Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 12. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Američki građanski rat vodio se između sjevernih saveznih država (Unije) i južnih robovlasničkih država (Konfederacije). Odvajanje južnih država počinje nakon predsjedničkih izbora 1860.,… više »

MA DA?

„Velika potreba“ za istjerivačima nečastivog

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Samo u Italiji svake godine, po nekim procjenama, 500 tisuća osoba potraži pomoć egzorcista, makar golema većina njih bi prije trebali potražiti pomoć negdje drugdje, a ne u župnom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Bela IV. (1206.-1270.) hrvatsko-ugarski kralj, vladao je 1235. - 1270. godine. Mongolska plemena ujedinio je početkom 13. stoljeća Džingis kan i započeo osvajanja. Njegov nasljednik kan… više »

KOMENTAR

Orban ostaje na čelu istočnog otpora Europskoj uniji

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Što je zajedničko Angeli Merkel i Viktoru Orbanu? Samo jedno: oboje pred sobom imaju četvrti premijerski mandat - ali to je i jedinio što ih spaja. Osim što su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Vulkan Tambora na indonezijskom otoku Sumbawa 1815. godine ušao je u najjaču fazu erupcije koja je trajala puna tri mjeseca. U 7 sati ujutro erupcija se intenzivirala, a svjedoci su… više »

UPS!

Orban osvojio četvrti mandat

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Viktor Orbán dobio je četvrti, odnosno treći uzastopni, premijerski mandat nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u Mađarskoj. Njegova kršćansko-konzervativna stranka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Najveći vojskovođa Američkog građanskog rata, južnjački general Robert E. Lee predao se 1865. godine s vojskom Sjeverne Virginije generalu Ulyssesu S. Grantu kod Appomattox Courthousea.… više »

PROBLEMI?

Sve manja popularnost Angele Merkel

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Ako je bilo dvojbi oko političkih stranaka, golema većina Nijemaca je donedavno bila uvjerena kako je kancelarka Merkel prava osoba na tom položaju. Pola godine nakon prošlih izbora… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Na egejskom otoku Milosu (bivšem Melosu), 1820. godine otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od… više »

STAVOVI

Tek privid solidarnosti nacionalista Europe

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

U Poljskoj se njeguje bliskost s nacionalističkim susjednom s juga. To se vidjelo i na mađarskom nacionalnom prazniku sredinom prošlog mjeseca. Već šest godina i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

U bečkom Theater an der Wien 1805. godine premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se… više »

NAPOKON?

Europa uspijeva smanjiti zagađenje mora plastikom

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Broj plastičnih vrećica u moru oko Britanije značajno se smanjio od 2010. kada su europske vlade počele uvoditi mjere protiv njihove upotrebe, objavili su u četvrtak znanstvenici. Postotak… više »

ANALIZA

Putin kod Erdogana: više interesa nego emocija?

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

U susretu Vladimira Putina i Recepa Tayipa Erdogana u Ankari se obojica predsjednika trude prikazati slogu. Povod posjeta je zajedničko puštanje u pogon prve turske atomske elektrane… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Nizozemski moreplovac Jan van Riebeeck 1652. godine je sa zaposlenicima Dutch East India Companyja na Rtu Dobre nade osnovao stalni kamp za opskrbu brodova na putu za Indiju. U početku je… više »

KOMENTAR

Zašto (ipak) trebamo heroje?

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Pred kraj Drugog svjetskog rata, njemački dramatičar Bertol Brecht u usta svog junaka Galilea Galileija stavlja rečenicu: „Nesretna je zemlja kojoj su potrebni heroji." Rečenicu kojom… više »

skrolaj na vrh