Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 15. svibnja

objavljeno prije 13 dana i 11 sati

Las Vegas, najveći svjetski centar kocke, a s više od pola milijuna stanovnika i najveći grad u američkoj saveznoj državi Nevadi, osnovan je 1905. godine. Prije razvoja samog Las… više »

KOMENTAR

Merkel mora nagraditi Macronovo strpljenje

objavljeno prije 14 dana i 3 sata

Savezna kancelarka Angela Merkel mora odgovoriti francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na njegove ideje o budućnosti Europe. Od nje se očekuje i reakcija na Macronovo veliko… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. svibnja

objavljeno prije 14 dana i 11 sati

Engleski seoski liječnik Edward Jenner iz Berkeleya, 1796. godine uspješno je testirao prvo cjepivo protiv malih boginja. U Jennerovo vrijeme radila se inokulacija malih boginja, koja… više »

OPASNOST?

Kina - vojna velesila

objavljeno prije 15 dana i 3 sata

Prvi put od 2015. godine, Kina je 18. travnja ove godine izvela vojne vježbe u Tajvanskom prolazu. To je bilo upozorenje pokretu za neovisnost Tajvana, ali i pozornica za prezentaciju nove… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. svibnja

objavljeno prije 15 dana i 11 sati

Britanski kapetan Arthur Phillip isplovio je iz Portsmoutha s brodovima punim osuđenika kako bi osnovao prvu kažnjeničku koloniju u Australiji. Flota, simbolično nazvana 'Prva flota',… više »

STVARNO?

Oživjela nova izbjeglička ruta, ali nema izbjegličkog vala

objavljeno prije 15 dana i 21 sat

Nova balkanska izbjeglička ruta, koju su neki novinari prozvali i južnom balkanskom rutom, u funkciji je već nekoliko mjeseci, iako je u ovom trenutku još uvijek neopravdano govoriti o… više »

INTERVJU

Macron - Europa mora biti samouvjerena

objavljeno prije 16 dana i 3 sata

"Žalim zbog odluke američkog predsjednika", izjavio je Emmanuel Macron u razgovoru za njemačke medijske kuće DW i ARD, komentirajući odluku Donalda Trumpa o povlačenju iz nuklearnog sporazuma… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. svibnja

objavljeno prije 16 dana i 11 sati

Bitka kod Lewesa koja je bila dio tzv. II. barunskog rata, a odvila se 1264. godine u britanskom Sussexu. Glavni razlog bitke u kojoj su se sukobile vojske kralja Henryja III. i Simona de… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. svibnja

objavljeno prije 17 dana i 11 sati

Novi glavni grad Rimskog carstva Konstantinopol, posvećen je 330. godine. Najstarije ime za ovaj grad, ono koje su mu dodijelili grčki kolonisti iz Megare jest Bizantion. Jedno kratko vrijeme… više »

STVARNO?

Vlažne maramice odlaze u povijest

objavljeno prije 17 dana i 18 sati

Britanska vlada, piše BBC, planira u iduća dva desetljeća iskorijeniti plastični otpad, uključujući i "proizvode za jednokratnu upotrebu, poput vlažnih maramica". Vlažne… više »

POMOZITE

Humanitarna akcija UNICEF-a za pomoć djeci Rohindža

objavljeno prije 17 dana i 22 sata

UNICEF je u četvrtak pozvao hrvatske građane da se uključe u humanitarnu akciju i donacijama pomognu djeci naroda Rohindža, koja su bila prisiljena pobjeći iz svojih domova u Mjanmaru, a… više »

KOMENTAR

Predvidljiv potez, nepredvidljive posljedice

objavljeno prije 18 dana i 3 sata

U čudo više nitko nije vjerovao. Uoči odluke Donalda Trumpa bilo je još samo spekulacija o tome koliko će drastičan biti njegov zaokret. Hoće li možda negdje ostati otvorena… više »

Dogodilo se na današnji dan – 10. svibnja

objavljeno prije 18 dana i 11 sati

Amerigo Vespucci, talijanski moreplovac, na današnji je dan 1497. krenuo na prvo putovanje u Novi svijet koji će kasnije dobiti njegovo ime. On je, za razliku od Kolumba, bio uvjeren… više »

LOŠE?

Trump povukao SAD iz nukearnog sporazuma s Iranom

objavljeno prije 19 dana i 3 sata

Donald Trump objavio je da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovno uvesti gospodarske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. svibnja

objavljeno prije 19 dana i 11 sati

Kristofor Kolumbo bio je španjolski istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski ocean i doplovio do Amerike. Upravo na današnji dan 1502., Kolumbo se otisnuo na četvrto i… više »

skrolaj na vrh