Znanost
ASTRO SHOW

Merkur danas prelazi preko Sunca

objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana

Merkur danas prelazi preko Sunca, a kako je malen u odnosu na našu zvijezdu, ova se pojava zvana tranzit Merkura neće moći vidjeti golim okom. Početak prolaska je od 13:00 sati, a iz… više »

SUPER

NASA objavila topografsku kartu Marsa

objavljeno prije 11 mjeseci i 25 dana

NASA je jučer objavila prvu topografsku kartu Marsa (ovdje), napravljenu prema 100.000 snimaka koje je letjelica Messenger napravila kružeći oko Crvenog planeta, na kojeg se lani i… više »

BRAVO

Solar Impulse stigao do Kalifornije

objavljeno prije 1 godinu

Solarni avion Solar Impulse 2 sletio je sinoć u Kaliforniju nakon trodnevnog leta s Havaja preko Tihog oceana (video slijetanja). Sad nastavlja let preko SAD-a pa preko… više »

WOW!

Kako su ptice preživjele apokalipsu dinosaura

objavljeno prije 1 godinu

Zahvaljujući prehrani, dinosauri nalik pticama s kljunovima bez zubi preživjeli su "nuklearnu zimu" koja je uslijedila nakon udara meteora, pokazala je najnovija studija, prenosi u nedjelju… više »

COOL

E-koža će mjeriti razinu kisika u tijelu

objavljeno prije 1 godinu

Cilj je razviti kožu pomoću koje bi se tijekom operacije nadzirala razina kisika u organima, kažu japanski stručnjaci. Pokusi na dobrovoljcima potvrdili su kožu kao pouzdan instrument za… više »

WOW!

Fantastičan projekt Stephena Hawkinga i ruskog milijardera Milnera

objavljeno prije 1 godinu

StarChip je letjelica teška tek par grama koju planiraju lansirati Stephen Hawking i ruski multimilijarder Juri Milner, a trebala bi krenuti prema Alpha Centauri, zvijezdi najbližoj… više »

WTF?

Sjeverni Pol se pomiče prema Londonu

objavljeno prije 1 godinu

Prije 15 godina Sjeverni pol zagonetno je promijenio smjer i umjesto na zapad počeo se kretati na istok. I to gotovo dvostruko većom brzinom nego prije, što je potaknulo znanstvenike… više »

BRAVO!

Lansiran Falcon 9, potisnik spušten na oceansku platformu

objavljeno prije 1 godinu

Raketa Falcon 9 privatne svemirske tvrtke SpaceX uspješno je u petak lansirana iz Cape Canaverala na Floridi s NASA-inim teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a njezin je… više »

MA DA?!

Otkrivena beba-planeta koja sama luta svemirom

objavljeno prije 1 godinu

Planet nazvan 2 MASS J1119-1137 star je oko 10 milijuna godina i praktički je beba iz perspektive galaktičkog vremena. Istraživači se nadaju da bi misteriozni svijet, koji nema zvijezdu,… više »

ZANIMLJIVO :)

Što se sve promijenilo od vašeg rođenja?

objavljeno prije 1 godinu

Zemlja postoji 4,5 milijardi godina i u tom vremenu evolucija je napravila ono što je dovelo do života kakvog danas poznajemo na Zemlji. No promjene u tako velikom vremenskom periodu… više »

MA DA?!

Gorile su sličnije ljudima nego što smo mislili

objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec

Znanstvenici su u četvrtak objavili unaprijeđenu verziju genoma gorile, utemeljenom na DNK Susie, jedanaestogodišnje ženke koja živi u zoološkom vrtu u Columbusu u Ohiju. Na taj… više »

DA?

U mozgu postoji okidač za apetit

objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec

Enzimi su oni spojevi o kojima obično sve zaboravimo nakon što smo ih obradili na satu biologije i nakon toga često čitamo o njima, no nismo sigurno što zapravo rade u… više »

WOW!

Dva kometa proleću blizu Zemlje danas i sutra

objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec

Dva kometa proletjet će blizu Zemlje danas i sutra, što je vrlo rijedak astronomski događaj, no na žalost radi se o malenim primjercima koji neće napraviti spektakularne scene. Komet… više »

ZANIMLJIVO :)

Kako zapravo izgleda radijacija

objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec

Gotovo da nema osobe na svijetu koja nije svjesna katastrofalnog utjecaja radijacije na živa bića i životnu sredinu. Ovaj tihi i nevidljivi ubojica može pretvoriti čitave okruge nenastanjivim… više »

ICAO

UN želi regulirati putovanja u svemir

objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec

Propisi moraju biti usvojeni radi sigurnosti i sprečavanja stvaranja neusklađene gomile propisa na razini pojedinih zemalja, poručili su iz Međunarodne agencije za civilno zrakoplovstvo… više »

skrolaj na vrh