Svijet
POLITIKA

Nimalo lagan susret na vrhu zemalja G20

objavljeno prije 17 dana i 6 sati

Dvanaest godina na položaju kancelarke za Angelu Merkel znači i da je već doživjela ovakve ili onakve sastanke na vrhu, a i da ih je već sama organizirala. 2007. je bila domaćica sa summitu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. srpnja

objavljeno prije 17 dana i 14 sati

Prva zabilježena eksplozija supernove dokumentirana u arhivima neke civilizacije datira iz 1054. godine, kada su kineski, arapski i indijanski astronomi u svoje zapise i usmenu predaju… više »

ARBITRAŽA

Hrvatska se ljuti, ali zašto još glasnije kuka i Slovenija?

objavljeno prije 18 dana i 6 sati

Premda je arbitražna odluka i u Hrvatskoj i u Sloveniji u prvi mah protumačena kao veliki trijumf Slovenije i težak poraz Hrvatske, detaljniji uvid u odluku otkriva da situacija ipak nije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. srpnja

objavljeno prije 18 dana i 14 sati

Zapadnorimski car Konstantin Veliki je 323. godine u bitci kod Hadrianopolisa pobijedio svog 'kolegu', istočnorimskog cara Licinija. 324. godine Konstantin je progoneći vizigotske… više »

ZNATE LI?

Gdje su u svijetu legalizirani istospolni brakovi?

objavljeno prije 19 dana i 4 sata

Nizozemska je u travnju 2001. bila prva zemlja na svijetu koja je legalizirala homoseksualni brak. Uslijedilo je još 12 europskih zemalja: Belgija, Španjolska, Norveška,… više »

G20

Nova faza globalizacije?

objavljeno prije 19 dana i 6 sati

Slobodni hanzeatski grad Hamburg. To je puni naziv grada koji je domaćin sastanka na vrhu zemalja G20 sljedećeg tjedna. Gradovi hanze, trgovačka udruga čitavog niza gradova sa… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. srpnja

objavljeno prije 19 dana i 14 sati

Dvadeset milja od obale Kube 53 pobunjena afrička roba predvođeni Josephom Cinqueom 1839. godine zauzeli su brod za prijevoz roblja Amistad. Afrički robovi, oteti iz svojih sela, utrpani na… više »

#HATE

Što se krije iza novog Zakona o društvenim mrežama?

objavljeno prije 20 dana i 6 sati

Novim Zakonom o socijalnim medijima njemački zakonodavac Facebooku, Twitteru and Co. jasnije nego do sada propisuje brisanje određenih postova. Do sada je to bilo samo u rukama američkih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. srpnja

objavljeno prije 20 dana i 14 sati

Pokraj američkog gradića Gettysburga u Pennsylvaniji 1863. godine započela je najkrvavija bitka Američkog građanskog rata. Nakon više od dvije godine krvavog sukoba južnjačka vojska… više »

PROBLEMI

Brexit stvara golemu rupu u proračunu EU

objavljeno prije 20 dana i 22 sata

Europska komisija objavila je dokument na 40 stranica promišljanja o budućnosti europskog proračuna u sljedećem proračunskom razdoblju do 2020. godine, a što će se… više »

PLURALIZAM

Njemačka ozakonila istospolne brakove, Merkel protiv

objavljeno prije 21 dan i 2 sata

Zastupnički dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je u petak zakon koji će istospolnim parovima omogućiti sklapanja brakova s istim pravima kao što je to slučaj i s… više »

SUD

Sloveniji tri četvrtine Savudrijske vale i koridor do međunarodnih voda

objavljeno prije 21 dan i 4 sata

Kopnena granica Hrvatske u Slovenije u Istri slijedi tok rijeke Dragonje i to po sredini kanala, Sloveniji pripada otprilike 3/4 Savudrijske vale (ovdje karta), te Slovenija ima pravo na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. lipnja

objavljeno prije 21 dan i 14 sati

Francuski kralj Henry II. 1559. godine tijekom viteškog turnira smrtno je ranjen zbog čega je deset dana kasnije i umro. Njegovim stupanjem na prijestolje dolazi do personalne unije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. lipnja

objavljeno prije 22 dana i 14 sati

Albanski junak Skenderbeg, pravog imena Gjergj Kastrioti, 1444. godine pobijedio je otomansku vojsku u bitci kod Torviolla, poznatoj i kao bitka kod Valikardija. Skenderbeg je nakon bitke kod… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. lipnja

objavljeno prije 23 dana i 14 sati

Na današnji dan 1838. okrunjena je u Westminsterskoj opatiji britanska kraljica Viktorija. Ujedinjenim Kraljevstvom je vladala 63 godine i sedam mjeseci, a doba njene vladavine poznato… više »

skrolaj na vrh