Svijet
SVRHA

Njemačka izabrala predsjednika - što je njegova uloga?

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

U usporedbi s državnim poglavarima drugih zemalja, njemački savezni predsjednik ima malo mogućnosti utjecati na dnevnu politiku. On međunarodnopravno zastupa Saveznu Republiku Njemačku i… više »

POLJAK?

Papa imenovao posebnog izaslanika za Međugorje

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Papa Franjo imenovao je u subotu varšavskog nadbiskupa Henryka Hosera svojim posebnim izaslanikom za Međugorje, mjesto navodnih Gospinih ukazanja, ali on neće imati doktrinalnu nego… više »

RAKETE

Kim Jong-un provocira Trumpa

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil, izazvavši oštre reakcije svog južnog susjeda i američke administracije. Iako je sjevernokorejski vođa Kim Jong… više »

RAZMIŠLJANJA

Gdje završava Europa?

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Koji je najviši vrh Europe? Znate li to? Je li to 4.810 metara visoki Mont Blanc u francuskim Alpama ili 5.642 metra visoki Elbrus na Kavkazu? Odgovor koji ste dali mnogo govori o tome… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je 1502. godine na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od… više »

PROBLEMI

Lovci na fake news

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Bio je to najveći pokret američkih trupa u posljednjih nekoliko desetljeća. Otkako su prije četiri godine posljednji američki tenkovi napustili Europu, 12. siječnja 2017. je Treća američka… više »

STVARNO?

Kraj njemačke kulture dobrodošlice?

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Između ostaloga, novim je pravilima predviđen rigorozniji tretman onih osoba koje moraju napustiti Njemačku i predstavljaju veću opasnost za javnu sigurnost. Pravila o njihovom pritvoru do… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Moreplovci su 1809. godine postali neovisniji od sile vjetra. Američki izumitelj Robert Fulton patentirao je parobrod, a iako je bio izrađivan i ranije, Fultonov brod je prvi doživio… više »

IPAK...

Brexit: protiv srca i razuma

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Da su barem bili uvjereni u ono što rade! Da barem vjeruju da će njihovoj zemlji stvarno biti bolje kada napusti Europsku uniju! Ali većina zastupnika koji su u britanskom parlamentu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Stanovnici Latinske Amerike sjetiti će se Simona Bolivara. Taj borac za nezavisnost bio je jedna od najzaslužnijih osoba za stvaranje južnoameričkih država Venecuele, Kolumbije, Ekvadora,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Podjele između Sjevera i Juga završile su građanskim ratom koji je odnio desetke tisuća života. Secesionistički Jug ubrzo nakon otcjepljenja počela je graditi državnu strukturu, pa je… više »

UPS :)

Britanski parlament danas glasa o Brexitu

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika večeras će u 21 sat vjerojatno odobriti zakon o Brexitu u prvom čitanju. Time će premijerka May dobiti zeleno… više »

SITUACIJA

Balkanizacija Europe

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Jednog dana u veljači 1992. u živopisnom nizozemskom gradiću Maastrichtu Europska zajednica je preimenovana u Europsku uniju. Taj savez država je za zapadne zemlje koje su ga osnovale već… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Mletački dužd Domenico Selvo 1075. godine protjerao je Normane iz dalmatinskih gradova koji su mu se svečano obvezali da nikada više neće dovoditi niti Normane niti druge strance u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Emile Zola na današnji je dan 1898. godine izašao pred sud u Parizu zbog svog pamfleta J'Accuse kojim je optužio francusku vladu za antisemitizam i nepravedno utamničenje… više »

skrolaj na vrh