Borbe za neovisnost obično zavšavaju dugotrajnom svađom, no Britanci su pokazali zavidno razumijevanje za SAD, jer su već 1783. godine na današnji dan proglasili kraj… više »

ANALIZA

Mediji su sukrivci za polarizaciju društva

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

U Hrvatskoj se razmišlja o donošenju novog zakona koji bi trebao spriječiti širenje ilegalnog sadržaja na društvenim mrežama i u elektroničkim medijima. On bi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Razne igre s loptom tijekom povijesti privlačile su pažnju javnosti, došavši do statusa najvažnijih sporednih stvari u svijetu. Čovjek koji je ostvario možda i najveću… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Šesnaesto stoljeće bilo je doba prave invazije španjolskih brodova na drugu stranu Atlantika, osvajajući sve pred sobom mušketama na koje stanovnici Amerika nisu imali… više »

NIŠTA ČUDNO

Trump u svom govoru o stanju nacije potpiruje strahove

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

U svom prvom govoru o stanju nacije predsjednik Trump nikoga nije poimence uvrijedio. Nije napadao Hillary Clinton niti medije - dvije svoje najdraže mete. Nije produbljivao jaz između… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Današnji je dan obilježen s mnogo nesretnih događaja. Davne 1587. Kraljica Elizabeta II potpisala je smrtnu presudu Mary Stuart koja je optužena za sudjelovanje u tri zavjere s ciljem… više »

„Na crno“ u Njemačku: prevareni i neplaćeni

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Dino Mehić, nazovimo tako mladića iz informatičko-telekomunikacijskog sektora za koje se kaže kako su im i u ekonomskoj bijedi Balkana sva vrata otvorena. Ipak, Dino nije vidio izlaz iz… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. siječnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Dubrovačka Republika (lat. Respublica Ragusina) bila je patricijska državica nastala iz srednjovjekovne dubrovačke komune. Nalazila se na jugu današnje Hrvatske, na prostoru Dubrovnika… više »

skrolaj na vrh