Svijet
POLITIKA

Je li Bannonu odzvonilo?

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

U Bijeloj kući nikada nije bilo mjesta za prijateljstva. Tamo se ministri i savjetnici surovo bore za moć i blizinu predsjednika. Steve Bannon, glavni Trumpov strateg, sada je izbačen iz… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Na egejskom otoku Milosu (bivšem Melosu), 1820. godine otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

U bečkom Theater an der Wien 1805. godine premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se… više »

KOMENTAR

Jedan ili četiri jezika?

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Pitanje da li jezike koji se govore u državama koje su nastale nakon raspada Jugoslavije 1991. definirati kao jedan ili četiri stručne slavističke krugove dijeli već duže vrijeme.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Nizozemski moreplovac Jan van Riebeeck 1652. godine je sa zaposlenicima Dutch East India Companyja na Rtu Dobre nade osnovao stalni kamp za opskrbu brodova na putu za Indiju. U početku je… više »

STVARNO?

Trump treba Kinu zbog Sjeverne Koreje

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

DW: S jedne strane, Trump smatra da može i bez Kine, a s druge strane traži da se ta zemlja više angažira kako bi Sjeverna Koreja prekinula dalji razvoj nuklearnog naoružanja...… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Pocahontas, princeza indijanskog plemena Powhatana u Virginiji, udala se na današnji dan 1614. za engleskog kolonista i uzgajivača duhana Johna Rolfea. Brak je pridonio smirivanju… više »

STAVOVI

Mađarska protiv europske politike

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Mađarska je pokrenula protueuropsku kampanju tražeći od građana mišljenje o tome kako se suprotstaviti politikama iz Bruxellesa koje, prema vladi, prijete neovisnosti zemlje. Upitnik… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Sir Francis Drake, čuveni britanski moreplovac i poznati pirat koji je operirao s izričitom kraljevskom dozvolom za pljačku španjolskih brodova, na današnji je dan 1581. godine… više »

DOGAĐANJA

Spasitelji Europe se bude

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

DiEM25 Početkom veljače 2016. godine Yanis Varoufakis, biker i enfant terrible grčke politike na jednom skupu u Berlinu govori o spašavanju Evrope. „Europa će biti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Između Saint Josepha u Missouriju i Sacramentoa u Kaliforniji 1860. godine obavljen je prvi uspješni prijenos pošte legendarnog Pony Expressa. Prva poštanska služba koja… više »

KOMENTAR

Kažnjavati Brexit bi bilo pogrešno

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Sada više nema povratka. Startni znak za početak procesa izlaska je ispaljen. I već je sad jasno da će kad-tad doći do svađe. Razlog, kao kod svakog razvoda, bi mogao biti novac. S… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Sultan Mehmed II. 1453. godine započeo je opsadu Carigrada. S oko 100.000 turskih vojnika i plaćenika Mehmed je nakon pustošenja okolice opkolio drevni grad s kopna, a nakon poraza… više »

PITANJA

Tko smije ostati u Velikoj Britaniji nakon Brexita?

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

„Jako sam zabrinut", priznaje njemački redatelj Jörg Tittel. „Odjednom se osjećam kao strano tijelo, a ja sam do sada ovu zemlju uvijek doživljavao kao svoju domovinu."… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

U Chicagu je 1891. godine osnovana kompanija Wrigley. Na početku rada kompanija je proizvodila i prodavala proizvode poput sapuna i praška za pecivo, a 1892. William Wrigley, vlasnik… više »

skrolaj na vrh