Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 20. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Marija Terezija na vlast je došla na današnji dan 1740. nakon smrti oca cara Karla VI. Habsburškog. Okrunjena je četiri godine kasnije u Pragu, a za njenu vladavinu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Opsada Yorktowna ili Bitka za Yorktown odigrala se na današnji dan 1781. godine i predstavlja ključni trenutak američkog rata za neovisnost. Američke snage predvodio je legendarni… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Aljaska je otkrivena u 18. stoljeću, a Rusi su na toj hladnoj zemlji osnovali prva naselja. Nakon Krimskog rata počeli su se bojati da će Aljasku osvojiti Amerikanci, pa su pomislili da ju je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Kao samouk, Thomas Alva Edison je u mladosti počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u Menlo Parku 1876. godine, nedaleko od New Yorka, glasoviti laboratorij u kojem je radio… više »

SUSJEDI

Sebastian Kurz - novi početak ili sve po starom?

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Sebastian Kurz u nesvakidašnjem izdanju. Preko obaveznog odijela tirkizna jakna s natpisom „Team Kurz", na glavi sunčane naočale. Ne upada odmah u oči među volonterima koji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Zadnja kraljica apsolutističke Francuske Marija Antoaneta, pogubljena je giljotinom na današnji dan 1793. godine u Parizu. Ta austrijska nadvojvotkinja u povijesti je zapamćena kao… više »

KOMENTAR

America First. America Alone

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Ispupčena brada, škrgutanje zubima, stisnute oči: Donald Trump opet glumi Dirty Harryja. Ovaj put za vrijeme TV obraćanja povodom nove SAD strategije naspram Irana. Trump sebe… više »

WTF?

Madrid spreman na nasilno rješenje katalonskog problema

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Sutra istječe ultimatum koji je katalonskom predsjedniku vlade dao španjolski premijer tražeći odgovor na pitanje je li proglašena neovisnost Katalonije.  Španjolski… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Bizantski vojskovođa Belizar, jedan od najvećih vojnih stratega u povijesti, 533. godine trijumfalno je ušao u Kartagu. Mjesec dana ranije Belizar je s bizantskom vojskom izvojevao… više »

WOW!

SAD ne prima, ali amiši primaju izbjeglice

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Kolači, debeli pokrivači i kočije - po tome se prepoznaju amiši u Sjedinjenim Američkim Državama. Oni su i dalje jedna od glavnih atrakcija u ruralnoj Pennsylvaniji. Međutim, u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Normani pod vodstvom Williama Osvajača 1066. godine porazili su Anglo-Saksonce pod vodstvom kralja Harolda II. koji je tom prilikom i poginuo. Haroldova vojska od oko 5 tisuća ljudi je pred… više »

EHHH

(Ne)ravnopravnost spolova u Europskoj uniji

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Studija EU-instituta EIGE razvila je indeks po kojem se ocjenjuje sve zemlje članice Unije na skali od 0 do 100. Pritom se uvažava različita životna područja kao što su rad, novac,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Agripina Mlađa, sestra cara Kaligule, 54. godine otrovala je muža Klaudija, tadašnjeg rimskog cara, kako bi na njegovo mjesto sjeo njezin sin Neron koji je ujedno bio posljednji… više »

KOMENTAR

Španjolska, moramo razgovarati

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Kako je moglo doći do potpunog zakazivanja političke klase Španjolske u rješavanju problema kod kojeg zapravo imaju toliko iskustva? Ne, nije riječ o prijetnji Katalonije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Veliki kralj iz iranske dinastije Ahemenida, vojskovođa, zakonodavac i osnivač Perzijskog Carstva Kir Veliki, 539. godine pr.n.e. osvojio je drevni Babilon bez većeg otpora. Herodot… više »

skrolaj na vrh