Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 11. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Na današnji dan 1945. nastavljen je Kineski građanski rat između vladajućeg Kuomintanga (Kineske nacionalističke partije) i Komunističke stranke (CPC) koji je izvorni počeo u travnju… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Rijetko koja religija na svijetu nije pretrpjela raskol dvaju ili više pravaca koji vjeruju da na ispravan način tumače riječi svojih proroka, pa ni islam nije ostao pošteđen… više »

ŠTO ĆE BITI?

Neovisnost Katalonije – katastrofa s nepoznanicom

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Prosvjednici okupljeni u nedjelju na glavnom gradskom trgu u Barceloni nose španjolske i katalonske zastave, a neki od njih uzvikuju "Katalonija je Španjolska" i pozivaju na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Marija Tudor, peto i jedino preživjelo dijete Henrika VIII i Elizabete od Yorka udala se za 52-godišnjeg francuskog Kralja Luja XII koji iz prethodna dva braka nije dobio nasljednika.… više »

STVARNO?

S ruba Europe ima i dobrih vijesti

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

„Složili smo se da se Balkan treba pretvoriti u dobar primjer u Europi za mir, stabilnost i prosperitet", izjavio je bugarski predsjednik vlade Boiko Borisov nakon susreta sa svojim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Nakon što je Dmitar Zvonimir, nasljednik Krešimira IV., prisegnuo da će biti vjeran podanik papi Grguru VII., papin poslanik Gebizon okrunio ga je za kralja 8. listopada 1075. u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Velika flota 'Svete lige', sačinjena od španjolskog, mletačkog, đenovskog i malteškog, te brodovlja Svete Solice i Savojskoga kneževstva, 1571. godine u bitci kod Lepanta,… više »

BRAVO!

Nobelova nagrada za mir ICAN-u

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Nobelova nagrada za mir ove je godine otišla na adresu Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) "zbog ukazivanja na katastrofalne humanitarne posljedice upotrebe… više »

PROBLEMI

Glasna šutnja Bruxellesa o Kataloniji

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Neki katalonski političari, ali ne i katalonska vlada, kao i zastupnički klub Zelenih u Europskom parlamentu, traže od Europske komisije da posreduje u sporu između Madrida i Barcelone.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Legendarni talijanski pjesnik, najveći uz Dantea Alighierija, Francesco Petrarca svoju slavu može zahvaliti današnjem danu. Naime, on je davne 1327. po prvi puta ugledao svoju voljenu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Na današnji je dan 1582. godine u Italiji uveden Gregorijanski kalendar. Osim Španjolske, Portugala te Italije, ostale katoličke zemlje nisu ga koristile sve do 1584.… više »

PROBLEMI

Katalonija proglašava neovisnost?

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

"Katalonija će proglasiti neovisnost u roku od nekoliko dana", izjavio je jučer za BBC katalonski predsjednik Carles Puigdemont. Potvrdio je da trenutačno nema kontakta između vlade u… više »

TRENDOVI

Svijet se seli u megapolise

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Ako je prije nekoliko desetljeća barem u razvijenim zemljama građanima još bio san kućica u prirodi izvan grada, danas i u razvijenijim i u nerazvijenijim zemljama svi hrle u gradove.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Grgur VII. bio je jedan od velikih obnoviteljskih papa. U njegovo doba Hrvatskom je najprije vladao Petar Krešimir IV., a potom Dmitar Zvonimir. U vrijeme slabljenja Bizanta, Zvonimir… više »

KOMENTAR

I što sad u Kataloniji?

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Katalonski premijer Carles Puidgemont sada ima slike koje su mu trebale kako bi ojačao pokret za neovisnost: starce koje snage reda silom izvlače s birališta, nadmoćna policijska sila… više »

skrolaj na vrh