Znanost
SJAJNO!

Vela ploča na Kornatima dobila objašnjenje

objavljeno prije 9 mjeseci i 7 dana

Vela ploča, čudo prirode dimenzija između 63 i 86 metara širine i 160 metara dužine, odnosno ukupne površine 9100 četvornih metara, "rastegnuta" je ispod najvišeg vrha… više »

COOL

Velika američka pomrčina izaziva uzbuđenje i jezu

objavljeno prije 9 mjeseci i 9 dana

Velika američka pomrčina - naziv koji prirodnom spektaklu mogu nadjenuti jedino Ameri, koji nisu vidjeli potpunu pomrčinu Sunca gotovo stotinu godina. Deseci tisuća, možda i milijuni ljudi… više »

CHILESAURUS

Frankestein dinosaur je karika koja nedostaje

objavljeno prije 9 mjeseci i 10 dana

Chilesaurus, poznat i kao dinosaur Frankestein izluđuje znanstvenike već dvije godine, jer njegovo se sastoji od dijelova više različitih i nesrodnih vrsta tih pradavnih životinja. No,… više »

SMISLITE

NASA traži čestitku za Voyager 1

objavljeno prije 9 mjeseci i 11 dana

NASA poziva javnost da iznese prijedloge za čestiku koja će se poslati daleko u svemir sondi Voyageru 1 u prigodi 40. obljetnice njezina lansiranja. Sonda je trenutačno gotovo 20 milijarda… više »

 AV1 (na stolu)/Foto: noisolation.com
NAPREDAK

Roboti stižu u pomoć bolesnoj djeci

objavljeno prije 9 mjeseci i 13 dana

Roboti u današnje doba nisu nikakva novost, no osnivači norveške tvrtke No Isolation, našli su novi način kako ih primijeniti. Njihov projekt uključuje razvoj robota AV1… više »

ŠTETA

Cassini privodi kraju misiju na Saturnu

objavljeno prije 9 mjeseci i 15 dana

Cassini, NASA-ina letjelica koja istražuje Saturn nakon šestomjesečnog istraživanja do sada nepoznatih područja uskoro će se početi spuštati u gornje dijelove Saturnove… više »

NE PROPUSTITE

Suze sv. Lovre - spektakl na nebu

objavljeno prije 9 mjeseci i 16 dana

Suze svetog Lovre godišnji su meteorski pljusak koji spada među najsvjetlije i najvidljivije meteorske rojeve, a na nebu će ga se najjasnije moći vidjeti između 11. i 13. kolovoza,… više »

Dokazano je

Kako Facebook šteti našim moždanim stanicama

objavljeno prije 9 mjeseci i 19 dana

Novo istraživanje pronašlo je povezanost između korištenja Facebboka i "sivih stanica" ljudskog mozga. Studija je u Behavioural Brain Researchu objavljena u travnju 2017.,… više »

MA DA?

Google šalje baterije u povijest?

objavljeno prije 9 mjeseci i 21 dan

Alphabet Inc, matična kompanija Googlea, sebi je za zadatak postavila ambiciozan projekt - novi i efikasniji način čuvanja, tj. skladištenja energije, nego što su to… više »

Fotografija Jupiterovog satelita Europe /Nasa/JPL
MALI ZELENI?

NASA zapošljava 'časnika za obranu planete' od izvanzemaljaca

objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana

NASA zapošljava 'časnika za obranu planete' od izvanzemaljaca, a za to počasno mjesto nudi i šesteroznamenkastu plaću, i do 187 000 dolara godišnje, s uključenim svim… više »

PRIPREMITE SE

Djelomična pomrčina Mjeseca 7. kolovoza

objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana

Djelomična pomrčina Mjeseca iz Hrvatske bit će vidljiva u ponedjeljak 7. kolovoza, kada će Zemljina sjena prekriti četvrtinu Mjeseca, a iz Malog Lošinja vidjet će se maksimum pomrčine.… više »

WOW!

Svinje mogu biti pesimisti, baš kao i ljudi

objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana

Svinje imaju osobnost i mogu biti optimistične ili pesimistične, baš kao i ljudi, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika. Stručnjaci sa sveučilišta u Lincolnu… više »

COOL

Pronađen prvi egzomjesec?

objavljeno prije 9 mjeseci i 28 dana

Skupina astronoma predvođena profesorom Davidom Kippingom sa sveučilišta Columbia u New Yorku vjeruje da je otkrila prvi poznati mjesec izvan Sunčeva sustava - egzomjesec, prenosi BBC.… više »

WOW!

Pripremite se za spektakularnu kišu Perzeida

objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana

Noć zvijezda padalica jedna je od najiščekivanijih noći u godini, a ovogodišnji nebeski spektakl kiše meteora, ili suza svetog Lovre, navodno će biti najsjajniji… više »

SRETAN PUT

Tri astronauta krenula na ISS

objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana

rojica astronauta iz SAD-a, Rusije i Italije poletjela su u petak s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) gdje će se pridružiti istraživanjima koja se… više »

skrolaj na vrh