Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 13. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Papa Aleksandar III. na putu za Veneciju ušao je 1177. godine na bijelom konju u Zadar gdje je, kako je zapisao kroničar u papinoj pratnji, svečano dočekan od naroda i svećenstva uz… više »

ANALIZA

EU traži svoju budućnost

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

"Mi građanke i građani Europske unije smo ujedinjeni na našu sreću." Bi li svih 27 predsjednika država i vlada EU-a potpisali tu rečenicu? Zacijelo teško čiste savjesti, jer… više »

KOMENTAR

Poljska protiv ostatka Europe

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

To je bilo političko ludilo prve klase. Još prije početka sastanka na vrhu EU-a je poljska premijerka najavila kako će učiniti sve da bi spriječila ponovni izbor Donalda Tuska za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Tvrđava Klis je 1537. godine, nakon ogorčene bitke pala u ruke Turaka. Nakon pobjede Turci su Petra Kružića, uskočkog kapetana Klisa smaknuli, a samu tvrđavu pretvorili u sjedište… više »

KOMENTAR

Europska unija ne zaboravlja Balkan

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

„Za zemlje regije poruka je jasna: Europska unija ostaje vjerna obećanjima danima u Solunu i u potpunosti predana stabilnosti i prosperitetu regije", poručio je sinoć predsjednik… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

1702. godine Velika Britanija je dobila prve nacionalne dnevne novine, Daily Courant. Iako su bile sastavljene od svega dva stupca teksta na jednoj stranici potrajale su do 1735. godine.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Rim je 241. godine pr.K. u bitci kod otoka Aegates porazio Kartagu čime je nakon 23 godine završen I. punski rat. Povod ratu je bila kontrola žitorodne Sicilije, a prema mirovnom… više »

TRUMP

Pao broj ilegalnih imigranata u SAD

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Donald Trump je svojom oštrom retorikom očito utjerao strah u kosti mnogim potencijalnim ilegalnim useljenicima u SAD jer je njihova brojka ove godine drastično pala. "Nakon početka… više »

EHH

Velika četvorka prekraja budućnost EU

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Svečano i pompozno u slavnome dvorcu u Versaillesu odlučivalo se o budućnosti Europe. Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske, suočeni s Unijom uzdrmanom Brexitom i rastućim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Hrvatski sabor je 1712. godine donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojom je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je efektivno osigurano prijestolje… više »

SUĐENJE

Spektakularan slučaj: Ukrajina protiv Rusije

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Stručnjaci se slažu da bi ovo mogao biti jedan od najspektakularnijih slučajeve u povijesti ove institucije. U optužnici koja je detaljno napisana na 45 stranica se radi o kršenju… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Članak "African Slavery in America", autora Thomasa Painea, objavljen na današnji dan 1775. godine  postao je prvi članak objavljen u SAD-u kojime se pozivalo na emancipaciju… više »

WTF?!

Tko će graditi Trumpov zid?

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

„Nitko ne gradi zidove bolje od mene", rekao je Donald Trump tijekom predizborne kampanje u svom poznatom stilu. Kao predsjednik je očito naumio održati svoje predizborno obećanje koje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Rimski car Konstantin I. proglasio je 321. godine dies Solis Invicti (sunčani-dan, nedjelju) danom odmora u carstvu. Od tada pa sve do danas nedjelja se u kršćanskoj tradiciji smatra… više »

KOMENTAR

Dolazi EU gdje neće svi biti isti

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

"Nikada nećemo pristati podjelu Europske unije jer je to najjednostavniji način da se ona oslabi", čulo se na sastanku Višegradske skupine u Varšavi. Jedva možete vjerovati u… više »

skrolaj na vrh