Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 22. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Portugalski moreplovac Pedro Álvares Cabral 1500. godine postao je prvi Europljanin koji je stigao do obala Brazila, te se smatra otkrivačem tog dijela južnoameričkog teritorija.… više »

IZBORI

Francuska uoči izbora - ništa se ne zna

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Nekoliko dana prije prvog kruga izbora situacija u Francuskoj je tako zbunjujuća da se i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier odvažio i oprezno umiješao: On upozorava od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Prema antičkoj legendi, Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa, 753. godine pr.K. osnovao je grad Rim. Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj… više »

TRIKOVI

Velika Britanija ide na prijevemene izbore

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Theresa May uspjela je u svom naumu - parlament je prihvation njenu inicijativu za prijevremenim izborima koje se želi provesti već  8. lipnja ove godine kako bi ojačala svoju… više »

KOMPLIKACIJE

Trump, Erdogan i politički rizik

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Na opomenu je uslijedila čestitka. Jedva da su se Turci na referendumu o ustavnim reformama odlučili za uvođenje predsjedničkog sustava koji je, uzgred, i pokrenuo sam predsjednik Erdogan,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

1775. godine započela je opsada grada Bostona, početna faza Američkog rata za nezavisnost. Milicije New Englanda tom su prilikom u gradu okružile i zadržale britansku vojsku punih 11 mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

U Zagrebu je 19. travnja 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni… više »

OPA!

Milijarde u travi

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Na međunarodnoj konferenciji o kanabisu koja je prošlog tjedna održana u Berlinu nije bilo niti traga dugokosim hipijima i tipičnim konzumentima "trave". U pravilu su se mogli vidjeti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Na današnji dan 1506. godine položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih… više »

MA DA?

Najveća opasnost iz Sjeverne Koreje su - hakeri

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Američki ministar domovinske sigurnosti, John Kelly, smatra da najveća opasnost iz Sjeverne Koreje nisu rakete, već cyber napadi.  U posljednje vrijeme su znatno porasle… više »

EH, DA ...

Podijeljena Turska glasala "ZA"

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čestitao je pobjedu čelnicima političkih stranaka koje su bile nositelji prijedloga ustavne reforme u toj zemlji. On se obratio javnosti nakon… više »

RAZMIŠLJANJA

Kako su Amerikanci postali izabrani narod

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Muzej u Berlinu obećava „putovanje svijetom kroz vrijeme", kroz pet stoljeća i četiri kontinenta. Pola tisućljeća nakon što je Martin Luther 31. listopada 1517. prema predaji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Geoffrey Chaucer 1397. godine po prvi je put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya. Pjesnik, filozof, dvorjanik i diplomat, Chaucer je najpoznatiji upravo po… više »

FAIL

Sjeverna Koreja neuspješno lansirala projektil

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Lansiranje rakete izvedeno je dan nakon vojne parade u Pjongjangu kojom je obilježen rođendan utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga, a na kojoj su, prema svemu… više »

REFERENDUM

Erdogan protiv Atatürka

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Molba kalifa je bila skromna. Tijekom redovite molitve petkom on je rekao da bi rado nosio turban u stilu sultana Mehmeda II. iz 15. stoljeća. Želio je znati ima li predsjednik nešto… više »

skrolaj na vrh