Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 6. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Posada na čelu s portugalskim istraživačem Ferdinandom Magellanom 1521. godine postaje prva europska ekspedicija koja je stigla do Guama u Marijanskim otocima. Tijekom opskrbe za nastavak… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

1770. godine u Bostonu je negodovanje grupe građana protiv britanskih kraljevskih vojnika iz gađanja grudama snijega preraslo u sukob prilikom kojega su vojnici ubili pet civila. Tragični… više »

KATASTROFA

State Department popljuvao Hrvatsku

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Hrvatska je, ako slušamo predsjednicu i predsjednika Vlade, zemlja divnih, veselih ljudi koji čine sve kako bi bila još bolja - praktički Utopija između Drave i Jadrana... no,… više »

OČAJNI SU?

Obama za predsjednika - Francuske!

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Plakati kampanje se mogu vidjeti posvuda po Parizu, a peticiju preko interneta je već potpisalo više od 40 tisuća građana. Barack Obama je možda izgubio posao u SAD, ali ga se sad… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Knez Trpimir je 852. godine izdao povelju u kojoj se naziva "vladarom Hrvata po Božjoj milosti" što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. Kristofer Kolumbo na svom… više »

ZANIMLJIVO

Hrvatska, vjerovali ili ne, klizi - ulijevo?

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Europska komisija objavila je nacionalno izvješće Standardnog Eurobarometra za Hrvatsku - javno mnijenje u Europskoj uniji za jesen 2016. godine. Hrvatski građani su među… više »

WTF?!

Mađarska gradi novu ogradu

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Mađarska je na vrhuncu migrantske krize 2015. bila glavna ruta za stotine tisuća migranata koji su krenuli prema zapadnoj Europi. Ubrzano podignuta bodljikava žica i strogi novi zakoni… više »

IZBJEGLICE

Teška potraga za partnerima

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušava ponovno postići dogovor o izbjeglicama. I ponovno je njezin potencijalni partner, slično kao i u slučaju sporazuma o izbjeglicama s Turskom,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Francuska i Velika Britanija 1856. godine objavom rata Kini započele su Drugi opijumski rat tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan… više »

NAPOKON

Europski parlament traži uvođenje viza za građane SAD-a

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Europski parlament zatražio je u četvrtak od Europske komisije da u roku od dva mjeseca privremeno uvede vize za američke građane budući da Washington traži vize za pet zemalja članica EU-a.… više »

KOMENTAR

Turska u zaleđu

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Turska sve više i više prelazi u zaleđe. Turski predsjednik Erdogan sve očiglednije vodi svoju zemlju prema islamski obilježenoj autokraciji. Neki čak misle i strahuju da je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

U Engleskoj je 1717. godine izveden prvi balet, The Loves of Mars and Venus. 1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom 'optičkom… više »

PROBLEMI

Na Europu se može biti i ponosan

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Marine Le Pen baš i nije pretjerano obzirna prema političkim protivnicima, a u te protivnike se ubraja i Njemačka. Susjed je, prema mišljenju ove francuske nacionalistice,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Pokoljem 23 hugenota u francuskom Wassyju 1562. godine započeli su francuski vjerski ratovi koji su trajali do 1598. kada je kralj Henry IV izdao Nantski edikt kojime je protestantima… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

John Wesley, svećenik engleske crkve na današnji je dan 1784. godine donio osnovne postulate Metodističke crkve, inspirirane idejama Jacobusa Arminiusa o potrebi čovjeka da Isusa… više »

skrolaj na vrh