Svijet
21. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 21. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Nakon turskog poraza u četverogodišnjem ratu, između Austrije, Mletačke Republike i Osmanskog carstva 1718. godine sklopljen je Požarevački mir. Od 1714. do 1716. Turci su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

U Viškom kanalu se 1866. godine odigrala poznata Viška bitka u kojoj su se sukobile mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije. Bitka je bila dio austro-pruskog… više »

PITANJA

Kako spriječiti djelovanje neonacista?

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Mjestašce Themar na jugu savezne pokrajine Tirinške broji oko 3.000 žitelja. Proteklog vikenda ovdje je boravilo dvostruko više neonacista iz cijele Europe koji su… više »

19. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 19. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

19. srpnja točno je 200. dan u godini (201. u prijestupnim godinama) u Gregorijanskom kalendaru. 64. poslije Krista na ovaj je dan započeo požar u dijelu starog Rima u kojem su bili… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Pape kroz povijest nisu uvijek opravdavali svoje mjesto među vjernicima, no nepogrešivost pape uvedena je tek na Prvom vatikanskom koncilu na današnji dan 1868. godine. Koncil… više »

ZANIMLJIVO

Britanci bi postupni Brexit?

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Viši vladini dužnosnici uvjerili su se u potrebu postupnog izlaska iz Europske unije kako bi se zaštitilo gospodarstvo Velike Britanije, rekao je britanski ministar financija… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Sudionici Četvrtog križarskog rata 1203. godine započeli su s opsadom Carigrada. Nakon neuspješnog Trećeg križarskog rata i raspada kršćanske vladavine na području Svete zemlje… više »

NOVA EUROPA

Merkel i Macron - tandem iz snova

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Većina starih pro-Europljana u Bruxellesu je radosna: "Emmanuel Macron je sretan slučaj!" U središnjici EU-a su vrlo zadovoljni zbog novog zamaha koji bi novi francuski predsjednik… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Islamski prorok Muhamed je 622. godine sa svojim sljedbenicima, uslijed progona i pritisaka koje su nad njima vršili mekanski idolopoklonici, krenuo na hidžru (preseljenje) iz Meke u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Ujedinjene vojske Kraljevine Poljske i Velike grofovije Litve 1410. godine u bitci kod Grünwalda nanijele su težak poraz moćnom Teutonskom Redu. Združenu slavensku vojsku predvodio je… više »

RAZMIŠLJANJA

Hrvatska i Njemačka: "Voli me, ne voli me, voli me..."

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

„Treba se osvetiti Merkelici pa neka razmišlja. To je božja kazna za ponašanje prema Hrvatskoj!" jedan je od komentara čitatelja na prilog o neredima i opustošenim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Jurišom i osvajanjem pariške utvrde Bastille 1789. godine započela je Francuska Revolucija. Osvajanje zloglasne tamnice u pariškom predgrađu Saint Antoine, na mjestu gdje… više »

KOMENTAR

Što stoji iza pojma "ekstremna ljevica"?

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Koliko je lijevih ekstremista u Europi? Točnih podataka nema. Jedan od razloga leži u činjenici da je desno-ekstremni politički spektar mnogo bolje istražen nego lijevi. Nemiri u Hamburgu su… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

U ravnici na utoku Korane u Kupu, podno stare gradine Dubovac, 1579. godine osnovan je grad Karlovac čiji je točan datum nastanka poznat jer je relativno mlado naselje. Karlovac je osnovan… više »

#DE_facto

Koliko Nijemci stvarno vole Hrvatsku?

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Nijemci su svjetski prvaci u nogometu. Među vodećima su i kad se radi o putovanjima! Strah od terora to nije promijenio. Ali je utjecao na odabir destinacija. Umjesto na krajnji jugoistok - u… više »

skrolaj na vrh