Svijet
PRIČA DANA

Dječji rad za naše pametne telefone i e-aute?

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Kasulu u bivšoj provinciji Katanga u Demokratskoj Republici Kongo. Mladi muškarci se spuštaju u duboku crnu rupu, bez kacige, bez sigurnosne opreme, samo s ručnom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. kolovoza

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Na današnji je dan davne 1305. pogubljen William Wallace, škotski patriot, nakon što ga je Kralj Edward I od Engleske optužio za izdaju. Wallace je jedan od najvećih… više »

STATE DEPARTMENT

SAD o Hrvatskoj: neutemeljene besmislice ili realan prikaz stanja?

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Ovogodišnje izvješće američkog Ministarstva vanjskih poslova o vjerskim slobodama, u kojem se Hrvatsku proziva zbog veličanja NDH, minimiziranja ustaških zločina i… više »

SITUACIJA

Američka desna scena: od Ku Klux Klana do obožavatelja Hitlera

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

34-godišnji desničar Jason Kessler želio je na prosvjednom okupljanju u Charlottesvilleu ujediniti desno ekstremne skupine u skladu s motom "Unite the Right" ("Ujedini desnicu"). I… više »

22. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 22. kolovoza

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

22. kolovoza 234. je dan u godini po Gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine još je 131 dan. 476. godine Odoakar je proglašen kraljem Italije od strane svojih trupa. Početak… više »

EH, DA ...

Trump i rasizam

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Mržnjom ispunjena retorika za vrijeme izborne kampanje, uvredljivi tweetovi puni rasističkih stereotipa - ili pak nedostatak jasnog distanciranja od desnoekstremnog nasilja poput onog u… više »

MOJA EUROPA

Čežnja za spasiteljem na čelu države

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

"Prosvjed ga je uplašio jer u cijelom životu nije video ženu", kaže Wladyslaw Frasyniuk na jednom prosvjedu protiv vlade u Varšavi. To se odnosi na Jaroslawa Kaczynskog,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. kolovoza

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Današnji dan u povijesti ima priličnu količinu zanimljivih događaja, a najdavniji od njih mogao bi biti 1831. godine, kada je bivši rob Nat Turner podigao bunu u Virgniji.… više »

EH, DA ...

Poražavajuća politika Europske unije

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Više od dvije i pol godine timovi „Liječnika bez granica" aktivni su sa spasilačkim brodovima na Sredozemnom moru. Više od godinu dana i u izbjegličkim kampovima u Libiji,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. kolovoza

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Jedina osoba u SSSR-u koja se suprotstavila Staljinu i barem malo poživjela je Leon Trocki, no niti njegova sudbina nije bila sjajna. Nakon sukoba sa gruzijskim diktatorom morao je pobjeći… više »

PRIČA DANA

Žrtve terora: Život s traumom

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Teoretski znamo da nam se to svima može dogoditi: na kocertu u Parizu, na Božićnom sajmu u Berlinu ili na promenadi u Barceloni. One koji teror poznaju samo iz novinskih napisa i medijskih… više »

19. KOLOVOZA

Dogodilo se na današnji dan - 19. kolovoza

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Jedna od stvari kojom je moderna civilizacija pretjerano okupirana, izbori ljepote, slave upravo današnji dan kao rođendan. Ne zna se tko je bio inicijator, no na današnji dan… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. kolovoza

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Mayflower je već neko vrijeme bio na obalama Amerike i nova naseobina puritanaca se razvijala prilično dobro. No, sve do današnjeg dana 1587. godine nisu bili pretjerano sretni u Novom… više »

KOMENTAR

Ameriko, nisko li si pala

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Doktorirao sam na Sveučilištu u Virginiji. Tamo gdje su u petak ljudi s bakljama demonstrirali izvikujući nacističke i rasističke parole ja sam nekada čitao knjige u knjižnici. A sada… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. kolovoza

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Robert Fulton, nakon što je upoznao izumitelja parnog stroja Jamesa Watta u Engleskoj, bacio se na novu znanost, strojarstvo, pokušavajući naći primjenu za tu vrstu pogona na… više »

skrolaj na vrh