Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 19. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Nadvojvoda Ferdinand Maximilian Joseph von Österreich, član austrijske Habsburško-Lotarinške vladarske obitelji i meksički car, strijeljan je u Meksiku 1867. godine.… više »

KATASTROFA

Grčkoj ipak pozajmica da plati pozajmicu

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Raspoloženje na sastanku skupine zemalja eura ovog četvrtka u Luksemburgu je bilo dobro. Konačno i nakon dugih pregovora je ipak nađen kompromis s kojim će, barem kako stoji na papiru,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Francuska vojska je 1429. nanijela je težak poraz Englezima u bitci kod Pataya. Bitka je bila kulminacija kampanje čišćenja doline rijeke Loire od engleske prisutnosti. Iako se pobjeda… više »

RAZMIŠLJANJA

Inicijativa triju mora: europska ideja ili novi američki pokušaj podjele Europe?

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Famozna "uspravnica" Jadran-Baltik, kojom je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još u svojoj predizbornoj kampanji najavljivala inicijativu snažnijeg povezivanja Hrvatske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Mumtaz Mahal, žena vladara Mogulskog carstva šaha Džahana I., 1631. godine umrla je pri porodu njihovog 14. djeteta, Gauhara Beguma. Prije smrti zamolila je supruga da joj izgradi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Bitkom kod Stoke Fielda u 1487. godine završili su engleski 'Ratovi ruža'. Vođeni između 1455. i 1485. Ratovi ruža su u načelu bili isprekidani građanski rat koji se vodio oko… više »

EH, DA ...

Trump ili umjetnost stvaranja kaosa

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Njemu nitko ne može umaknuti - ni neprijatelj ni prijatelj. Kao predsjednički kandidat Trump je 2016. pomrsio predizborne račune iskusnih guvernera i senatora i pobijedio ih - kao politički… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Engleski kralj Ivan 'Bez Zemlje' 1215. godine potpisao je glasoviti dokument Magna Cartu Libertatum. Mir koji je engleski kralj sklopio s papom Inocentom III., prema kojem je Engleska postala… više »

EH, DA ...

Za izbjeglice ne vrijedi "Zimmer frei"

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Sunce, more i - izbjeglice. Tako još uvijek izgleda realnost na mnogim grčkim otocima, prije svega onima koji se nalaze u blizini Turske. Hios, Lesbos, Leros, Samos i Kos uopće ne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Današnji dan posebno je zanimljiv Amerikancima, jer je 14. lipnja 1775. osnovana Američka kopnena vojska (US Army), a dvije godine kasnije se službeno počela koristiti prepoznatljiva… više »

KOMENTAR

Francuzi vjeruju Macronu

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Za razliku od Velike Britanije, francuski istraživači javnog mnijenja su ispravno pretkazali trend: novi predsjednik Macron je na putu da osvoji uvjerljivu, možda čak nadmoćnu većinu u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Martin Luther, začetnik reformacije koji je 1517. godine objavio svojih 95 teza, što je za sobom povuklo svađu s papom i ekskomunikaciju iz Katoličke crkve četiri godine kasnije, na… više »

WOW!

Emmanuel Macron pomeo konkurenciju na izborima

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Stranka novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ima veliko vodstvo u prvom krugu parlamentarnih izbora u nedjelju, pokazuju projekcije rezultata. Projekcije koje su objavljene nakon… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Francuska povijesna junakinja i svetica Ivana Orleanska je 1429. povela francusku vojsku u svoju prvu opsadu pod gradić Jargeau. Mlada seljanka koja je francuske vojne zapovjednike uvjerila… više »

PRESUDA

Slovenija i Austrija ne smiju vraćati izbjeglice u Hrvatsku

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

"Po mišljenju Europskog suda (EuGH) bilo je dopustivo da zemlje s vanjskom granicom EU-a propuste tražitelje azila u vrijeme jake navale izbjeglica u druge zemlje, a da ih ne… više »

skrolaj na vrh