Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 19. travnja

objavljeno prije 7 dana i 13 sati

U Zagrebu je 19. travnja 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni… više »

OPA!

Milijarde u travi

objavljeno prije 8 dana i 5 sati

Na međunarodnoj konferenciji o kanabisu koja je prošlog tjedna održana u Berlinu nije bilo niti traga dugokosim hipijima i tipičnim konzumentima "trave". U pravilu su se mogli vidjeti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. travnja

objavljeno prije 8 dana i 13 sati

Na današnji dan 1506. godine položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih… više »

MA DA?

Najveća opasnost iz Sjeverne Koreje su - hakeri

objavljeno prije 8 dana i 22 sata

Američki ministar domovinske sigurnosti, John Kelly, smatra da najveća opasnost iz Sjeverne Koreje nisu rakete, već cyber napadi.  U posljednje vrijeme su znatno porasle… više »

EH, DA ...

Podijeljena Turska glasala "ZA"

objavljeno prije 9 dana i 3 sata

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čestitao je pobjedu čelnicima političkih stranaka koje su bile nositelji prijedloga ustavne reforme u toj zemlji. On se obratio javnosti nakon… više »

RAZMIŠLJANJA

Kako su Amerikanci postali izabrani narod

objavljeno prije 9 dana i 5 sati

Muzej u Berlinu obećava „putovanje svijetom kroz vrijeme", kroz pet stoljeća i četiri kontinenta. Pola tisućljeća nakon što je Martin Luther 31. listopada 1517. prema predaji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. travnja

objavljeno prije 9 dana i 13 sati

Geoffrey Chaucer 1397. godine po prvi je put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya. Pjesnik, filozof, dvorjanik i diplomat, Chaucer je najpoznatiji upravo po… više »

FAIL

Sjeverna Koreja neuspješno lansirala projektil

objavljeno prije 9 dana i 23 sata

Lansiranje rakete izvedeno je dan nakon vojne parade u Pjongjangu kojom je obilježen rođendan utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga, a na kojoj su, prema svemu… više »

REFERENDUM

Erdogan protiv Atatürka

objavljeno prije 10 dana i 4 sata

Molba kalifa je bila skromna. Tijekom redovite molitve petkom on je rekao da bi rado nosio turban u stilu sultana Mehmeda II. iz 15. stoljeća. Želio je znati ima li predsjednik nešto… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. travnja

objavljeno prije 10 dana i 13 sati

Masada, Hebrejska riječ za tvrđavu, strateška utvrda u današnjem istočnom Izraelu koja dominira ravnicom kraj Mrtvog mora, 73. godine pala je u rimske ruke nakon nekoliko… više »

WTF?!

SAD testira novu nuklearnu bombu?

objavljeno prije 10 dana i 19 sati

Znanstvenici američkog Nacionalnog laboratorija uspješno su proveli prvi u nizu probnih letova s unaprijeđenom verzijom atomske bombe, koja je desetljećima u arsenalu SAD-a. Na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. travnja

objavljeno prije 11 dana i 13 sati

U bitci kod Formignya Francuzi su pod vodstvom Karla VII. 1450. godine nanijeli težak poraz Englezima u jednoj od poslijednjih velikih bitaka Stogodišnjeg rata. Francuzi su s oko 4.500… više »

AKCIJA

Facebook uklanja lažne profile u Francuskoj zbog izbora

objavljeno prije 11 dana i 20 sati

Facebook je u Francuskoj uklonio 30.000  lažnih korisničkih računa u okviru kampanje te društvene mreže da zbog pritiska europskih vlada spriječi širenje lažnih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. travnja

objavljeno prije 12 dana i 13 sati

Konfederaciji sklon glumac John Wilkes Booth, koji je ujedno bio i špijun, 1865. godine, neposredno nakon završetka Američkog građanskog rata, u kazalištu Ford… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. travnja

objavljeno prije 13 dana i 13 sati

Unatoč opetovanim papinskim prijetnjama ekskomunikacijom križari su 1204. godine tijekom četvrtog križarskog rata, osvojili i opljačkali Carigrad, glavni grad Bizantskog carstva. Loše… više »

skrolaj na vrh