Svijet
STVARNO?

Gdje je dozvoljeno dvojno državljanstvo?

objavljeno prije 2 mjeseca

Njemačka Može li jedan čovjek biti građanin dviju država? Ometaju li dva nacionalna identiteta integraciju? Jesu li oni za organe vlasti prepreka u borbi protiv terorizma? Nekoliko mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. ožujka

objavljeno prije 2 mjeseca

Na Siciliji je 1282. godine buknula pobuna protiv kralja Karla I. Roberta (Anžuvinca) koji je 1266. uz Papinu podršku preuzeo vlast nad otokom. Pobuna je označila početak Rata… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. ožujka

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Halleyev komet koji svakih 75.3 godine 'posjeti' centar Sunčevog sustava, prvi je put zabilježen 240. godine pr.K. u Kini, a astronomi su ga tom prilikom optužili za smrt svoje carice. U… više »

CIJENA

Račun za Brexit 60 milijardi eura?

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Nakon službene najave početka Brexita započinju pregovori između Velike Britanije i 27 zemalja članica Unije. Glavno pitanje pri tome glasi: Koliko Britanci moraju platiti za razvod? Već sada… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. ožujka

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Na današnji dan 1798. formirana je jedna od najutjecajnijih i za život najpoželjnijih europskih zemalja, Švicarska. Oko osamdesetak godina kasnije kraljica Victoria otvorila je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. ožujka

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Na današnji dan 1794. za javnost je otvoren pariški muzej Louvre. Iako je službeno otvorenje bilo u kolovozu 1793., običan puk je pristup muzeju imao samo tri dana u tjednu.… više »

KOMENTAR

Europa treba Uniju

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Ako se današnju Europsku uniju usporedi s onom od prije deset godina, vrlo brzo upada u oči: onda je bilo više strasti, više nade. Onda su Europljani bili "srećom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. ožujka

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Papa Klement V., koji je u povijesti ostao upisan kao papa koji je 'rimsku kuriju' iz Rima preselio u Avignon i osoba koja je ukinula viteški red Templara, 1309. godine je, uslijed… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. ožujka

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

1830. godine u Palmyri u New Yorku izdana je Mormonova Knjiga prema kojoj je Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana poznata i kao Mormonska Crkva koju je 6. travnja iste godine osnovao… više »

HMM

Potpisana Rimska deklaracija

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Čelnici 27 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, te čelnici europskih institucija, potpisali su Rimsku deklaraciju. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude… više »

INTERVJU

Škotska ostaje u EU?

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

DW: Zašto želite zadržati Škotsku u EU? Tasmina Ahmed-Sheikh: Ja sam Škotkinja, azijskog porijekla i dijete sam iz miješanog braka. Škoti su međunarodna… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. ožujka

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Jedan od najpoznatijih engleskih kraljeva Richard I. Lavljeg Srca, uz francuskog kralja Filipa II. i njemačkog cara Fredericka I. Barbarossu jedan od ključnih sudionika Trećeg križarskog… više »

KOMENTAR

Teroru nema kraja

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Poslije stravičnog napada u Nici prošlog ljeta, izgleda da se pojavio novi model terorističkih napada u Europi: radikalizirani pojedinačni izvršitelj ubija uz pomoć… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. ožujka

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

James I. postao je 1601. godine prvi britanski kralj koji je istovremeno vladao Engleskom, Irskom te Škotskom kao James IV. Tijekom 22 godine svoje vladavine često je koristio titulu… više »

KOMENTAR

Trumpova potraga za jednorogom

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

James Comey ima zadaću istražiti kada i kako je Obamina administracija prisluškivala izborni tim predsjedničkoga kandidata Donalda Trumpa. Pri tome su i direktor FBI-a Comey i drugi… više »

skrolaj na vrh