Znanost
COOL

Hrvatska alternativa Velikom prasku

objavljeno prije 9 mjeseci i 8 dana

Dvojica mladih hrvatskih fizičara Petar Pavlović i Marko Sossich objavila su članak u prestižnom znanstvenom časopisu Physical Review D u kojemu propituju mogućnost novog… više »

Pronađeni najstariji fosili čovjeka

objavljeno prije 9 mjeseci i 15 dana

Razumijevanje porijekla čovjeka preokrenulo se naglavačke otkrićem fosila u marokanskom nalazištu Jebel Irhoud koji su nekih 100.000 godina stariji od bilo kojih dosad pronađenih… više »

WOW!

Otkriven planet topliji od većine zvijezda

objavljeno prije 9 mjeseci i 16 dana

To je dijelom stoga što je zvijezda domaćin planeta KELT-9b i sama jako vruća, a dijelom jer je taj nepoznati planet vrlo blizu nje - potrebna su mu samo dva dana da prijeđe njezinu… više »

WOW!

Genijalna glazba iz svemira

objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana

Svemir možda jest bezgraničan i zrakoprazan, no to ne znači da u njemu nema zvukova, pokazali su nam NASA-ini znanstvenici koji su uspjeli, u maniri vrhunskih umjetnika, stvoriti glazbu iz… više »

WOW!

Fantastične fotografije Jupitera

objavljeno prije 9 mjeseci i 27 dana

Letjelica Juno, koja je prošle godine ušla u polarnu orbitu Jupitera, poslala je dramatične fotografije najveće planete u Sunčevom sistemu. Na njima su vidljivi masivni oblaci u… više »

HMM

DARPA i Boeing grade Phantom Express

objavljeno prije 9 mjeseci i 28 dana

Američka zrakoplovna tvrtka Boeing sklopila je s državom ugovor o gradnji svemirskog broda koji će svakodnevno slati svoje satelite u orbitu.  Američka agencija DARPA, koja se bavi… više »

WOW!

Čovječanstvo se rodilo - na Balkanu?

objavljeno prije 10 mjeseci i 1 dan

Većina stručnjaka vjeruje da su se ljudski preci evolucijski razdvojili od majmuna prije sedam milijuna godina u središnjoj Africi, gdje su hominidi zatim živjeli idućih pet milijuna… više »

WOW!

T. rex je stvarno bio monstrum

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

Znanstvenici su otkrili još jedan razlog za divljenje Tyrannosaurusu rexu. Kada je golemi mesožder zagrizao, činio je to silom jednakom težini triju automobila, što mu je… više »

PROBLEMI

NASA odgodila prvo lansiranje rakete SLS do 2019.

objavljeno prije 10 mjeseci i 10 dana

NASA je odgodila je do 2019. prvo lansiranje nove rakete SLS koja bi trebala u lunarnu orbitu postaviti kapsulu Orion. Prvo lansiranje Space Launch Systema (SLS) NASA je planirala za studeni… više »

SJAJNO!

Tesla počeo prodaju solarnih krovova

objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana

Tesla je napokon u svoju ponudu dodao krovne ploče koje od sunčevog zračenja proizvode struju za domaćinstvo, priopćila je kompanija. Kupci širom svijeta od jučer mogu naručiti solarni… više »

WOW!

NASA objavila nove fantastične fotke Saturna

objavljeno prije 10 mjeseci i 13 dana

NASA-ina svemirska sonda Cassini zabilježila je nove fotografije Saturnovih prstenova u okviru misije izviđanja ove druge najveće planete Sunčevog sistema. Riječ je o Cassinijevom prolasku… više »

ZANIMLJIVO

Homo naledi - suvremenik ranog modernog čovjeka?

objavljeno prije 10 mjeseci i 15 dana

Nova skupina ljudskih ostataka otkrivenih u pećini u Južnoj Africi podupire ideju da je čovjekov rođak Homo naledi zakapao svoje mrtve, piše eLife. U pećinskom sustavu… više »

GROZNO

Tko najviše zagađuje orbitu Zemlje?

objavljeno prije 10 mjeseci i 20 dana

NASA je priopćila da su Rusija, SAD i Kina odgovorni za najveći dio svemirskog otpada koji se nalazi u Zemljinoj orbiti. NASA je prebrojala da je za 6.501 komad otpada odgovorna Rusija, a… više »

CASSINI

Prostor između Saturna i prstenova iznenađujuće bez prašine

objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan

Prostor između Saturna i njegovih prstenova je, kako se čini, "relativno lišen prašine", priopćila je u utorak NASA to iznenađujuće otkriće na temelju podataka koje je prikupio… više »

dna, dnk
ZANIMLJIVO

Špilje su pune DNK izumrlih ljudskih bića

objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana

DNK izumrlih ljudskih bića mogu se pronaći u sedimentima u špiljama, čak i u odsustvu kostura, javlja BBC o istraživanjima znanstvenika iz madridskog Prirodoslovnog muzeja i Instituta… više »

skrolaj na vrh