Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 19. svibnja

objavljeno prije 6 dana i 12 sati

Francuska vojska pod zapovjedništvom Luisa d'Enghiena 1643. godine porazila je u bitci kod Rocroia španjolske trupe koje je vodio Francisco de Melo. Bitka je bila dio… više »

STVARNO?

Turizam donosi - 8 posto stakleničkih plinova

objavljeno prije 6 dana i 23 sata

Putovanja šire vidike, no po rezultatima nove studije u većoj mjeri nego što se dosad mislilo ona šire i ugljični otisak, ukupnu količinu stakleničkih plinova čiju… više »

SUMMIT

Za približavanje EU-a i Zapadnog Balkana

objavljeno prije 7 dana i 4 sata

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn najavljuje nove poticaje za šest zemalja Zapadnog Balkana koje se nadaju daljnjem približavanju Europskoj uniji. Bruxelles… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. svibnja

objavljeno prije 7 dana i 12 sati

Mamelučki sultan Baibars 1268. godine uništio je križarsku kneževinu Antiohiju. Mameluci su 1250. srušili dinastiju Ajubida, preuzeli vlast u Egiptu i vladali njime gotovo tri… više »

WWF

Europska komisija pala kao posljednja obrana prirode

objavljeno prije 8 dana

Europska komisija ne upozorava dosljedno države članice zbog nedopuštenog uništavanja prirode, čime uvelike potkopava napore za zaštitu prirode. Na to upozoravaju četiri… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. svibnja

objavljeno prije 8 dana i 12 sati

Na današnji dan 1756. Velika Britanija je proglasila rat Francuskoj koji je u povijest ušao kao Sedmogodišnji rat (Pomeranski rat ili Francusko-indijanski rat).… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. svibnja

objavljeno prije 9 dana i 12 sati

Naseljavanje američkog Zapada najviše je ostalo u sjećanju po karavanama naseljenika, koji su putovali u stotinama kola koja su vukli konji. Slike kola poslaganih u krug oko kojih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. svibnja

objavljeno prije 10 dana i 12 sati

Las Vegas, najveći svjetski centar kocke, a s više od pola milijuna stanovnika i najveći grad u američkoj saveznoj državi Nevadi, osnovan je 1905. godine. Prije razvoja samog Las… više »

KOMENTAR

Merkel mora nagraditi Macronovo strpljenje

objavljeno prije 11 dana i 4 sata

Savezna kancelarka Angela Merkel mora odgovoriti francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na njegove ideje o budućnosti Europe. Od nje se očekuje i reakcija na Macronovo veliko… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. svibnja

objavljeno prije 11 dana i 12 sati

Engleski seoski liječnik Edward Jenner iz Berkeleya, 1796. godine uspješno je testirao prvo cjepivo protiv malih boginja. U Jennerovo vrijeme radila se inokulacija malih boginja, koja… više »

OPASNOST?

Kina - vojna velesila

objavljeno prije 12 dana i 4 sata

Prvi put od 2015. godine, Kina je 18. travnja ove godine izvela vojne vježbe u Tajvanskom prolazu. To je bilo upozorenje pokretu za neovisnost Tajvana, ali i pozornica za prezentaciju nove… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. svibnja

objavljeno prije 12 dana i 12 sati

Britanski kapetan Arthur Phillip isplovio je iz Portsmoutha s brodovima punim osuđenika kako bi osnovao prvu kažnjeničku koloniju u Australiji. Flota, simbolično nazvana 'Prva flota',… više »

STVARNO?

Oživjela nova izbjeglička ruta, ali nema izbjegličkog vala

objavljeno prije 12 dana i 22 sata

Nova balkanska izbjeglička ruta, koju su neki novinari prozvali i južnom balkanskom rutom, u funkciji je već nekoliko mjeseci, iako je u ovom trenutku još uvijek neopravdano govoriti o… više »

INTERVJU

Macron - Europa mora biti samouvjerena

objavljeno prije 13 dana i 4 sata

"Žalim zbog odluke američkog predsjednika", izjavio je Emmanuel Macron u razgovoru za njemačke medijske kuće DW i ARD, komentirajući odluku Donalda Trumpa o povlačenju iz nuklearnog sporazuma… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. svibnja

objavljeno prije 13 dana i 12 sati

Bitka kod Lewesa koja je bila dio tzv. II. barunskog rata, a odvila se 1264. godine u britanskom Sussexu. Glavni razlog bitke u kojoj su se sukobile vojske kralja Henryja III. i Simona de… više »

skrolaj na vrh