Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 20. svibnja

objavljeno prije 9 dana i 4 sata

Godine 325. u Niceji u Bitiniji (današnja Turska), održan je prvi nicejski, odnosno ekumenski crkveni sabor. Sazvan je od strane rimskog cara Konstantina I. Velikog kako bi… više »

ZANIMLJIVO

Nova francuska vlada - šarolika mješavina

objavljeno prije 9 dana i 20 sati

Na prvi pogled je Macronova vlada prilično šarena - ima ljudi koji su već bili ministri, ima lijevih i desnih, stručnjaka, aktivista, mladih i starih - a to je upravo mješavina… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. svibnja

objavljeno prije 10 dana i 4 sata

Francuska vojska pod zapovjedništvom Luisa d'Enghiena 1643. godine porazila je u bitci kod Rocroia španjolske trupe koje je vodio Francisco de Melo. Bitka je bila dio… više »

ODLUKA SUDA

Ne odlučuje EU, nego nacionalni parlamenti

objavljeno prije 10 dana i 20 sati

Osobito kad se zadire u nadležnost država, konačna odluka o trgovinskim sporazumima leži u nacionalnim parlamentima, stručno je mišljenje sudaca Europskog suda u Luksemburgu. Sud… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. svibnja

objavljeno prije 11 dana i 4 sata

Mamelučki sultan Baibars 1268. godine uništio je križarsku kneževinu Antiohiju. Mameluci su 1250. srušili dinastiju Ajubida, preuzeli vlast u Egiptu i vladali njime gotovo tri… više »

INTERVJU

Tajne službe vole rupe u računalnim sustavima

objavljeno prije 11 dana i 20 sati

Njemački Chaos Computer Club je najveća udruga hakera Europe i ta nevladina organizacija savjetuje između ostalih i njemačku vladu. S glasnogovornikom te udruge Falkom Garbschom smo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. svibnja

objavljeno prije 12 dana i 4 sata

Na današnji dan 1756. Velika Britanija je proglasila rat Francuskoj koji je u povijest ušao kao Sedmogodišnji rat (Pomeranski rat ili Francusko-indijanski rat).… više »

EU

Merkel i Macron spremni i na promjene europskih ugovora

objavljeno prije 12 dana i 13 sati

Novi francuski predsjednik Emanuel Macron u Berlinu se sastao s kancelarkom Angelom Merkel. Razgovarali su o važnosti odnosa Njemačke i Francuske, koje žele dati nov zamah europskom projektu,… više »

EH, DA ...

Indeks dječjih prava: i neki siromašni čine više od bogatih

objavljeno prije 12 dana i 20 sati

Zaklada KidsRights redovito prati napore čitavih država u skrbi za djecu koja tamo žive i odrastaju. Postoje pet kriterija po kojima se to ocjenjuje: njihovo pravo na život, pravo na zdravlje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. svibnja

objavljeno prije 13 dana i 4 sata

Naseljavanje američkog Zapada najviše je ostalo u sjećanju po karavanama naseljenika, koji su putovali u stotinama kola koja su vukli konji. Slike kola poslaganih u krug oko kojih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. svibnja

objavljeno prije 14 dana i 4 sata

Las Vegas, najveći svjetski centar kocke, a s više od pola milijuna stanovnika i najveći grad u američkoj saveznoj državi Nevadi, osnovan je 1905. godine. Prije razvoja samog Las… više »

ZANIMLJIVO

Papa Franjo ne vjeruje u međugorska ukazanja

objavljeno prije 14 dana i 11 sati

U lipnju 1981. šestero djece i mladih ispričalo je da su svjedočili ukazanju Gospe u Međugorju. Ona se danas pojavljuje svakodnevno nekima od tih svjedoka, sada odraslih. Žena koja im… više »

STVARNO?

Američki židovi žele njemačku putovnicu

objavljeno prije 14 dana i 20 sati

Čak 75 posto američkih židova je u studenome 2016. glasovalo za Hillary Clinton. No, ona je izgubila na predsjedničkim izborima protiv Donalda Trumpa koji je, između ostalog, osvojio mnoge… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. svibnja

objavljeno prije 15 dana i 4 sata

Engleski seoski liječnik Edward Jenner iz Berkeleya, 1796. godine uspješno je testirao prvo cjepivo protiv malih boginja. U Jennerovo vrijeme radila se inokulacija malih boginja, koja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. svibnja

objavljeno prije 16 dana i 4 sata

Britanski kapetan Arthur Phillip isplovio je iz Portsmoutha s brodovima punim osuđenika kako bi osnovao prvu kažnjeničku koloniju u Australiji. Flota, simbolično nazvana 'Prva flota',… više »

skrolaj na vrh