Svijet
EHHH

Što se krije iza fenomena populizam?

objavljeno prije 26 dana i 22 sata

Dudenov rječnik definira populizam kao "oportunističku politiku kojom se nastoji pridobiti naklonost masa". Riječ potiče iz latinskog jezika, populos znači narod. Populizam je u politici… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. veljače

objavljeno prije 27 dana i 13 sati

303. godine u Istočnom Rimskom carstvu izdan je edikt kojime je započeo poslijednji veliki progon kršćana, a u kojem je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva,… više »

PROBLEMI

Kako je Španjolska zaustavila izbjeglice?

objavljeno prije 28 dana i 5 sati

Kapetan Antonio Quevedo je na palubi svoje policijske brodice i promatra pučinu. Nad lukom Dakara zalazi sunce u zlatnim bojama. To bi bio slikovit trenutak kada ne bi vladao užasan… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. veljače

objavljeno prije 28 dana i 13 sati

Gutenbergova Biblija 1455. godine postala je prva knjiga zapadne civilizacije štampana na pokretnom tiskarskom stroju. 1836. godine u San Antaniju u Teksasu počela je opsada Alama.… više »

WTF?!

Trump bi deportirao 11 milijuna ljudi

objavljeno prije 29 dana i 1 sat

Američki ministar unutarnje sigurnosti John Kelly potpisao je dva memoranduma kojima graničnoj kontroli i imigracijskim službenicima naređuje - da u najkraćem roku deportiraju… više »

NEZGODNO

Ameri pod žestokim stresom nakon izbora

objavljeno prije 29 dana i 2 sata

Američki predsjednički izbori definitivno su stresniji čak i od famoznog 9/11, barem što se tiče običnih ljudi, jer je istraživanje psihologa pokazalo da čak dvije trećine Amerikanaca… više »

INTERVJU

Može li Brexit biti zaustavljen?

objavljeno prije 29 dana i 5 sati

DW: Vladi je bez većeg otpora uspjelo dobiti suglasnost Donjeg doma Parlamenta za zakon o Brexitu. Sada se to razmatra u Gornjem domu. Kakvom se ishodu Vi nadate? Lord Newby:… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. veljače

objavljeno prije 29 dana i 13 sati

Galilejeva knjiga Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta, u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav, objavljena je 1632. godine. 1797. godine dogodila se posljednja vojna… više »

KOMENTAR

Vanjska politika EU-a bez Trumpa

objavljeno prije 1 mjesec

Već odavno, možda čak nikad, zanimanje za Sigurnosnu konferenciju u Münchenu nije bilo tako veliko kao ove godine. Svi su od nastupa američkog dopredsjednika Mikea Pencea očekivali… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. veljače

objavljeno prije 1 mjesec

1431. godine engleski osvajači započeli su suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja… više »

KOMENTAR

Ruska euforija oko Trumpa polako nestaje

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Rusija je na posljednje izjave iz Washingtona o Krimu reagirala mješavinom negodovanja i prijetnji. „Za Moskvu nema pregovora o tome kome pripada poluotok", izjavio je u srijedu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je 1792. godine Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a. Grad Concepción u Čileu 1835. godine još je… više »

WTF?!

Trump pokreće ubrzani izgon izbjeglica

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Administracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa planira izdati naputak službenicima da prošire krug migranata koje će odmah deportirati, prema nacrtima dokumenata… više »

RAZMIMOILAŽENJA

DA Nato savezu, ali...

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Donald Trump je dao do znanja: SAD odlučno stoji uz NATO savez. On to doduše nije izrekao osobno nego preko posrednika. Njegov zamjenik Mike Pence se nekoliko puta čak i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

skrolaj na vrh