Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 3. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Prema legendi, Koreju je 3. listopada 2333. pr.Kr. utemeljio Tangun, sin boga neba i žene koja je pripadala medvjeđem klanu. Korejska plemena naseljavala su područje Mandžurije i sjever… više »

ŠTO SADA?

Katalonija za neovisnost s 90 posto glasova

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Katalonski referendum za neovisnost je, ako slušamo regionalnu vladu, uspio - od 2.262.424 glasačkih listića koji nisu bili zaplijenjeni, na 2.020.144 je zaokruženo 'DA', 176.566… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

2. listopada 1608. nizozemski znanstvenik Hans Lippershey izumio je prvi teleskop. Njegovo dvoje djece igralo se sa staklenim lećama te su opazili da je slika jasnija kad se leće stave jedna… više »

STRAŠNO

Besmisleno nasilje u Kataloniji

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Iz sata u sat u Barceloni i čitavoj Kataloniji stanje postaje sve ozbiljnije. Snage sigurnosti koje je poslala vlada u Madridu i koje su trebale spriječiti održavanje referenduma o… više »

DRAMA

Opsadno stanje u Kataloniji, mogući sukobi

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Referendum o neovisnosti Katalonije uzrokuje velike tenzije između Madrida i Barcelone - španjolska vlada smatra da je onemogućila glasovanje na referendumu u Kataloniji elektroničkim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Na današnji dan 331. pr. Kr. Aleksandar Veliki porazio je perzijsku vojsku u bitci kod Gaugamele. Makedonski generali htjeli su noću zateći Perzijance nespremne, no Aleksandar je… više »

KOMENTAR

Jeftino odustajanje od Schengena

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Ne smeta. Malo kontrole se neće ni primijetiti. A rampi ionako nema - zašto se onda uzrujavati oko najnovije odluke Bruxellesa da pojača kontrole na granicama. Ipak smeta! Odlukom o… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Na današnji dan 1452. izdana je Gutenbergova Biblija, jedna od prvih knjiga koje su tiskane u Europi. Johannes Gutenberg bio je njemački tiskar i izumitelj tipografije u Europi. Iako… više »

PROBLEMI

Strah od Brexita: Ni njemačka putovnica nije jednostavno rješenje

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Pored financijskih i trgovinskih pitanja su prava građana ključna tema u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Oni odmiču puno sporije nego što su se mnogi nadali.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Godine 1066. iskrcavanjem normanskih trupa kod Pevenseya počela je borba za englesko prijestolje na koje je pravo polagao Vilim, vojvoda od Normandije. Vilim je osvojio vlast nekoliko tjedana… više »

NAPOKON

EK protiv lošijih proizvoda za „siromašne“ Europljane

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

„Predstaviti dva različita proizvoda u istom pakovanju dovodi potrošače u zabludu i to je nepošteno", objavila je europska povjerenica za pravosuđe i potrošače Vera… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Iskrcavši se kraj Bulverhythea u Sussexu s oko 8.500 vojnika normanski vojvoda William I. Osvajač 1066. godine započeo je pothvat koji je u povijesti ostao zabilježen kao zadnja… više »

NJEMAČKA

Između šoka i olakšanja

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Ulazak Alternative za Njemačku je šokantan i govori o „sumnjama u društvu" u Njemačkoj, naveo je povjerenik EU-a za ekonomiju Pierre Moscovici na svom profilu na Twitteru.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Opsada Beča ili Prva bitka kod Beča započela 27. rujna 1529., kada je osmanlijska vojska predvođena sultanom Sulejmanom Veličanstvenim, prodrla najzapadnije u Srednju Europu. Osmanlijska… više »

KAKVA VLADA?

Formiranje njemačke vlade ili umijeće kompromisa

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Nevolja čovjeka čini domišljatim, kaže jedna njemačka poslovica. Koja se sada jako dobro može primijeniti na izbore u Njemačkoj. Jer nakon što je dosadašnji manji partner… više »

skrolaj na vrh