Znanost
WOW!

Spektakularna snimka aurore australis

objavljeno prije 7 mjeseci i 25 dana

NASA je objavila nevjerojatnu snimku koji prikazuje spektakularnu polarnu svjetlost na nebu iznad južne hemisfere. Ovaj video pruža nam priliku da otkrijemo kako izgleda polarna svjetlost s… više »

Jowan Osterlund iz Biohaxa s jednim od tvrtkinih čipova. James Brooks/Associated Press
Biste li vi...

Mikročipovi pod kožom zaposlenika? Zašto ne...

objavljeno prije 7 mjeseci i 26 dana

Na prvi pogled izgleda kao teorija urote: tvrtka ugrađuje mikročipove pod kožu svojih zaposlenika. No prevarili biste se. Nije riječ ni o kakvoj teoriji urote, a zaposlenici stoje u redu da… više »

Tajne tajanstvenih

Zašto ne možemo pronaći Džingis-kanovu grobnicu?

objavljeno prije 7 mjeseci i 27 dana

Jednom davno Džingis-Kan je vladao područjem od Tihoh oceana do Kaspijskig jezera, a želja mu je bila da ga nakon smrti pokopaju u tajnosti.  Vjerni vojnici nosili su njegovo tijelo… više »

Što to radimo?

'Tamna tvar' prijeti planeti

objavljeno prije 7 mjeseci i 28 dana

Prema BBC-u, znanstvenici postaju sve zabrinutiji povećanjem opće temperature na Zemlji koja je zbog ljudskog faktora sve više u porastu. Naime, povišene temperature potiču… više »

Umjetna zvijezda

Rusija lansirala prvu umjetnu zvijezdu u Zemljinu orbitu

objavljeno prije 8 mjeseci i 2 dana

Ruska umjetna zvijezda trebala bi postati najsjajniji objekt na noćnom nebu, prenosi Daily Mail. Mayak je lansiran 14. srpnja u Bajkonuru, a nakon toga na njemu je aktiviran reflektor za… više »

Ako kopam u Zagrebu, izaći ću u Kini?

Antipodna karta svijeta omoguće nam da pronađemo suprotnu točku svakog mjesta na Zemlji

objavljeno prije 8 mjeseci i 3 dana

Od malih nogu vjerovali smo da ćemo, ako iskopamo rupu prema središtu Zemlje, izroniti negdje u Kini. Nasreću, zahvaljujući novoj interaktivnoj antipodnoj karti sada se sami možemo… više »

JEZIVO

Pronađen astečki toranj od lubanja

objavljeno prije 8 mjeseci i 6 dana

Arheolozi u Meksiku nedavno su otkrili objekt cilindričnog oblika u koji je uzidano gotovo 700 ljudskih lubanja. U pitanju je arheološko otkriće koje otvara nova pitanja o kulturi… više »

BRAVO DEČKI!

CEOI 2017: informatička srednjoškolska reprezentacija Hrvatske se vratila s 4 medalje

objavljeno prije 8 mjeseci i 7 dana

Na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi ( The Central European Olympiad in Informatics) - CEOI 2017, održanoj na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani, naša… više »

COOL

Juno šalje fotografije Velike crvene pjege

objavljeno prije 8 mjeseci i 11 dana

NASA-ina letjelica Juno koja se nalazi u orbiti oko Jupitera počela je slati podatke i fotografije Velike crvene pjege, dok leti iznad te goleme plinovite planetarne oluje koja stoljećima… više »

YUEGONG-1

Kineski studenti u Mjesečevoj palači 1

objavljeno prije 8 mjeseci i 12 dana

Kineski studenti zatvoreni u dva bunkera u predgrađu Pekinga 'zamorci' su u pokusu koji treba pokazati kako je to živjeti u svemirskoj postaji ili na nekom drugom planetu i preživjeti… više »

UFF...

Supervulkan Europa se budi...

objavljeno prije 8 mjeseci i 16 dana

Vulkan Etna na Siciliji je opet aktivan, nedaleko prijeti i Vezuv. Ali i erupcija koja je uništila Pompeje bi bila tek novogodišnji vatromet ako se probudi neprimjetni, a… više »

DAMA IZ CAOA

Rekonstruirano lice drevne peruanske vladarice

objavljeno prije 8 mjeseci i 17 dana

Znanstvenici u Peruu rekonstruirali su lice drevne vladarice, pripadnice civilizacije Moche iz 5. stoljeća, priopćilo je peruansko ministarstvo kulture u utorak. Njezine crte lice… više »

PODUHVAT

SpaceX lansirao drugu raketu u tri dana

objavljeno prije 8 mjeseci i 27 dana

SpaceX je u nedjelju izveo drugo od dva lansiranja raketa u tri dana, a obje su misije završile uspješno, sigurnim slijetanjem na Zemlju. SpaceX-ova raketa Falcon 9… više »

COOL

SAD u iščekivanju potpune pomrčine Sunca

objavljeno prije 8 mjeseci i 27 dana

Prva potpuna pomrčina Sunca u kontinentalnom dijelu SAD-a u posljednjih sto godina će, kako se očekuje, privući brojne promatrače i prouzročiti zastoje u prometu kako će nebo bivati sve… više »

ZANIMLJIVO

Einsteinova pisma prodana na dražbi

objavljeno prije 9 mjeseci i 1 dan

Pisma koje je pisao znanstvenik Albert Einstein o Bogu, Izraelu i fizici prodana su za 210.000 dolara na aukciji u Jeruzalemu, a najvišu cijenu dostiglo je ono o stvaranju svijeta.… više »

skrolaj na vrh