Svijet
RAZMIŠLJANJA

Hrvatska i Njemačka: "Voli me, ne voli me, voli me..."

objavljeno prije 10 dana i 22 sata

„Treba se osvetiti Merkelici pa neka razmišlja. To je božja kazna za ponašanje prema Hrvatskoj!" jedan je od komentara čitatelja na prilog o neredima i opustošenim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. srpnja

objavljeno prije 11 dana i 6 sati

Jurišom i osvajanjem pariške utvrde Bastille 1789. godine započela je Francuska Revolucija. Osvajanje zloglasne tamnice u pariškom predgrađu Saint Antoine, na mjestu gdje… više »

KOMENTAR

Što stoji iza pojma "ekstremna ljevica"?

objavljeno prije 11 dana i 22 sata

Koliko je lijevih ekstremista u Europi? Točnih podataka nema. Jedan od razloga leži u činjenici da je desno-ekstremni politički spektar mnogo bolje istražen nego lijevi. Nemiri u Hamburgu su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. srpnja

objavljeno prije 12 dana i 6 sati

U ravnici na utoku Korane u Kupu, podno stare gradine Dubovac, 1579. godine osnovan je grad Karlovac čiji je točan datum nastanka poznat jer je relativno mlado naselje. Karlovac je osnovan… više »

#DE_facto

Koliko Nijemci stvarno vole Hrvatsku?

objavljeno prije 12 dana i 22 sata

Nijemci su svjetski prvaci u nogometu. Među vodećima su i kad se radi o putovanjima! Strah od terora to nije promijenio. Ali je utjecao na odabir destinacija. Umjesto na krajnji jugoistok - u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. srpnja

objavljeno prije 13 dana i 6 sati

Na današnji dan 1859. godine William Goodale iz Massachutesa patentirao je stroj za proizvodnju papirnatih vrećica. Iako Goodale nije izumio sam stroj, napravio je važne preinake… više »

KOMENTAR

G20 – moglo je biti i gore

objavljeno prije 13 dana i 22 sata

Na summitu G20 je moglo biti i gore. Pri tome se ne misli na nerede. Tu skoro da i nije moglo biti gore: nasilje, razaranje, pljačke u jednoj dimenziji koja je u Njemačkoj ustvari nepoznata.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. srpnja

objavljeno prije 14 dana i 6 sati

Zheng He, legendarni kineski general i moreplovac, na današnji je dan 1405. godine krenuo u svoje prvo od sedam istraživanja svijeta, oplovivši cijelu obalu Azije sve do… više »

KOMENTAR

Putin i Trump - ništa od senzacije

objavljeno prije 14 dana i 22 sata

Susreti u vrhunskom sportu postanu često veliki društveni događaji. Tako u meč između boksača svjetske klase poput Vladimira Klička i Tysona Furyja budu uprte oči milijunske publike.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. srpnja

objavljeno prije 15 dana i 6 sati

Gaj Julije Cezar je tijekom Rimskog građanskog rata 48. godine pr.n.e. u bitci kod Drača u današnjoj Albaniji pretrpio težak poraz od strane Gneja Pompeja, te se prema vlastitom… više »

POLITIKA

Katar traži odštete zbog blokade

objavljeno prije 15 dana i 14 sati

Odbor za zahtjeve za obeštećenjem trebao bi se pozabaviti slučajevima koji se tiču velikih tvrtki, među kojima Qatar Airwaysa, ili studenata protjeranih iz zemalja gdje su bili… više »

SILA

Tko su ljudi u crnom?

objavljeno prije 15 dana i 22 sata

Oni su od glave do pete u crnom, s maramama preko lica ili fantomkama, kapuljačama ili kapama, često i naočalima za sunce. Cijeli svijet je za njih čuo u predvečerje summita G20 nakon sukoba… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. srpnja

objavljeno prije 16 dana i 6 sati

Car Svetog rimskog carstva Karlo IV. je 1357. godine položio je kamen temeljac čime je započela izgradnja najpoznatijeg praškog mosta, koji od 1870. prema caru nosi ime Karlov most.… više »

KOMENTAR

G20 i nasilje

objavljeno prije 16 dana i 22 sata

Hamburg u srpnju. Taj lijepi grad na sjeveru Njemačke je inače uvijek vrijedan posjeta. No, ovih dana ne. Jer grad na nekim mjestima više ne liči na sebe. Nestao je sjaj. Nestao iza… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. srpnja

objavljeno prije 17 dana i 6 sati

Portugalski pomorac Vasco da Gama 1497. godine iz Lisabona je krenuo na svoje prvo putovanje oko Afrike s ciljem dolaska u Indiju. Ekspedicija je brojila 4 broda - Sao Gabriel, Sao Rafael,… više »

skrolaj na vrh