Zdravlje
OPASNOSTI

Svijet treba učinkovitije sprječavati pandemije

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Svijet mora snažnije raditi na sprječavanju izbijanja snažnih zaraznih bolesti poput vrsta gripe koje mogu prijeći sa životinje na čovjeka i mogu ubiti milijune ljudi, rekao je u subotu… više »

NEVJEROJATNO!

Proučavanjem mrava do novih antibiotika

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Život u kolonijama mravima omogućuje da dominiraju bilo kojom okolinom. No s ljudima to očito nije slučaj, jer što smo bliže jedni drugima, time ćemo prije jedni na druge… više »

OPA!

Identificirane su stanice u mozgu koje potiču anksioznost

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Stručnjaci za neurologiju uspjeli su pronaći skupine stanica u mozgu u kojima nastaje anksioznost, kojima su dali ime „stanice anksioznosti". No ono što nas pritom još i… više »

ZANIMLJIVO

Posljedice gladi nakon 2.svjetskog rata vidljive su i na današnjim generacijama

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Za vrijeme 2.svjetskog rata, Nacistima okupiranu zapadnu Nizozemsku pogodila je epidemija gladi. Posljedice tog strašnog perioda i dan danas zapisane su u genetskom kodu stotina… više »

Proširena prostata i unos tekućine

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Nakon 50. godine mnogi muškarci prisiljeni su često i hitno mokriti, za što je kriva proširena prostata, što se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP), no ako… više »

USPJEH

Krvni test otkriva rane znakove Alzheimera

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Japanski i australski znanstvenici razvili su krvni test kojim se, i prije pojave simptoma Alzheimerove bolesti na jeftin i precizan način mogu detektirati beta… više »

EH, DA...

Sve više preživjelih od raka, ali - bogatih

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Stopa preživljavanja od raka širom svijeta raste no za taj iskorak uvelike su zaslužne bogatije zemlje svijeta dok se toliki napredak u borbi protiv raka ne bilježi u… više »

ZNATE LI?

Menopauza pogoršava simptome reumatoidnog artritisa

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Novo američko istraživanje pokazuje da je kod žena koje pate od reumatoidnog artritisa uočeno značajnije pogoršanje funkcija nakon menopauze. Nakon proučavanja 8189 žena s reumatoidnim… više »

EH, DA...

Zašto je loše biti u bolnici preko vikenda

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Bolnički pacijenti koji dobiju srčani zastoj vikendom ili usred noći imaju veće izglede umrijeti nego ako im se zastoj rada srca dogodi radnim danom, pokazalo je američko istraživanje.… više »

WOW!

Stari antibiotik učinkovit protiv superbakterija

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Oktapeptin, antibiotik kojeg su znanstvenici previdjeli punih 40 godina nakon njegova otkrića mogao bi pomoći u razvoju novih lijekova protiv smrtonosnih infekcija izazvanih nekim od… više »

LOŠE?

Bakterija koja potiče preuranjeni porod

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

Na Imperial Collegeu u Londonu provedeno je istraživanje tijekom kojeg su sudionicama uzimani brisevi grlića maternice. Sudjelovalo je 250 trudnica i još 87 žena koje su prethodno… više »

STRAŠNO!

Zdravstvo je sve nedostupnije siromašnim Hrvatima

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

„Koristim usluge privatne poliklinike koja ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Nekad sam čekala mjesec dana, ali u srpnju 2017. godine naručili su me na… više »

ZNATE LI?

Kako previše soli utječe na mozak

objavljeno prije 3 mjeseca i 4 dana

Ako se hranite izrazito slanom hranom, ne činite svojem mozgu uslugu. Naime, dugo se vjerovalo da je previše soli loše za tijelo, no jedno od novijih… više »

ZAPAMTITE!

Snažna tjeskoba prvi je znak Alzheimerove bolesti?

objavljeno prije 3 mjeseca i 5 dana

U Sjedinjenim Državama svake se godine među odraslim osobama evidentira oko 40 milijuna novooboljelih od anksioznih poremećaja, a nova je studija pokazala da se kod starijih osoba kojima se s… više »

MA DA?

Lijek za depresiju su - lude gljive?

objavljeno prije 3 mjeseca i 12 dana

Čarobne gljive mogle bi u budućnosti liječiti depresiju, pokazalo je istraživanje provedeno na Kraljevskom koledžu u Londonu  Znanstvenici su pomoću magnetne rezonance proučavali mozgove… više »

skrolaj na vrh