Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 30. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Stogodišnji rat pred sam kraj počeo se okretati na francusku stranu, jer su njihove snage predvođene Ivanom Orleanskom u naletu osvojile nekoliko važnijih gradova. No, Englezi su… više »

KOMENTAR

Trump kao opasni trgovački putnik

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Svojim prvim inozemnim putovanjem predsjednik SAD-a Donald Trump je htio dokazati kako je njegov zahtjev "America first", odnosno da Sjedinjene Američke Države budu na prvom mjestu,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Turska vojska sa sultanom Mehmedom II. na čelu 1453. godine zauzela je Konstantinopol, prijestolnicu moćnog Bizantskog carstva, čiji je zadnji car Konstantin XI. Paleolog i sam junački… više »

MRCINE

Megalomanija na moru

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Još veća mrcina Ovog mjeseca je i u Hamburg uplovio jedan od najvećih teretnih brodova na svijetu: Mol Triumph. Osobito ova tradicionalna njemačka luka ima sve većih problema… više »

BIZNIS

G6 plus Trump

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Čitava diskusija oko teme klime je prošla vrlo nezadovoljavajuće, zaključila je njemačka kancelarka Angela Merkel netom nakon završetka dvodnevnog summita G7, sedam industrijski… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Godine 585. p.n.e. kod rijeke Halys (danas Kizilirmak u Turskoj) došlo je do bitke između vojski Lidije i Medije, zadnje bitke petnaestogodišnjeg rata koji su vodili vladari… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Prvi hrvatski kralj Tomislav 927. godine nadmoćno je pobijedio bugarsku vojsku cara Simeona predvođenu knezom Alogoboturom. Bugarski car Simeon I. več je vodio dug i isrpljujuć rat s… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Kongres Sjedinjenih Američkih Država 1830. godine izglasao je 'Indian Removal Act', zakon koji je nalagao raseljavanje indijanskih naroda sa zemlje primamljive bijelim doseljenicima, a koji… više »

KONFERENCIJA

Terorizam se tiče svih nas

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

„Postoje države koje su se do sada po pitanju borbe protiv terorizma ponašale tako kao da ih se to ne tiče. No, to se mora promijeniti. Borba protiv terorizma i radikalizacije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

1787. godine u Philadelphiji je započela 'Konstitutivna Konvencija' na kojoj su američki delegati do 17. rujna iste godine rješavali probleme principa vladanja u Sjedinjenim Američkim… više »

ZANIMLJIVO

Papa Franjo i Donald Trump - zanimljiv susret

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Donald Trump, predsjednik najveće svjetske sile susreo se u srijedu u Vatikanu s papom Franjom, čije su ideje i stajališta najčešće potpuno suprotne onima američkog… više »

EH, DA ...

Muslimanske izbjeglice - nepoželjne

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Kad je 2015. u Vijeću Europske unije donesena odluka o raspoređivanju po članicama EU-a oko 120.000 izbjeglica koje se nalaze u izbjegličkim kampovima u Grčkoj, Robert Fico, premijer… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Davne 1626. godine doseljenik Peter Minuit, kasnije upravitelj kolonije Nova Nizozemska te osnivač nove Švedske, otkupio je od indijanaca Manhattan za nevjerojatan sitniš čija… više »

KOMENTAR

Trump i kako on vidi arapski svijet

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Kada mu krene, Donald Trump zna biti majstor trenutka. Kad je u predizbornoj kampanji pozivao na MAGA (Make America Great Again) i onda samo par tjedana nakon inauguracije održao govor koji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Vjerojatno najslavniji pljačkaški dvojac Bonnie i Clyde ubijen je na današnji dan 1934. u Louisiani. Bonnie Parker i Clyde Barrow pljačkali su trgovina, benzinskih… više »

skrolaj na vrh