Svijet
ODLUKA SUDA

Ne odlučuje EU, nego nacionalni parlamenti

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Osobito kad se zadire u nadležnost država, konačna odluka o trgovinskim sporazumima leži u nacionalnim parlamentima, stručno je mišljenje sudaca Europskog suda u Luksemburgu. Sud… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Mamelučki sultan Baibars 1268. godine uništio je križarsku kneževinu Antiohiju. Mameluci su 1250. srušili dinastiju Ajubida, preuzeli vlast u Egiptu i vladali njime gotovo tri… više »

INTERVJU

Tajne službe vole rupe u računalnim sustavima

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Njemački Chaos Computer Club je najveća udruga hakera Europe i ta nevladina organizacija savjetuje između ostalih i njemačku vladu. S glasnogovornikom te udruge Falkom Garbschom smo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Na današnji dan 1756. Velika Britanija je proglasila rat Francuskoj koji je u povijest ušao kao Sedmogodišnji rat (Pomeranski rat ili Francusko-indijanski rat).… više »

EU

Merkel i Macron spremni i na promjene europskih ugovora

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Novi francuski predsjednik Emanuel Macron u Berlinu se sastao s kancelarkom Angelom Merkel. Razgovarali su o važnosti odnosa Njemačke i Francuske, koje žele dati nov zamah europskom projektu,… više »

EH, DA ...

Indeks dječjih prava: i neki siromašni čine više od bogatih

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Zaklada KidsRights redovito prati napore čitavih država u skrbi za djecu koja tamo žive i odrastaju. Postoje pet kriterija po kojima se to ocjenjuje: njihovo pravo na život, pravo na zdravlje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Naseljavanje američkog Zapada najviše je ostalo u sjećanju po karavanama naseljenika, koji su putovali u stotinama kola koja su vukli konji. Slike kola poslaganih u krug oko kojih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Las Vegas, najveći svjetski centar kocke, a s više od pola milijuna stanovnika i najveći grad u američkoj saveznoj državi Nevadi, osnovan je 1905. godine. Prije razvoja samog Las… više »

ZANIMLJIVO

Papa Franjo ne vjeruje u međugorska ukazanja

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

U lipnju 1981. šestero djece i mladih ispričalo je da su svjedočili ukazanju Gospe u Međugorju. Ona se danas pojavljuje svakodnevno nekima od tih svjedoka, sada odraslih. Žena koja im… više »

STVARNO?

Američki židovi žele njemačku putovnicu

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Čak 75 posto američkih židova je u studenome 2016. glasovalo za Hillary Clinton. No, ona je izgubila na predsjedničkim izborima protiv Donalda Trumpa koji je, između ostalog, osvojio mnoge… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Engleski seoski liječnik Edward Jenner iz Berkeleya, 1796. godine uspješno je testirao prvo cjepivo protiv malih boginja. U Jennerovo vrijeme radila se inokulacija malih boginja, koja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Britanski kapetan Arthur Phillip isplovio je iz Portsmoutha s brodovima punim osuđenika kako bi osnovao prvu kažnjeničku koloniju u Australiji. Flota, simbolično nazvana 'Prva flota',… više »

POST FESTUM

Francuska nakon izbora: Na posao!

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Zajedničko pokazivanje u javnosti s Hollandeom, Emmanuelu Macronu nije donijelo pozitivne bodove. Rame uz rame s odlazećim francuskim predsjednikom on je, dan nakon izbora, položio vijenac na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. svibnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Bitka kod Lewesa koja je bila dio tzv. II. barunskog rata, a odvila se 1264. godine u britanskom Sussexu. Glavni razlog bitke u kojoj su se sukobile vojske kralja Henryja III. i Simona de… više »

NOVI WATERGATE?

Trump ekspresno otpustio šefa FBI-ja

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

"Od glavnog državnog odvjetnika i njegovog zamjenika čija su pisma u prilogu, dobio sam prijedlog da Vas otpustim s položaja direktora Federal Bureau of Investigation (Savezna… više »

skrolaj na vrh