Znanost
WOW!

Fantastično slijetanje Falcona 9

objavljeno prije 9 mjeseci i 27 dana

Falcon 9, raketa tvrtke SpaceX ponovno je uspješno sletjela na platformu SpaceX-a, nedaleko povijesne NASA-ine platforme s koje je lansirana. Raketa, lansirana u 9,39 sati ujutro po… više »

PODVIG

Reanimirane bakerije stare desetke tisuća godina

objavljeno prije 9 mjeseci i 28 dana

Duboko zakopane spilje Naica otkrili su rudari prije gotovo sto godina u potrazi za srebrom i drugim metalima. Te su spilje veoma interesantne znanstvenicima zbog takozvanih ekstremofila,… više »

ZEALANDIJA

Znanstvenici tvrde da su pronašli osmi kontinent

objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana

Zealandija je osmi kontinent, velik 4,5 milijuna četvornih kilometara, te je 94 posto pod vodom, dok se iznad mora se nalaze samo njegovi najviši vrhovi, Novi Zeland i Nova Kaledonija,… više »

OTKRIĆE

Definitivno nismo sami u svemiru?

objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana

Ceres, patuljasti planet i najveći objekt u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera golica maštu kako znanstvenika, tako i ljubitelja teorija zavjere. Novim otkrićem ovi drugi… više »

IGRANJE BOGA?

Mamuti se vraćaju za dvije godine?

objavljeno prije 10 mjeseci

Za nekoliko vam godina zoološki vrt u kojemu žive vuneni mamuti ne bi trebao biti nezamisliv. Naime, znanstvenici s prestižnog sveučilišta Harvard, na sastanku su AAAS-a (… više »

OPAKO

Gmazovi stvarali otrov 100 milijuna godina prije zmija

objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana

Zmija se zapravo bojimo zbog njihovog otrova, iako ima gomila neotrovnih vrsta, no ako mislite da su zmije prve razvile takav način obrane i napada, varate se - gmazovi su to napravili puno,… više »

ZAKLJUČAK

Glasanje orangutana ključ podrijetla ljudske komunikacije

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

Orangutani za odašiljanje raznih poruka pućenjem usana proizvodile zvukove koji su nalikovali suglasnicima, a dr. Adriano Reis e Lameira sa sveučilišta Durham snimio je i… više »

FORA

Znanstvenici na tragu telepatije?

objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana

Telepatija je jedna od onih supermoći koje bi svi željeli imati, a mašta bi uskoro postati stvarnost - barem prema riječima brazilskog znanstvenika Miguela Nicolelisa, koji… više »

HMM

Može li se starenje usporiti?

objavljeno prije 10 mjeseci i 13 dana

Scott Kelly, čiji je jednojajčani brat blizanac Mark umirovljeni astronaut, na ISS-u je u 2015. i 2016. proveo 340 dana. Znanstvenici su iskoristili priliku da prouče promjene koje… više »

OPASNO?

Asteroid proletio kraj Zemlje gotovo neprimjećen

objavljeno prije 10 mjeseci i 18 dana

Asteroidi mogu postati prilično opasni, što se najbolje vidjelo u nedjelju kad je bolid projurio kraj Zemlje udaljenosti od samo 65.280 kilometara i bio nam je najbliži još od… više »

ČUDESNO

Vodik pretvorili metal!

objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan

Znanstvenici s Harvarda tvrde da su uspjeli pretvoriti vodik u metal!  "Ovo je prvi ikada napravljen primjerak metalnog vodika na svijetu. Gledate u nešto što… više »

WTF?!

Znanstvenici stvorili ljudsko-svinjske zametke

objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan

Otok doktora Moreaua nije tako dalek i sumanut koliko se možda čini, jer jučerašnja vijest može izazvati laganu nelagodu - znanstvenici su uspjeli stvoriti zametke koji sadrže… više »

WOW!

Kako svemir izgleda na jednoj slici

objavljeno prije 10 mjeseci i 23 dana

Svemir je beskonačan i vrlo teško ga je i pojmiti, a kamoli prikazati na neki način koji bi bio razumljiv, no izgleda da ipak ima načina. Koristeći NASA-inu logaritamsku kartu svemira… više »

BRAVO

Odabrani finalisti Googleove Lunar X Prize

objavljeno prije 10 mjeseci i 23 dana

Pet timova izabrano je među 16 natjecatelja za posljednju fazu Googleove nagrade Lunar X - međunarodnog natjecanja za slanje prve privatne svemirske letjelice na Mjesec, dakle bez… više »

STRAŠNO

Primati na rubu izumiranja

objavljeno prije 10 mjeseci i 27 dana

Oko 60 posto od više od 500 vrsta primata pred istrebljenjem je, a brojnost 75 posto primata je u opadanju', rezultati su studije objavljeni u stručnome časopisu 'Science… više »

skrolaj na vrh