Svijet
ESKALACIJA?

Trump poslao nosač aviona prema korejskom poluotoku

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Manje od 48 sati nakon što je napao sirijsku zračnu bazu kako bi kaznio Asadov režim zbog kemijskog napada, Donald Trump je odlučio u subotu pokazati snagu i u okviru… više »

PROBLEMI

Nova schengenska pravila prijete hrvatskom turizmu

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

„Ovako je bilo u Jugoslaviji prije 35 godina! Ovo je i gore od stare Jugoslavije!", bjesnio je u petak ujutro Klaus Neuss iz Würzburga u Bavarskoj, vlasnik autobusa koji već 40… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Najveći vojskovođa Američkog građanskog rata, južnjački general Robert E. Lee predao se 1865. godine s vojskom Sjeverne Virginije generalu Ulyssesu S. Grantu kod Appomattox Courthousea.… više »

POLITIKA

Je li Bannonu odzvonilo?

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

U Bijeloj kući nikada nije bilo mjesta za prijateljstva. Tamo se ministri i savjetnici surovo bore za moć i blizinu predsjednika. Steve Bannon, glavni Trumpov strateg, sada je izbačen iz… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Na egejskom otoku Milosu (bivšem Melosu), 1820. godine otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

U bečkom Theater an der Wien 1805. godine premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se… više »

KOMENTAR

Jedan ili četiri jezika?

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Pitanje da li jezike koji se govore u državama koje su nastale nakon raspada Jugoslavije 1991. definirati kao jedan ili četiri stručne slavističke krugove dijeli već duže vrijeme.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Nizozemski moreplovac Jan van Riebeeck 1652. godine je sa zaposlenicima Dutch East India Companyja na Rtu Dobre nade osnovao stalni kamp za opskrbu brodova na putu za Indiju. U početku je… više »

STVARNO?

Trump treba Kinu zbog Sjeverne Koreje

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

DW: S jedne strane, Trump smatra da može i bez Kine, a s druge strane traži da se ta zemlja više angažira kako bi Sjeverna Koreja prekinula dalji razvoj nuklearnog naoružanja...… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Pocahontas, princeza indijanskog plemena Powhatana u Virginiji, udala se na današnji dan 1614. za engleskog kolonista i uzgajivača duhana Johna Rolfea. Brak je pridonio smirivanju… više »

STAVOVI

Mađarska protiv europske politike

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Mađarska je pokrenula protueuropsku kampanju tražeći od građana mišljenje o tome kako se suprotstaviti politikama iz Bruxellesa koje, prema vladi, prijete neovisnosti zemlje. Upitnik… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Sir Francis Drake, čuveni britanski moreplovac i poznati pirat koji je operirao s izričitom kraljevskom dozvolom za pljačku španjolskih brodova, na današnji je dan 1581. godine… više »

DOGAĐANJA

Spasitelji Europe se bude

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

DiEM25 Početkom veljače 2016. godine Yanis Varoufakis, biker i enfant terrible grčke politike na jednom skupu u Berlinu govori o spašavanju Evrope. „Europa će biti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Između Saint Josepha u Missouriju i Sacramentoa u Kaliforniji 1860. godine obavljen je prvi uspješni prijenos pošte legendarnog Pony Expressa. Prva poštanska služba koja… više »

KOMENTAR

Kažnjavati Brexit bi bilo pogrešno

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Sada više nema povratka. Startni znak za početak procesa izlaska je ispaljen. I već je sad jasno da će kad-tad doći do svađe. Razlog, kao kod svakog razvoda, bi mogao biti novac. S… više »

skrolaj na vrh