Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 4. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Braća Joseph Michel i Jacques Étienne Montgolfier 1783. godine javnosti su predstavili svoj montgolfière (balon na vrući zrak). Prvi baloni pojavili su se u Kini još… više »

RAZMIŠLJANJA

EU-Kina summit: na pomolu novi svjetski poredak?

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Trump je rekao svoje: SAD izlazi iz Pariškog sporazuma o klimi. Zapravo on bi rado ponovno pregovarao o sadržajima. No reakcija Europske unije je bila brza: Njemačka, Francuska i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Nakon opsade tijekom prvog križarskog rata Antiohija je 1098. pala u ruke europskih osvajača. Prva križarska protiv grada, kojeg su Turci zauzeli 9 godina ranije, trajala je od 21. listopada… više »

OPASNO

Ako Trump neće – ne mora...

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Kao što se i očekivalo, iako u okruženju američkog predsjednika ima ljudi koji su mu savjetovali da ostane vjeran Pariškom ugovoru o klimi, Donald Trump je odlučio drugačije:… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Istočnogermanski Vandali, barbari koji prvotne korijene vuku iz područja između Labe i Visle, 455. godine opljačkali su Rim. Prve sukobe s Vandalima rimljani su vodili oko 271., a 330. car… više »

INICIJATIVA

Europa u pokretu - bez vinjeta i naplatnih kućica

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Europska komisija je u srijedu predstavila opsežni prometni paket s nizom inicijativa, među kojima je i ideja o digitalizaciji naplate cestarina, koja bi značila ukidanje vinjeta, a cijena bi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. lipnja

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Jedan od najvećih vojskovođa svih vremena, mongolski vladar Džingis kan, 1215. godine osvojio je Peking, tada prijestolnicu sjevernokineske dinastije Jin. U vrijeme kada je Džingis kan napao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Sherlock Holmes je fiktivni detektiv s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koji se prvi put pojavio upravo na današnji dan 1887. godine. Stvorio ga je škotski književnik i… više »

WiFi4EU

EU uvodi besplatni internet na tisuće lokacija

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Europska tijela dogovorila su se da će uvesti tisuće lokacija hotspot za besplatni internet u središtima gradova diljem EU-a do 2020. godine, priopćila je u ponedjeljak Europska… više »

KOMENTAR

Njemačka i SAD: Prekretnica u pivskom šatoru?

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Angela Merkel, najmoćnija premijerka na svijetu, rijetko je kada do sada podigla toliko prašine s druge strane Atlantika: njezine riječi su po svim medijima, neki čak najavljuju… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Stogodišnji rat pred sam kraj počeo se okretati na francusku stranu, jer su njihove snage predvođene Ivanom Orleanskom u naletu osvojile nekoliko važnijih gradova. No, Englezi su… više »

KOMENTAR

Trump kao opasni trgovački putnik

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Svojim prvim inozemnim putovanjem predsjednik SAD-a Donald Trump je htio dokazati kako je njegov zahtjev "America first", odnosno da Sjedinjene Američke Države budu na prvom mjestu,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Turska vojska sa sultanom Mehmedom II. na čelu 1453. godine zauzela je Konstantinopol, prijestolnicu moćnog Bizantskog carstva, čiji je zadnji car Konstantin XI. Paleolog i sam junački… više »

MRCINE

Megalomanija na moru

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Još veća mrcina Ovog mjeseca je i u Hamburg uplovio jedan od najvećih teretnih brodova na svijetu: Mol Triumph. Osobito ova tradicionalna njemačka luka ima sve većih problema… više »

BIZNIS

G6 plus Trump

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Čitava diskusija oko teme klime je prošla vrlo nezadovoljavajuće, zaključila je njemačka kancelarka Angela Merkel netom nakon završetka dvodnevnog summita G7, sedam industrijski… više »

skrolaj na vrh