Znanost
STRAŠNO

Primati na rubu izumiranja

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Oko 60 posto od više od 500 vrsta primata pred istrebljenjem je, a brojnost 75 posto primata je u opadanju', rezultati su studije objavljeni u stručnome časopisu 'Science… više »

COOL

Neobična pojava u atmosferi Venere

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Neobičnu formaciju u atmosferi Venere otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju - u gornjoj atmosferi Venere, na oko 10.000 kilometara, proširio se stojni val. On je… više »

BRAVO

SpaceX uspješno lansirao novi Falcon

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

SpaceX ide dalje i ne mogu ih pokolebati neuspjesi poput katastrofalne eksplozije koja se dogodila u rujnu 2016. godine prilikom polijetanja. Nova raketa Falcon kompanije SpaceX lansirana je… više »

STVARNO?

Rusija i SAD zajedno prema Veneri?

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Znanstvenici NASA-e i Roscosmosa razmatraju mogućnost zajedničkog projekta Venera-D - izradu novog svemirskog broda kojim bi se osvojila Venera. Međutim, interes za… više »

SRETAN ROĐENDAN!

Najveći misterij univerzuma: žene!

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Stephen Hawking slavi 75. rođendan, čime je liječnicima dokazao da su se prevarili i da je dostigao dob koju mu medicina nije prognozirala. Karijera tog fizičara je, naime, započela jednom… više »

FASCINANTNO

Imenovan novi organ u ljudskom tijelu

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Ljudska anatomija predmet je zanimanja znanstvenika od pamtivijeka i zvuči gotovo nevjerojatno da je jedan, ne baš tako malen, organ potvrđen i imenovan tek ovih dana, no stvarno je… više »

HALO, IMA KOGA?

Novi pokušaj kontaktiranja izvanzemaljaca

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Nakon godina osluškivanja hoćemo li dobiti poruku iz svemira, grupa znanstvenika sada želi odaslati poruku izvanzemaljcima. Organizacija METI iz San Francisca želi, do kraja… više »

COOL

AVATAR - detektor laži za aerodrome

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Kanada je započela s testiranjem robotskog kioska AVATAR, točnije, Automated Virtual Agent for Truth Assessment in Real Time. Taj bi kiosk trebao poslužiti u pomaganju agentima… više »

WOW!

NASA i čuda svemira za Božić

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

NASA-ina misija je, između ostalog, istražiti najdublje kutke galaksija, a ovaj put je čestitala Božić prekrasnim prizorima svemira koje inače nemamo prilike vidjeti. 'Svemirska zimska zemlja… više »

PRIMJEDBE

EU fondovi ne mogu zamijeniti redovno financiranje znanosti

objavljeno prije 3 mjeseca

EU fondovi mogu biti samo odlična dopuna financiranju znanosti, no ne i jedini izvor ozbiljnih prihoda, jedan je od zaključaka okrugloga stola održana u ponedjeljak u organizaciji Nezavisnoga… više »

COOL

Otkrivena zvijezda koja jede svoju djecu - planete

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Astronomy and Astrophysics". Ističe se da je riječ o zvezdi HIP 68468 za koju se pretpostavlja da je stara šest milijardi godina. "To ne znači da… više »

WTF?!

Zemlja se ne može obraniti od asteroida i meteora

objavljeno prije 3 mjeseca i 6 dana

NASA je priopćila kako je Zemlja prepuštena na milost i nemislot nebeskim tijelima koje krenu u smjeru naše plave planete. Stručnjaci su pojasnili kako kometi i asterodi… više »

Pogled na Zemlju s Mjeseca
25. SAT

Zemlja se vrti sve sporije

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Zemlja polako usporava svoju rotaciju što se odražava na duljinu dana, ustanovili su znanstvenici. Usporedili su događaje od 720 godina prije Krista sve do 2015. godine kako bi… više »

BRAVo

Žene astronauti su napokon postigle ravnopravnost

objavljeno prije 3 mjeseca i 23 dana

Trebalo je čak 38 godina od prve regrutacije putnika za svemir i ova generacija neće biti upamćena samo po tome. Christina Hammock Koch, Nicole Aunapu Mann, Anne McClain i Jessica… više »

LOOL

Space poop challenge - zaradite lovu!

objavljeno prije 3 mjeseca i 24 dana

Obavljanje velike nužde u svemiru nije baš jednostavno, ali je neophodno potrebno za preživljavanje posade, zbog čega je NASA pozvala izumitelje diljem svijeta da ponude inovativne… više »

skrolaj na vrh