Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 5. travnja

objavljeno prije 21 dan i 17 sati

Pocahontas, princeza indijanskog plemena Powhatana u Virginiji, udala se na današnji dan 1614. za engleskog kolonista i uzgajivača duhana Johna Rolfea. Brak je pridonio smirivanju… više »

STAVOVI

Mađarska protiv europske politike

objavljeno prije 22 dana i 9 sati

Mađarska je pokrenula protueuropsku kampanju tražeći od građana mišljenje o tome kako se suprotstaviti politikama iz Bruxellesa koje, prema vladi, prijete neovisnosti zemlje. Upitnik… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. travnja

objavljeno prije 22 dana i 17 sati

Sir Francis Drake, čuveni britanski moreplovac i poznati pirat koji je operirao s izričitom kraljevskom dozvolom za pljačku španjolskih brodova, na današnji je dan 1581. godine… više »

DOGAĐANJA

Spasitelji Europe se bude

objavljeno prije 23 dana i 9 sati

DiEM25 Početkom veljače 2016. godine Yanis Varoufakis, biker i enfant terrible grčke politike na jednom skupu u Berlinu govori o spašavanju Evrope. „Europa će biti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. travnja

objavljeno prije 23 dana i 17 sati

Između Saint Josepha u Missouriju i Sacramentoa u Kaliforniji 1860. godine obavljen je prvi uspješni prijenos pošte legendarnog Pony Expressa. Prva poštanska služba koja… više »

KOMENTAR

Kažnjavati Brexit bi bilo pogrešno

objavljeno prije 24 dana i 9 sati

Sada više nema povratka. Startni znak za početak procesa izlaska je ispaljen. I već je sad jasno da će kad-tad doći do svađe. Razlog, kao kod svakog razvoda, bi mogao biti novac. S… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. travnja

objavljeno prije 24 dana i 17 sati

Sultan Mehmed II. 1453. godine započeo je opsadu Carigrada. S oko 100.000 turskih vojnika i plaćenika Mehmed je nakon pustošenja okolice opkolio drevni grad s kopna, a nakon poraza… više »

PITANJA

Tko smije ostati u Velikoj Britaniji nakon Brexita?

objavljeno prije 25 dana i 9 sati

„Jako sam zabrinut", priznaje njemački redatelj Jörg Tittel. „Odjednom se osjećam kao strano tijelo, a ja sam do sada ovu zemlju uvijek doživljavao kao svoju domovinu."… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. travnja

objavljeno prije 25 dana i 17 sati

U Chicagu je 1891. godine osnovana kompanija Wrigley. Na početku rada kompanija je proizvodila i prodavala proizvode poput sapuna i praška za pecivo, a 1892. William Wrigley, vlasnik… više »

STVARNO?

Gdje je dozvoljeno dvojno državljanstvo?

objavljeno prije 26 dana i 9 sati

Njemačka Može li jedan čovjek biti građanin dviju država? Ometaju li dva nacionalna identiteta integraciju? Jesu li oni za organe vlasti prepreka u borbi protiv terorizma? Nekoliko mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. ožujka

objavljeno prije 26 dana i 17 sati

Na Siciliji je 1282. godine buknula pobuna protiv kralja Karla I. Roberta (Anžuvinca) koji je 1266. uz Papinu podršku preuzeo vlast nad otokom. Pobuna je označila početak Rata… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. ožujka

objavljeno prije 27 dana i 17 sati

Halleyev komet koji svakih 75.3 godine 'posjeti' centar Sunčevog sustava, prvi je put zabilježen 240. godine pr.K. u Kini, a astronomi su ga tom prilikom optužili za smrt svoje carice. U… više »

CIJENA

Račun za Brexit 60 milijardi eura?

objavljeno prije 28 dana i 9 sati

Nakon službene najave početka Brexita započinju pregovori između Velike Britanije i 27 zemalja članica Unije. Glavno pitanje pri tome glasi: Koliko Britanci moraju platiti za razvod? Već sada… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. ožujka

objavljeno prije 28 dana i 17 sati

Na današnji dan 1798. formirana je jedna od najutjecajnijih i za život najpoželjnijih europskih zemalja, Švicarska. Oko osamdesetak godina kasnije kraljica Victoria otvorila je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. ožujka

objavljeno prije 29 dana i 17 sati

Na današnji dan 1794. za javnost je otvoren pariški muzej Louvre. Iako je službeno otvorenje bilo u kolovozu 1793., običan puk je pristup muzeju imao samo tri dana u tjednu.… više »

skrolaj na vrh