Svijet
RAZMIŠLJANJA

EU: Zajedno protiv Erdogana?

objavljeno prije 7 dana i 13 sati

Tko bi se trebao osjećati izazvanim nastupom u predizbornoj kampanji turskih političara: pojedinačne zemlje ili cijela Europska unija? Austrijski kancelar Christian Kern je za njemački… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. ožujka

objavljeno prije 7 dana i 21 sat

Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan je 1521. godine sa 150 mornara došao do otoka Homonhon postavši tako prvi Europljanin koji je došao do Filipina.… više »

KOMENTAR

Nizozemska - ovako ili onako, populističke ideje ostaju

objavljeno prije 8 dana i 13 sati

Hladan vjetar puše preko "Binnenhofa", građevinskog kompleksa iz 13. stoljeća u kojemu se nalazi parlament. Nekoliko vladinih uposlenika u jednom kiosku ispred unutarnjeg… više »

Dogodilo se na današnji dan – 15. ožujka

objavljeno prije 8 dana i 21 sat

Julije Cezar, najslavniji rimski Imperator, svojim je brojnim vojnim pobjedama znatno proširio vlast Rimskog carstva, a njegova diktatura označila je kraj vrhovne vladavine senata u… više »

KOMENTAR

Merkel u posjetu provokatoru

objavljeno prije 9 dana i 13 sati

Evo, na primjer, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Što je duže na vlasti, on jače divlja, uspoređuje demokratsku, štoviše, moglo bi se reći pomalo sivu i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. ožujka

objavljeno prije 9 dana i 21 sat

Antun Mihanović (1796.- 1861.) hrvatski je književnik. Neprolaznu slavu stekao pjesmom "Horvatska domovina" koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Pjesma je prvi put objavljena… više »

KOMENTAR

Glad na rogu Afrike nije izazvala promjena klime

objavljeno prije 10 dana i 7 sati

Kad sad Ujedinjeni narodi mole za pomoć glađu ugroženim ljudima u Džibutiju, Eritreji, Etiopiji, Keniji, Južnom Sudanu, Somaliji i Ugandi, jedna stvar upada u oči. To su upravo one zemlje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. ožujka

objavljeno prije 10 dana i 21 sat

Papa Aleksandar III. na putu za Veneciju ušao je 1177. godine na bijelom konju u Zadar gdje je, kako je zapisao kroničar u papinoj pratnji, svečano dočekan od naroda i svećenstva uz… više »

ANALIZA

EU traži svoju budućnost

objavljeno prije 11 dana i 9 sati

"Mi građanke i građani Europske unije smo ujedinjeni na našu sreću." Bi li svih 27 predsjednika država i vlada EU-a potpisali tu rečenicu? Zacijelo teško čiste savjesti, jer… više »

KOMENTAR

Poljska protiv ostatka Europe

objavljeno prije 11 dana i 13 sati

To je bilo političko ludilo prve klase. Još prije početka sastanka na vrhu EU-a je poljska premijerka najavila kako će učiniti sve da bi spriječila ponovni izbor Donalda Tuska za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. ožujka

objavljeno prije 11 dana i 21 sat

Tvrđava Klis je 1537. godine, nakon ogorčene bitke pala u ruke Turaka. Nakon pobjede Turci su Petra Kružića, uskočkog kapetana Klisa smaknuli, a samu tvrđavu pretvorili u sjedište… više »

KOMENTAR

Europska unija ne zaboravlja Balkan

objavljeno prije 12 dana i 13 sati

„Za zemlje regije poruka je jasna: Europska unija ostaje vjerna obećanjima danima u Solunu i u potpunosti predana stabilnosti i prosperitetu regije", poručio je sinoć predsjednik… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. ožujka

objavljeno prije 12 dana i 21 sat

1702. godine Velika Britanija je dobila prve nacionalne dnevne novine, Daily Courant. Iako su bile sastavljene od svega dva stupca teksta na jednoj stranici potrajale su do 1735. godine.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. ožujka

objavljeno prije 13 dana i 21 sat

Rim je 241. godine pr.K. u bitci kod otoka Aegates porazio Kartagu čime je nakon 23 godine završen I. punski rat. Povod ratu je bila kontrola žitorodne Sicilije, a prema mirovnom… više »

TRUMP

Pao broj ilegalnih imigranata u SAD

objavljeno prije 14 dana i 9 sati

Donald Trump je svojom oštrom retorikom očito utjerao strah u kosti mnogim potencijalnim ilegalnim useljenicima u SAD jer je njihova brojka ove godine drastično pala. "Nakon početka… više »

skrolaj na vrh