Svijet
STVARNO?

Američki židovi žele njemačku putovnicu

objavljeno prije 16 dana i 1 sat

Čak 75 posto američkih židova je u studenome 2016. glasovalo za Hillary Clinton. No, ona je izgubila na predsjedničkim izborima protiv Donalda Trumpa koji je, između ostalog, osvojio mnoge… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. svibnja

objavljeno prije 16 dana i 9 sati

Engleski seoski liječnik Edward Jenner iz Berkeleya, 1796. godine uspješno je testirao prvo cjepivo protiv malih boginja. U Jennerovo vrijeme radila se inokulacija malih boginja, koja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. svibnja

objavljeno prije 17 dana i 9 sati

Britanski kapetan Arthur Phillip isplovio je iz Portsmoutha s brodovima punim osuđenika kako bi osnovao prvu kažnjeničku koloniju u Australiji. Flota, simbolično nazvana 'Prva flota',… više »

POST FESTUM

Francuska nakon izbora: Na posao!

objavljeno prije 18 dana i 1 sat

Zajedničko pokazivanje u javnosti s Hollandeom, Emmanuelu Macronu nije donijelo pozitivne bodove. Rame uz rame s odlazećim francuskim predsjednikom on je, dan nakon izbora, položio vijenac na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. svibnja

objavljeno prije 18 dana i 9 sati

Bitka kod Lewesa koja je bila dio tzv. II. barunskog rata, a odvila se 1264. godine u britanskom Sussexu. Glavni razlog bitke u kojoj su se sukobile vojske kralja Henryja III. i Simona de… više »

NOVI WATERGATE?

Trump ekspresno otpustio šefa FBI-ja

objavljeno prije 19 dana i 1 sat

"Od glavnog državnog odvjetnika i njegovog zamjenika čija su pisma u prilogu, dobio sam prijedlog da Vas otpustim s položaja direktora Federal Bureau of Investigation (Savezna… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. svibnja

objavljeno prije 19 dana i 9 sati

Novi glavni grad Rimskog carstva Konstantinopol, posvećen je 330. godine. Najstarije ime za ovaj grad, ono koje su mu dodijelili grčki kolonisti iz Megare jest Bizantion. Jedno kratko vrijeme… više »

DOBRO PITANJE

Treba li uopće Hrvatskoj Europska unija?

objavljeno prije 20 dana i 1 sat

Iako se ne može reći da su hrvatski građani, u usporedbi s vremenom pretpristupnih pregovora, danas značajnije euroskeptični i dalje postoje nedoumice oko stvari koje je vrlo lako… više »

Dogodilo se na današnji dan – 10. svibnja

objavljeno prije 20 dana i 9 sati

Amerigo Vespucci, talijanski moreplovac, na današnji je dan 1497. krenuo na prvo putovanje u Novi svijet koji će kasnije dobiti njegovo ime. On je, za razliku od Kolumba, bio uvjeren… više »

ŠPIJA?

Boeing X-37B sletio nakon dvije godine!

objavljeno prije 20 dana i 19 sati

Nakon gotovo dvije godine u orbiti, tajanstvena američka vojna letjelica Boeing X-37B vratila se na Zemlju, ponovo razbuktavši spekulacije o utrci u naoružanju u svemiru. Devet metara… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. svibnja

objavljeno prije 21 dan i 9 sati

Kristofor Kolumbo bio je španjolski istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski ocean i doplovio do Amerike. Upravo na današnji dan 1502., Kolumbo se otisnuo na četvrto i… više »

OLAKŠANJE

Emmanuel Macron novi predsjednik Francuske

objavljeno prije 22 dana i 1 sat

Emmanuel Macron izabran je u nedjelju u drugom krugu za novog predsjednika Francuske, pobijedivši uvjerljivo Marine Le Pen, ekstremno desnu političarku koja je prijetila izvući… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. svibnja

objavljeno prije 22 dana i 9 sati

Francuski kemičar Antoine Lavoisier 1794. godine, u jednom je danu proglažen izdajnikom, osuđen i poguljen na giljotini. Lavoisiera smatraju osnivačem moderne kemije koji je… više »

STREPNJA

Drugi krug francuskih predsjedničkih izbora

objavljeno prije 23 dana i 1 sat

Skandal u kojemu je u finišu kampanje otkriveno hakiranje Macronovih osobnih i poslovnih dokumenata, a za što je odmah prst uprt prema Moskvi, ne bi trebao umnogome promijeniti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. svibnja

objavljeno prije 23 dana i 9 sati

Francuska heroina Ivana Orleanska 1429. godine postigla je jednu od svojih najvažnijih pobjeda koja je označila prekretnicu u englesko-francuskom 'Stogodišnjem ratu'. Razbijanje opsade… više »

skrolaj na vrh