Znanost nema prethodne stranice
BRAVO

MilliDrop Analyzer - čudo za analiziranje bakterija

objavljeno prije 11 sati i 51 minutu

U okviru svojeg istraživačkog projekta Obzor 2020. EU planira potrošiti gotovo 7,5 milijardi eura na istraživanje o poboljšanju zdravstvene skrbi u Europi u razdoblju od 2014.… više »

NEMA MALIH ZELENIH...

Ništa od vanzemaljaca - na Oumuamuau nema tehnologije

objavljeno prije 2 dana i 10 sati

Prije nekoliko dana NASA je zakazala hitnu konferenciju za novinare za ovaj četvrtak, 14. prosinca, kako bi podijelili rezultate skeniranja stranog objekta koji prolazi… više »

ČESTITAMO

Znanstvenicima za IRB-a uručene Državne nagrade za znanost

objavljeno prije 3 dana i 9 sati

U Hrvatskom saboru održano je svečano uručenje Državnih nagrada za znanost za 2016. godinu, a među dobitnicima ove prestižne nagrade i priznanja za izvrstan znanstveni rad su i dva… više »

NEVJEROJATNO!

Otkrivena nova materija!

objavljeno prije 4 dana i 8 sati

Identificirana je nova materija o kojoj se kojoj su teoretičar raspravljali proteklih pedesetak godina. Nazvana je "excitonium", a sastoji se od exitona - neobičnih čestica koju… više »

Iz svijeta

Trump planira astronaute poslati na Mjesec i na Mars

objavljeno prije 4 dana i 14 sati

Američki predsjednik Donald Trump izdao je direktivu kojom će NASA-in novi program za istraživanje svemira poslati astronaute natrag na Mjesec, a možda i na Mars. "Amerika opet mora postati… više »

Nevjerojatno!

Otvorene 3 500 godina stare egipatske grobnice, a u njima je sve u gotovo savršenom stanju

objavljeno prije 6 dana i 8 sati

Egipatsko ministarstvo kulture u subotu je najavilo otkriće dvije arhaične grobnice u nekropolisu Draa Abou Nada. Spomenuto mjesto dijelom je Thebe koja je pod… više »

MALI ZELENI?

NASA priprema veliku konferenciju za novinare - što li će otkriti?

objavljeno prije 6 dana i 11 sati

Nasa upravlja svemirskim teleskopom Kepler koji služi u svrhu otkrivanja drugih planeta sličnih Zemlji, to jest, onih na kojima je moguć život. Jedno od posljednjih… više »

WOW!

Pronađen cijeli kostur čovjeka star preko 3.5 milijuna godina

objavljeno prije 9 dana i 14 sati

Najkompletniji kostur ljudskog pretka star oko 3,6 milijuna godina pronađen je nedavno u Južnoafričkoj republici. Očekuje se da će ovo otkriće pomoći istraživačima da bolje razumiju pojavu i… više »

Umjetnički prikaz K2-18b, njegove zvijezde K2-18 i susjednog planeta
MALI ZELENI?

Otkriven planet možda naseljen vanzemaljicima

objavljeno prije 11 dana i 14 sati

Slabo poznati planet udaljen 111 svjetlosnih godina od Zemlje, mogao bi biti umanjena verzija našeg planeta, a prema najnovijim istraživanjima, na njemu bi… više »

UPS?

Asteroid Phaeton dolazi nam jaaako blizu

objavljeno prije 14 dana i 9 sati

Phaethon, asteroid nazvan po sinu grčkog boga sunca prolazi toliko blizu Zemlje da ga je čak i NASA označila kao - potencijalno opasnog. Phaethon će Zemlji biti najbliži 16. prosinca, na… više »

ZAPAMTITE!

Supermjesec je noćas, ne propustite ga!

objavljeno prije 14 dana i 12 sati

Supermjesec nastaje kada se pun Mjesec približno poklopi s Mjesečevim perigejom, odnosno točkom u orbiti koja je najbliža Zemlji. Zbog toga se Mjesec doima do 14 posto većim i čak 30… više »

WOW!

Voyager 1 ponovno ima aktivne generatore

objavljeno prije 15 dana i 11 sati

Voyager 1, sonda koja je najudaljeniji objekt stvoren od strane naše civilizacije uspješno je aktivirala svoja četiri generatora, priopćila je NASA. Zahvaljujući ovom podvigu… više »

Može li se predvidjeti erupcija?
TEŠKO...

Mogu li se predvidjeti vulkanske erupcije?

objavljeno prije 16 dana i 14 sati

Na Baliju se sa strahom iščekuje neizbježna erupcija vulkana Agung. Tisuće je ljudi evakuirano, a zatvorene su i nacionalne zračne luke. Pepeo je prekrio zrak, a rijeke lave… više »

Svemirskog otpada ima napretek
Mali zeleni

Svemirski otpad pada na Zemlju češće nego što smo mislili

objavljeno prije 17 dana i 8 sati

Prošlog petka na kanadskom je noćnom nebu bilo vidljivo misteriozno svjetlo, čija je tajna naposlijetku otkrivena: radilo se o letu letjelice za opskrbu koja se vraćala s Međunarodne… više »

OPASNOST?

Gigantske erupcije vulkana su češće nego što se mislilo

objavljeno prije 17 dana i 10 sati

Vulkanske super erupcije koje mogu zaprijetiti našoj civilizaciji izbacivanjem milijarda tona pepela u zrak događaju se češće nego se mislilo, otkriva istraživanje objavljeno u… više »

skrolaj na vrh