Zdravlje
PODACI

Tko vjeruje u cijepljenje, a tko ne?

objavljeno prije 10 mjeseci i 14 dana

Zbog izbijanja ospica, hripavca i drugih infektivnih bolesti koje su se nedavno pojavile na mjestima gdje je korištenje cjepiva nisko, znanstvenici koji stoje iza ovog… više »

HMMM

Odobreno ispitivanje čipova za ugradnju u mozak

objavljeno prije 10 mjeseci i 16 dana

Korištenjem računalnog modela znanstvenici sa sveučilišta UCLA (University of California, Los Angeles) koji su osnovali Kernel uspjeli su kopirati uzorke neuralnih signala koje… više »

JESTE LI ZNALI?

Đumbir - sjajan lijek protiv mučnine

objavljeno prije 10 mjeseci i 25 dana

Đumbir je ljekoviti korijen koji sadrži 0,25-3% eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola - uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa. Dokazano uklanja mučninu, poboljšava… više »

SJAJNO

Orašastim plodovima protiv upala

objavljeno prije 10 mjeseci i 26 dana

Orašasti plodovi izuzetno su zdravi po svome sastavu, a uz to imaju jednu vrlo važnu karakteristiku - smanjuju rizik za upalne procese u organizmu, tvrdi novo istraživanje provedeno na… više »

ZDRAVO I FINO

Kušajte kruh i peciva od pira - oduševit ćete se

objavljeno prije 10 mjeseci i 26 dana

Pir se smatra jednom od najstarijih vrsta žitarica, a poznato je da potječe iz Azije. Spominje se čak i uu Starom zavjetu. Ova žitarica, srodnik pšenice, postala je popularna jer ne… više »

MA DA?

Najbolji motiv za prestanak pušenja je - novac

objavljeno prije 10 mjeseci i 27 dana

Veće izglede za prestanak pušenja imaju osobe koje za to dobiju novac, posebno ako financijske poticaje nastave primati u ratama još 6 mjeseci nakon što ostave cigarete,… više »

ZANIMLJIVO

Marihuana jače djeluje na bol kod muškaraca

objavljeno prije 11 mjeseci

U Sjedinjenim Američkim Državama sve se više istražuje potencijalna primjena marihuane za ublažavanje bola, pogotovo stoga što se sve veći broj država odlučio legalizirati ovu… više »

NAVALITE!

Čudesni bosiljak - sjajan antioksidans i antibiotik koji čisti krv

objavljeno prije 11 mjeseci

Volite li Pesto Genovese, činite veliko dobro svome zdravlju, no vjerojatno niste znali da postoji čak šezdeset vrsti bosiljka koje su različite po izgledu i okusu. Ta lisnata i… više »

STRAVA

Hoće li se vratiti velike boginje?

objavljeno prije 11 mjeseci i 3 dana

Velike boginje odavno su iskorijenjene, no zagrijavanje ruskog permafrosta preplašilo je znanstvenike koji najavljuju mogućnost povratka ove opake bolesti. Naime, otapanjem leda na… više »

NAPOKON

Bortba protiv pretilosti - porezima

objavljeno prije 11 mjeseci i 5 dana

Britanija je odlučila slijediti primjer Belgije, Francuske Mađarske i Meksika koji su također u borbi protiv problema pretilosti odlučili posegnuti za oporezivanjem pića s dodanim… više »

OPREZ

Depresija je povezana s kroničnom boli

objavljeno prije 11 mjeseci i 6 dana

Depresija je jedna od bolesti modernog doba koja se širi poput požara, a uz sve probleme koje uzrokuje osobama koje pate od nje, pogađa i njihove partnere koji imaju puno veću… više »

Umjereno sunčanje je zdravo
SAVJETI

Pretjerano sunčanje nije dobro iz više razloga

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

Pretjerana izloženost sunčevim zrakama je u novoj studiji provedenoj u Brazilu povezana sa smanjenjem koncentracije vitamina D u krvi Povećanje prisutnosti pigmenta u potamnjeloj koži može… više »

ČUDNO

Vegani u problemima u Italiji

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

Jedni tvrde kako je veganstvo samo pomodan trend, a drugi da je riječ o zdravom stilu života, te da bi restrikcije za vegane značile kršenje njihovih ljudskih prava. "Veganska dijeta… više »

ZANIMLJIVO

Pušenje je povezano s dopaminom

objavljeno prije 11 mjeseci i 9 dana

Dopamin je uključen u niz funkcija, uključujući učenje, motivaciju i kontrolu ponašanja, napominju znanstvenici sa sveučillišta u Luebecku. Stručni časopis Biological Psychiatry… više »

DILEME

Što s umnjacima?

objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana

Umnjak, zadnji zub koji izraste u stražnjem dijelu, obično se pojavi do 20. godine. Premda potpuno prirodna pojava, umnjak često uzrokuje probleme jer u čeljusti nema dovoljno prostora za… više »

skrolaj na vrh