Svijet
RAZMIMOILAŽENJA

DA Nato savezu, ali...

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Donald Trump je dao do znanja: SAD odlučno stoji uz NATO savez. On to doduše nije izrekao osobno nego preko posrednika. Njegov zamjenik Mike Pence se nekoliko puta čak i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

SIGURNOST

München - pozornica svjetske politike

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

München se rado kiti oznakom "Svjetski grad sa srcem". Sada se bavarska metropola pretvara u svjetski grad diplomacije, kao i svake godine u veljači: od petka se Minhenska konferencija o… više »

INTERVJU

Bačva baruta je Europa, Balkan je samo fitilj

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Deutsche Welle: Posljednjih tjedana i mjeseci je na Zapadnom Balkanu ton između tamošnjih zemalja i različitih etničkih skupina postao oštriji. Nastaje dojam da je ta… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. 1885. godine po prvi su put… više »

PRIČE

Od Trumpa bježe - u Kanadu

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Na jugu Manitobe vlada ledena hladnoća. Mnoge obitelji, žene i djeca probijaju se kroz snijegom pokrivena polja i snijeg koji im na mjestima seže i do pojasa. 12 kilometara dijeli američku… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Godine 1600. talijanski filozof Giordano Bruno spaljen je na rimskom Campo de' Fioriju zbog optužbi za herezu. Prvi brod prošao je kroz 193 kilometra dug Sueski kanal 1867. godine iako… više »

G20

Svjetski poredak u kriznom modusu

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Svijetom se šire nesigurnost i nemir. Ne samo otkako je Donald Trump stupio na predsjedničku dužnost. Dobro je što postoje forumi na kojim države i njezini vodeći političari na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je… više »

?!?!

Europski parlament ratificirao CETA-u

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Sporazum CETA koji bi trebao povećati razmjenu usluga, robe i ulaganja između Kanade i EU-a i ukinuti gotovo sve carine u trgovini između dvije strane podržan je u Europskom parlamentu. Nakon… više »

MA DA?

Opet Grexit na dnevnom redu

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Stanje je isto već godinama: prezaduženoj grčkoj državi uvijek iznova nedostaje novca i prijeti opasnost da mora proglasiti bankrot - ili u najmanju ruku, napuštanje zone eura. Onda se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

U Zagrebu je 1573. godine pogubljen Matija Gubec. Vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu, a legenda kaže kako se među podnim pločama trga još… više »

UN

Sjeverna Koreja treba položiti račune djelima

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u ponedjeljak osudilo Sjevernu Koreju zbog testiranja balističkog projektila dan prije i zaprijetilo da će "poduzeti nove značajne mjere" protiv… više »

TRUMP RADI

Pojačano uhićivanje ilegalnih imigranata u SAD

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

"Te operacije su bile usmjerene na osobe koje su prijetnja državnoj sigurnosti, poput osuđenih stranaca, članova bandi, kao i osoba koje su prekršile migracijske zakone… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik 1779. godine. Britanska… više »

skrolaj na vrh