Svijet
WTF?!

Trump bi deportirao 11 milijuna ljudi

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Američki ministar unutarnje sigurnosti John Kelly potpisao je dva memoranduma kojima graničnoj kontroli i imigracijskim službenicima naređuje - da u najkraćem roku deportiraju… više »

NEZGODNO

Ameri pod žestokim stresom nakon izbora

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Američki predsjednički izbori definitivno su stresniji čak i od famoznog 9/11, barem što se tiče običnih ljudi, jer je istraživanje psihologa pokazalo da čak dvije trećine Amerikanaca… više »

INTERVJU

Može li Brexit biti zaustavljen?

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

DW: Vladi je bez većeg otpora uspjelo dobiti suglasnost Donjeg doma Parlamenta za zakon o Brexitu. Sada se to razmatra u Gornjem domu. Kakvom se ishodu Vi nadate? Lord Newby:… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Galilejeva knjiga Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta, u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav, objavljena je 1632. godine. 1797. godine dogodila se posljednja vojna… više »

KOMENTAR

Vanjska politika EU-a bez Trumpa

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Već odavno, možda čak nikad, zanimanje za Sigurnosnu konferenciju u Münchenu nije bilo tako veliko kao ove godine. Svi su od nastupa američkog dopredsjednika Mikea Pencea očekivali… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

1431. godine engleski osvajači započeli su suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja… više »

KOMENTAR

Ruska euforija oko Trumpa polako nestaje

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Rusija je na posljednje izjave iz Washingtona o Krimu reagirala mješavinom negodovanja i prijetnji. „Za Moskvu nema pregovora o tome kome pripada poluotok", izjavio je u srijedu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je 1792. godine Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a. Grad Concepción u Čileu 1835. godine još je… više »

WTF?!

Trump pokreće ubrzani izgon izbjeglica

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Administracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa planira izdati naputak službenicima da prošire krug migranata koje će odmah deportirati, prema nacrtima dokumenata… više »

RAZMIMOILAŽENJA

DA Nato savezu, ali...

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Donald Trump je dao do znanja: SAD odlučno stoji uz NATO savez. On to doduše nije izrekao osobno nego preko posrednika. Njegov zamjenik Mike Pence se nekoliko puta čak i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

SIGURNOST

München - pozornica svjetske politike

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

München se rado kiti oznakom "Svjetski grad sa srcem". Sada se bavarska metropola pretvara u svjetski grad diplomacije, kao i svake godine u veljači: od petka se Minhenska konferencija o… više »

INTERVJU

Bačva baruta je Europa, Balkan je samo fitilj

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Deutsche Welle: Posljednjih tjedana i mjeseci je na Zapadnom Balkanu ton između tamošnjih zemalja i različitih etničkih skupina postao oštriji. Nastaje dojam da je ta… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. 1885. godine po prvi su put… više »

PRIČE

Od Trumpa bježe - u Kanadu

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Na jugu Manitobe vlada ledena hladnoća. Mnoge obitelji, žene i djeca probijaju se kroz snijegom pokrivena polja i snijeg koji im na mjestima seže i do pojasa. 12 kilometara dijeli američku… više »

skrolaj na vrh