Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 28. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Godine 585. p.n.e. kod rijeke Halys (danas Kizilirmak u Turskoj) došlo je do bitke između vojski Lidije i Medije, zadnje bitke petnaestogodišnjeg rata koji su vodili vladari… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Prvi hrvatski kralj Tomislav 927. godine nadmoćno je pobijedio bugarsku vojsku cara Simeona predvođenu knezom Alogoboturom. Bugarski car Simeon I. več je vodio dug i isrpljujuć rat s… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Kongres Sjedinjenih Američkih Država 1830. godine izglasao je 'Indian Removal Act', zakon koji je nalagao raseljavanje indijanskih naroda sa zemlje primamljive bijelim doseljenicima, a koji… više »

KONFERENCIJA

Terorizam se tiče svih nas

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

„Postoje države koje su se do sada po pitanju borbe protiv terorizma ponašale tako kao da ih se to ne tiče. No, to se mora promijeniti. Borba protiv terorizma i radikalizacije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

1787. godine u Philadelphiji je započela 'Konstitutivna Konvencija' na kojoj su američki delegati do 17. rujna iste godine rješavali probleme principa vladanja u Sjedinjenim Američkim… više »

ZANIMLJIVO

Papa Franjo i Donald Trump - zanimljiv susret

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Donald Trump, predsjednik najveće svjetske sile susreo se u srijedu u Vatikanu s papom Franjom, čije su ideje i stajališta najčešće potpuno suprotne onima američkog… više »

EH, DA ...

Muslimanske izbjeglice - nepoželjne

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Kad je 2015. u Vijeću Europske unije donesena odluka o raspoređivanju po članicama EU-a oko 120.000 izbjeglica koje se nalaze u izbjegličkim kampovima u Grčkoj, Robert Fico, premijer… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Davne 1626. godine doseljenik Peter Minuit, kasnije upravitelj kolonije Nova Nizozemska te osnivač nove Švedske, otkupio je od indijanaca Manhattan za nevjerojatan sitniš čija… više »

KOMENTAR

Trump i kako on vidi arapski svijet

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Kada mu krene, Donald Trump zna biti majstor trenutka. Kad je u predizbornoj kampanji pozivao na MAGA (Make America Great Again) i onda samo par tjedana nakon inauguracije održao govor koji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Vjerojatno najslavniji pljačkaški dvojac Bonnie i Clyde ubijen je na današnji dan 1934. u Louisiani. Bonnie Parker i Clyde Barrow pljačkali su trgovina, benzinskih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca

Aleksandar Makedonski 334. godine p.n.e. pobijedio je u bitci kod Granika perzijsku vojsku, što je bila prva od njegove tri velike pobjede nad Darijem III. Poslije smrti svog oca… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Papa Ivan VIII. 879. godine na misi je blagoslovio kneza Branimira, hrvatski narod i zemlju, što je kasnije potvrdio u pismu koje se smatra prvim međunarodnim priznanjem hrvatske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Godine 325. u Niceji u Bitiniji (današnja Turska), održan je prvi nicejski, odnosno ekumenski crkveni sabor. Sazvan je od strane rimskog cara Konstantina I. Velikog kako bi… više »

ZANIMLJIVO

Nova francuska vlada - šarolika mješavina

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Na prvi pogled je Macronova vlada prilično šarena - ima ljudi koji su već bili ministri, ima lijevih i desnih, stručnjaka, aktivista, mladih i starih - a to je upravo mješavina… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Francuska vojska pod zapovjedništvom Luisa d'Enghiena 1643. godine porazila je u bitci kod Rocroia španjolske trupe koje je vodio Francisco de Melo. Bitka je bila dio… više »

skrolaj na vrh