Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 11. veljače

objavljeno prije 9 dana i 14 sati

Moreplovci su 1809. godine postali neovisniji od sile vjetra. Američki izumitelj Robert Fulton patentirao je parobrod, a iako je bio izrađivan i ranije, Fultonov brod je prvi doživio… više »

PROBLEMI?

Kineska medijska ofenziva u Europi

objavljeno prije 9 dana i 22 sata

Kina je u medijima sveprisutna. Prošle godine britanski magazin „Economist" je Narodnoj Republici posvetio dvije naslovne stranice. Njemački tjednik „Spiegel" Kinu je u… više »

BUDUĆNOST

Stoljeće megagradova

objavljeno prije 10 dana i 6 sati

Već sad živi preko četiri milijarde ljudi u gradovima, do 2030. UN procjenjuje da će ih biti milijarda i pol više (Svijet se seli u megapolise ). To više nisu gradovi koji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. veljače

objavljeno prije 10 dana i 14 sati

Stanovnici Latinske Amerike sjetiti će se Simona Bolivara. Taj borac za nezavisnost bio je jedna od najzaslužnijih osoba za stvaranje južnoameričkih država Venecuele, Kolumbije, Ekvadora,… više »

ROKOVI

Geostrateška investicija Europske unije

objavljeno prije 11 dana i 6 sati

Poslije više mjeseci rada, konzultacija, mijenjanja teksta, suglašavanja rječnika i balansiranja između različitih pozicija zemalja članica, Europska komisija je usvojila… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. veljače

objavljeno prije 11 dana i 14 sati

Podjele između Sjevera i Juga završile su građanskim ratom koji je odnio desetke tisuća života. Secesionistički Jug ubrzo nakon otcjepljenja počela je graditi državnu strukturu, pa je… više »

NAPOKON!

Europski parlament predložio ukidanje pomicanja sata

objavljeno prije 12 dana i 1 sat

na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o potrebi ukidanja polugodišnjeg pomicanja sata predlaganjem izmjene Direktive… više »

KOMENTAR

Upravo sad se EU odlučio balkanizirati

objavljeno prije 12 dana i 2 sata

To se zove prava dilema. Objektivno je šest kandidata za Europu od slavnih standarda Bruxellesa toliko daleko kao i njemački dizelaši od granica dopuštenih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. veljače

objavljeno prije 12 dana i 14 sati

Mletački dužd Domenico Selvo 1075. godine protjerao je Normane iz dalmatinskih gradova koji su mu se svečano obvezali da nikada više neće dovoditi niti Normane niti druge strance u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. veljače

objavljeno prije 13 dana i 14 sati

Emile Zola na današnji je dan 1898. godine izašao pred sud u Parizu zbog svog pamfleta J'Accuse kojim je optužio francusku vladu za antisemitizam i nepravedno utamničenje… više »

OPREZ!

Može li umjetna inteligencija biti oružje u sljedećem hladnom ratu

objavljeno prije 14 dana i 4 sata

Nije teško današnje geopolitičko stanje zamijeniti onim iz 1980-tih. SAD i Rusija i dalje nisu u dobrim odnosima, a o oni su i nekad bili glavni akteri Hladnoga rata. Nakon… više »

MOJA EUROPA

Pokažite nam malo suosjećanja, molim vas!

objavljeno prije 14 dana i 6 sati

„Prava njemačka kemija" - u ušima nekih Poljaka to može zvučati jezovito. Ali ipak, nedugo nakon pada komunizma 1989. je upravo ta reklama jamčila sigurnu prodaju. Jer svaka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. veljače

objavljeno prije 14 dana i 14 sati

Dvije godine nakon završetka rata za oslobođenje Francuska je priznala novostvorene Sjedinjene Američke Države, koje je i podržavala cijelim tijekom borbe za neovisnost. Reakcija… više »

autobus prijevoz bus
EH, DA...

Bez odgovora na izazove novog vala iseljavanja

objavljeno prije 15 dana i 6 sati

„Poslije mene je iz mog kruga poznanika iz Đakova u Njemačku iselilo nekoliko kompletnih obitelji. I svi su se snašli i ne namjeravaju se vratiti. U mojoj ulici u Đakovu svaka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. veljače

objavljeno prije 15 dana i 14 sati

Obično su tema ovakvih rubrika strašno ozbiljni događaji i stvari od svjetskog značenja. Pa, današnji prvi u neku ruku i jest, jer je zacijelo promijenio mnoge živote, a i… više »

skrolaj na vrh