Svijet
UŽAS

Dnevno se bacaju strašne količine hrane

objavljeno prije 26 dana i 19 sati

Dnevno se u SAD baci oko 150.000 tona hrane ili više od 400 grama po osobi, prema istraživanju koje precizira da se najčešće odbacuju voće i povrće. Ta hrana koja se baca u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. svibnja

objavljeno prije 27 dana i 11 sati

Škotski i Engleski parlamenti 1707. godine donijeli su Zakon o uniji (Act of Union) kojime su Škotska i Engleska kraljevina spojene u jedinstveno Ujedinjeno kraljevstvo Velike… više »

DILEME

Kako se EU želi suprotstaviti lažnim vijestima?

objavljeno prije 28 dana

„Ne želimo uspostaviti ministarstvo za istinu", rekao je povjerenik Europske unije za sigurnost Julian King u Bruxellesu. Ne radi se ovdje o totalnoj kontroli kao u romanu Georgea… više »

Dogodilo se na dana�nji dan - 30. travnja

objavljeno prije 28 dana i 11 sati

Hrvatski ban i vojskovo?a Petar Zrinski i njegov šurjak, plemi? i pjesnik Fran Krsto Frankapan, 1671. godine pogubljeni su u Be?kom Novom Mjestu. Dvojica hrvatskih plemi?a bili su dio… više »

NAPOKON?

Australija obećala obnovu i zaštitu Velikog koraljnog grebena

objavljeno prije 28 dana i 20 sati

Veliki koraljni greben je goruća tema, a napokon je stiglo obećanje australske vlade o ulaganju 312 milijuna eura u njegovo obnavljanje i zaštitu zbog šteta nastalih klimatskim… više »

POKUŠAJI

Merkel kod Trumpa - već je i kurtoazija pomak

objavljeno prije 29 dana i 3 sata

Idemo odmah promotriti neizbježnu usporedbu između sastanaka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emamnuela Macrona s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. travnja

objavljeno prije 29 dana i 11 sati

Francuska heroina i rimokatolička svetica Ivana Orleanska 1429. godine, na čelu samo nekoliko stotina Francuza, zauzela je grad Orleans i natjerala engleske osvajače koji su sedam mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. travnja

objavljeno prije 1 mjesec

Fletcher Christian pokrenuo je 1789. godine vjerojatno najpoznatiju pobunu u povijesti pomorstva, onu na britanskom brodu Bounty. Brok Kraljevske ratne mornarice bio je na petomjesečnoj… više »

EH, DA...

Briga o gorilama - u magli

objavljeno prije 1 mjesec

Preživljavanje gorila u afričkim šumama ovisi o oružju, mikrobima i šumama, kažu znanstvenici koji stoje iza najveće ankete o zapadnim nizinskim gorilama, vrsti raširenoj… više »

LOŠE, LOŠE

Krpanje hrvatske ekološke zaštite

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Najnoviji slučajevi ekološke zagađenosti u Hrvatskoj uglavnom privlače pažnju javnosti pojedinačno i akutno. Ali, s učestalošću sličnih afera u tom području nameće se i dodatni… više »

NAPOKON

Počeo povijesni summit dvaju Koreja

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Kim Jong-un i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in završili su prvi krug razgovora, koji je kao prvi summit te dvije zemlje nakon deset godina počeo u petak ujutro u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Filipinski domoroci pod vodstvom Lapu-Lapua 1521. godine ubili su portugalskog istraživača Ferdinanda Magellana u bitki kod Mactana. Prema povijesnim zapisima Magellan je na stjenovitu… više »

EHHH...

(Ne)briga za europsku prirodu

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Godinu dana nakon što je Europska komisija u Akcijskom planu za prirodu, ljude i gospodarstvo izjavila kako vlade EU-a trebaju bolje provoditi EU direktive za zaštitu… više »

STVARNO?

Na pomolu veća zaštita zviždača u EU

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Mnoga otkrića bez hrabrosti pojedinaca nikada ne bi bila moguća. Pritom se oni često moraju bojati oštrih sankcija. Europska komisija to sada želi promijeniti i planira usvajanje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Na današnji se dan davne 1564. krstio jedan od najvećih dramatičara i književnih genijalaca uopće William Shakespeare. Moskva je dobila obrazovni primat u Rusiji; naime, u 16. stoljeću… više »

skrolaj na vrh