Svijet
16. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 16. kolovoza

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Godine 1863. je na današnji dan potpisana Proklamacija o emancipaciji kojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama. Abrahamu Lincolnu ukidanje ropstva bilo je gotovo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. kolovoza

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Sredinom IX st. Škoti i Pikti sjedinili su se i, pod kraljem Kennethom Mac Alpinom, osnovali državu, koja je obuhvaćala veći dio Škotske sjeverno od rijeka Forth i Clyde.… više »

ZANIMLJIVO

Sjeverna Koreja: korijeni mržnje prema SAD-u

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

U Sjevernoj Koreji nedostaje puno toga, ali jedne stvari sigurno ne: propagandne mašinerije. Već u dječjem vrtiću i u školskim udžbenicima potiče se mržnja prema… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. kolovoza

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Turska vojska je 1715. godine poražena u pokušaju opsade Sinja u spomen na što je osnovana poznata Sinjska alka. Tursko-mletački ili Mali rat, koji je trajao oko četiri godine,… više »

KOMENTAR

Opasno Trumpovo zveckanje oružjem

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Donald Trump prijeti Sjevernoj Koreji "vatrom, bijesom i silom" kakvih svijet do sada još nije vidio. Zbog čega svijet ove riječi ne može - kao tolike izjave ovog predsjednika -… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. kolovoza

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Kalendar civilizacije Maja počeo je s odbrojavanjem 3114. godine pr.n.e. Kalendar je zapravo sistem različitih kalendara i almanaha koji su bili spajani na razne kompleksne načine, pa su… više »

ANALIZA

SAD i Sjeverna Koreja: hodanje po oštrici noža

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Napetosti između Pjongjanga i Washingtona su dostigle novu razinu. Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom kakvih svijet do sada nije vidio". Samo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. kolovoza

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Poslijednja egipatska kraljica, Kleopatra VII. Philopator, 30. godine pr.n.e. počinila je samoubojstvo, prema predaji dopustivši da ju ugrize zmija otrovnica. Legendarna kraljica iz… više »

INTERVJU

Robert Schmucker: "Sjeverna Koreja ne radi rakete sama"

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Ono što se čuje i iz Sjedinjenih Američkih Država i iz Sjeverne Koreje zvuči sve opasnije: nakon prijetnji "vatrom, bijesom i silom" ako Pjongjang i pomisli ugroziti pridruženo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. kolovoza

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Jedna od najpoznatijih bitaka antičke grčke, ona u Termopilskom klancu, ali i jedna od najmanje poznatih pomorskih bitaka koja se u isto vrijeme odvijala kod Artemizija, započela je 480.… više »

POMAHNITAO?

Trump prijeti Sjevernoj Koreji "vatrom, bijesom i silom"

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Ukoliko Sjeverna Koreja nastavi sa svojim prijetnjama prema SAD-u, onda će se tim prijetnjama odgovoriti "vatrom, bijesom i silom, i to onako kako to svijet još nije vidio", kazao je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. kolovoza

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Uz pomoć Medejaca, Elamaca i Skita, Babilonci su 612. godine pr.n.e. razorili glavni grad Asirskog carstva, veličanstveni Nineveh (Ninua, Ninive) koji je kroz cijelu asirsku povijest, uz… više »

KOMPLIKACIJE

Trgovinski rat je „najgori mogući scenarij“

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Dok političari traže rješenje za novu krizu u trgovinskim odnosima između Hrvatske i susjeda, proizvođači voća i povrća u Bosni i Hercegovini (BiH) već trpe značajne štete.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. kolovoza

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

 Godine 480. Prije Krista na današnji dan perzijska vojska predvođena Kserksom u svojim je pohodima naišla na malen, ali odlučan otpor spartanskih junaka kralja Leonide kod… više »

SUKOB

Hrvatskoj rok do kraja tjedna

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Ministri Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije usuglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mjera koje je uvela Hrvatska za poljoprivredne proizvode… više »

skrolaj na vrh