Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 6. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Dvije godine nakon završetka rata za oslobođenje Francuska je priznala novostvorene Sjedinjene Američke Države, koje je i podržavala cijelim tijekom borbe za neovisnost. Reakcija… više »

COOL

Savezni sudac blokirao uredbu o imigrantima i razbjesnio Trumpa

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Savezni sudac iz Seattlea James Robart privremeno je blokirao izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih… više »

IZVORI TOTALITARIZMA

Što nas Hannah Arendt može naučiti o Trumpu?

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Hannah Arendt je i na vlastitoj koži doživjela uspon nacističke diktature i maltene slom čitave civilizacije. Kao židovka je 1933. pobjegla iz Njemačke - i od njenog profesora i partnera,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Obično su tema ovakvih rubrika strašno ozbiljni događaji i stvari od svjetskog značenja. Pa, današnji prvi u neku ruku i jest, jer je zacijelo promijenio mnoge živote, a i… više »

EU

Strategija za rješavanje izbjegličke krize

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Članice EU-a dogovorile su se na sastanku na vrhu u Malti oko programa od deset točaka kojim se želi spriječiti dolazak izbjeglica brodovima i čamcima sa sjevera Afrike. Taj program u prvom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Borbe za neovisnost obično zavšavaju dugotrajnom svađom, no Britanci su pokazali zavidno razumijevanje za SAD, jer su već 1783. godine na današnji dan proglasili kraj… više »

KOMENTAR

Teška misija Angele Merkel u Turskoj

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Ovo je službeno putovanje s mnogo teških tema u prtljazi. To što njemačka kancelarka Angela Merkel putuje u Ankaru, osigurat će joj svakako pozornost svjetske javnosti. Ovo je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Razne igre s loptom tijekom povijesti privlačile su pažnju javnosti, došavši do statusa najvažnijih sporednih stvari u svijetu. Čovjek koji je ostvario možda i najveću… više »

IDU...

Britanski parlament odobrio Brexit

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

U srijedu navečer su sa 498 glasova 'za' i 114 'protiv' odobrili prvu fazu rasprave o nacrtu zakona koji će Theresi May omogućiti da počne pregovore o razdruživanju s EU-om.… više »

KOMENTAR

EU se mora oduprijeti Donaldu Trumpu

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Francuski dnevni list "Liberation" u utorak je na naslovnici postavio pravo pitanje: „Trump - može li ga se zaustaviti?" Možemo li mi Europljani zaustaviti egomana koji je od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Šesnaesto stoljeće bilo je doba prave invazije španjolskih brodova na drugu stranu Atlantika, osvajajući sve pred sobom mušketama na koje stanovnici Amerika nisu imali… više »

CIRKUS

State Department protiv Trumpove uredbe o imigraciji

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Oko 900 dužnosnika State Departmenta potpisalo je interni prosvjedni memorandum u kojemu se izražava nezadovoljstvo uredbom predsjednika Trumpa o imigraciji i zabrani ulaska u SAD… više »

KOMENTAR

Trumpova zabrana ulaska je opasna i kontraproduktivna

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Donald Trump je u predizbornoj kampanji dobivao simpatije na strahu od terorizma, muslimana i useljavanja. Njegove parole "ekstremne provjere" osoba koje žele ući u SAD i načelne zabrane… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Današnji je dan obilježen s mnogo nesretnih događaja. Davne 1587. Kraljica Elizabeta II potpisala je smrtnu presudu Mary Stuart koja je optužena za sudjelovanje u tri zavjere s ciljem… više »

KOMENTAR

Trumpova psihologija masa i tajna uspjeha

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Nakon izbora Trumpa za 45-og američkog predsjednika svi se pitaju kako se to moglo dogoditi? Zaprepaštenost zbog izbora predsjednika koji polarizira svijet je i nakon njegovog… više »

skrolaj na vrh