Znanost
ZANIMLJIVO

Isusov grob otvoren nakon 500 godina?

objavljeno prije 11 mjeseci i 27 dana

Originalna površina otvorena je tijekom radova na restauraciji u Crkvi svetog groba u Starom Jeruzalemu, piše National Geographic. Ploča nije otkrivana najmanje od 1555.… više »

HMM :)

Primamo li poruke od izvanzemaljaca?

objavljeno prije 11 mjeseci i 29 dana

Prilikom pretrage neba, što je obuhvaćalo promatranje 2,5 milijuna zvijezda, zabilježeno je neobično ponašanje kod 234. Kako nisu znali o čemu se radi, pripisali su signale -… više »

ŠTETA

Schiaparelli se razbio na Marsu

objavljeno prije 1 godinu

Sonda Schiaparelli nije preživjela spuštanje na Mars, zaključeno je u Europskoj svemirskoj agenciji koja je izgubila kontakt sa sondom par trenutaka prije prizemljenja. To je drugi put… više »

USPJEH

Schiaparelli se spustio na Mars

objavljeno prije 1 godinu

Europska robotska sonda Schiaparelli danas se spustila na površinu Marsa, nakon odvajanja od glavne letjelice ExoMars Trace Gas Orbiter i šestominutnog pada… više »

SVEMIRSKI PROGRAM

Kina lansirala dva taikonauta na najdulji put do sada

objavljeno prije 1 godinu

Ovo će biti najdulje putovanje kineskog svemirskog programa i trajat će mjesec dana. Ovo je šesto lansiranje svemirske letjelice od strane Kineza, a čak treće jednom od dvojice… više »

FANTASTIČNO

Napravljen softver koji simulira dodir

objavljeno prije 1 godinu

Zamislite da ste imali nesreću zbog koje ste potpuno izgubili osjećaj u rukama i prstima. Sada zamislite trenutak kada ponovno osjetite dodir uz pomoć robotske ruke kontrolirane mozgom - s… više »

ZNANOST

Znanstvenici najavili revolucionarni atlas ljudskog tijela

objavljeno prije 1 godinu

Cilj atlasa, čija će izrada vjerojatno trajati duže od desetljeća, jest odrediti sve vrste i svojstva svih ljudskih stanica u tkivima i organima, te napraviti referentnu kartu zdravog… više »

WOW!

Svemir ima deset puta više galaksija nego što smo mislili

objavljeno prije 1 godinu

Svemir ima oko 2000 milijarda galaktika, to jest "deset puta više" nego se dosad mislilo, ocjenjuju astronomi u studiji objavljenoj u četvrtak. Astronomi su dosad mislili da svemir ima… više »

SVEMIR ...

I Obama želi ljude na Marsu

objavljeno prije 1 godinu

U partnerstvu s privatnom industrijom Sjedinjene Države slat će ljude na Mars već za petnaestak godina, napisao je američki predsjednik Barack Obama u eseju objavljenom u… više »

ZANIMLJIVO

Svi američki nobelovci za ovu godinu su - imigranti

objavljeno prije 1 godinu

Nakon što se ispostavilo da su brojni osvajači medalja za SAD na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru stranoga porijekla, republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu… više »

ČESTITAMO

Britancima Nobelova nagrada za fiziku

objavljeno prije 1 godinu

Britanski znanstvenici David J. Thouless, F. Duncan Haldane i J. Michael Kosterlitz dobitnici su Nobelovu nagradu za fiziku 2016. za otkrivanje neobičnih oblika tvari, priopćio je odbor za… više »

ČESTITAMO

Yoshinori Ohsumi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

objavljeno prije 1 godinu

Yoshinori Ohsumi ovogodišniji je Nobelov laureat iz područja medicine, objavio je Institut Karolinska. Njegovo otkriće početkom 1990-ih otvorilo je put razumijevanju procesa kojim… više »

COOL

Što su otkrili Rosetta i Philae?

objavljeno prije 1 godinu

Nakon što je stigla u orbitu kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko 700 milijuna kilometara udaljenog od Zemlje, Rosetta je na njegovu površinu lansirala modul Philae koji sam ima… više »

BIOTEKA

Znanstvene radionice za djecu

objavljeno prije 1 godinu

"Bioteka u pokretu" upisuje osnovnoškolce u mjesečni program znanstvenih radionica - pravo mjesto za vašeg mališana s tisuću pitanja. Biotekine… više »

PODUHVAT

Rosetta i Philae na kraju odiseje u svemiru

objavljeno prije 1 godinu

Rosetta i Philae, mali ali moćni dvojac koji je otvorio potpuno novo poglavlje u istraživanju svemira odlaze u povijest, jer njihova se potraga završava - oboje će zauvijek ležati na… više »

skrolaj na vrh