Znanost nema prethodne stranice
STVARNO?

Mars - noći pune snježnih oluja

objavljeno prije 13 sati i 40 minuta

Mars ima najveće pješčane oluje u Sunčevom sustavu, to znamo već jako dugo, no francuski znanstvenici nedavno su ustanovili da Crveni planet pogađaju i žestoke snježne oluje, koje se… više »

Lav, životinja
NJAM NJAM

Prežderavaju li se divlje životinje?

objavljeno prije 20 sati i 26 minuta

Jeste li se ikad zapitali koliko divlje životinje jedu i je li prežderavanje u njhovoj prirodi? Ako jeste, mi za vas imamo odgovor. Količina hrane koju divlja životinja… više »

NEMA STRAHA

Roboti nam neće oteti posao

objavljeno prije 2 dana i 19 sati

Tijekom stoljeća, konstantno postoji strah pred novim tegnologijama čiji razvitak bi trebao smanjiti potrebu radnika na tržištu. Dobar primjer takve vrste ekstremizma su takozvani… više »

SJAJNO!

Vela ploča na Kornatima dobila objašnjenje

objavljeno prije 3 dana i 18 sati

Vela ploča, čudo prirode dimenzija između 63 i 86 metara širine i 160 metara dužine, odnosno ukupne površine 9100 četvornih metara, "rastegnuta" je ispod najvišeg vrha… više »

COOL

Velika američka pomrčina izaziva uzbuđenje i jezu

objavljeno prije 5 dana i 20 sati

Velika američka pomrčina - naziv koji prirodnom spektaklu mogu nadjenuti jedino Ameri, koji nisu vidjeli potpunu pomrčinu Sunca gotovo stotinu godina. Deseci tisuća, možda i milijuni ljudi… više »

CHILESAURUS

Frankestein dinosaur je karika koja nedostaje

objavljeno prije 6 dana i 20 sati

Chilesaurus, poznat i kao dinosaur Frankestein izluđuje znanstvenike već dvije godine, jer njegovo se sastoji od dijelova više različitih i nesrodnih vrsta tih pradavnih životinja. No,… više »

SMISLITE

NASA traži čestitku za Voyager 1

objavljeno prije 7 dana i 20 sati

NASA poziva javnost da iznese prijedloge za čestiku koja će se poslati daleko u svemir sondi Voyageru 1 u prigodi 40. obljetnice njezina lansiranja. Sonda je trenutačno gotovo 20 milijarda… više »

 AV1 (na stolu)/Foto: noisolation.com
NAPREDAK

Roboti stižu u pomoć bolesnoj djeci

objavljeno prije 9 dana i 16 sati

Roboti u današnje doba nisu nikakva novost, no osnivači norveške tvrtke No Isolation, našli su novi način kako ih primijeniti. Njihov projekt uključuje razvoj robota AV1… više »

ŠTETA

Cassini privodi kraju misiju na Saturnu

objavljeno prije 11 dana i 16 sati

Cassini, NASA-ina letjelica koja istražuje Saturn nakon šestomjesečnog istraživanja do sada nepoznatih područja uskoro će se početi spuštati u gornje dijelove Saturnove… više »

NE PROPUSTITE

Suze sv. Lovre - spektakl na nebu

objavljeno prije 12 dana i 12 sati

Suze svetog Lovre godišnji su meteorski pljusak koji spada među najsvjetlije i najvidljivije meteorske rojeve, a na nebu će ga se najjasnije moći vidjeti između 11. i 13. kolovoza,… više »

Dokazano je

Kako Facebook šteti našim moždanim stanicama

objavljeno prije 15 dana i 15 sati

Novo istraživanje pronašlo je povezanost između korištenja Facebboka i "sivih stanica" ljudskog mozga. Studija je u Behavioural Brain Researchu objavljena u travnju 2017.,… više »

MA DA?

Google šalje baterije u povijest?

objavljeno prije 17 dana i 15 sati

Alphabet Inc, matična kompanija Googlea, sebi je za zadatak postavila ambiciozan projekt - novi i efikasniji način čuvanja, tj. skladištenja energije, nego što su to… više »

Fotografija Jupiterovog satelita Europe /Nasa/JPL
MALI ZELENI?

NASA zapošljava 'časnika za obranu planete' od izvanzemaljaca

objavljeno prije 21 dan i 18 sati

NASA zapošljava 'časnika za obranu planete' od izvanzemaljaca, a za to počasno mjesto nudi i šesteroznamenkastu plaću, i do 187 000 dolara godišnje, s uključenim svim… više »

PRIPREMITE SE

Djelomična pomrčina Mjeseca 7. kolovoza

objavljeno prije 22 dana i 15 sati

Djelomična pomrčina Mjeseca iz Hrvatske bit će vidljiva u ponedjeljak 7. kolovoza, kada će Zemljina sjena prekriti četvrtinu Mjeseca, a iz Malog Lošinja vidjet će se maksimum pomrčine.… više »

WOW!

Svinje mogu biti pesimisti, baš kao i ljudi

objavljeno prije 22 dana i 18 sati

Svinje imaju osobnost i mogu biti optimistične ili pesimistične, baš kao i ljudi, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika. Stručnjaci sa sveučilišta u Lincolnu… više »

skrolaj na vrh