Znanost
Pogled na Zemlju s Mjeseca
WOW!

SpaceX šalje turiste oko Mjeseca

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Svemirski turizam u zadnje vrijeme nije baš u nekoj ludoj ekspanziji, no jučerašnja objava Elona Muska zapravo je senzacionalna - dvoje ljudi koji se poznaju zatražilo je od… više »

NAPOKON

NASA požuruje misiju Orion?

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

NASA je potvrdila je da razmišlja o slanju misije s ljudskom posadom u kapsuli Orion ranije nego što je predviđeno, izvješćuje AFP i podsjeća da bi ogromna nova raketa,… više »

OTKRIĆE

NASA pronašla 7 egzoplaneta sličnih Zemlji

objavljeno prije 2 mjeseca

NASA se pohvalila jedinstvenim otkrićem sedam planeta koji su prilično slični Zemlji - tri se nalaze u nastanjivoj zoni, području oko matične zvijezde koja je klasificirana kao ultrahladni… više »

HMMM

NASA sprema izvanrednu presicu s ludim vijestima?

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

NASA je sazvala izvanrednu konferenciju za tisak zbog 'velikog otkrića izvan Sunčevog sustava', vijest je koja je preplavila medije tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana.… više »

WOW!

Fantastično slijetanje Falcona 9

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Falcon 9, raketa tvrtke SpaceX ponovno je uspješno sletjela na platformu SpaceX-a, nedaleko povijesne NASA-ine platforme s koje je lansirana. Raketa, lansirana u 9,39 sati ujutro po… više »

PODVIG

Reanimirane bakerije stare desetke tisuća godina

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Duboko zakopane spilje Naica otkrili su rudari prije gotovo sto godina u potrazi za srebrom i drugim metalima. Te su spilje veoma interesantne znanstvenicima zbog takozvanih ekstremofila,… više »

ZEALANDIJA

Znanstvenici tvrde da su pronašli osmi kontinent

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Zealandija je osmi kontinent, velik 4,5 milijuna četvornih kilometara, te je 94 posto pod vodom, dok se iznad mora se nalaze samo njegovi najviši vrhovi, Novi Zeland i Nova Kaledonija,… više »

OTKRIĆE

Definitivno nismo sami u svemiru?

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Ceres, patuljasti planet i najveći objekt u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera golica maštu kako znanstvenika, tako i ljubitelja teorija zavjere. Novim otkrićem ovi drugi… više »

IGRANJE BOGA?

Mamuti se vraćaju za dvije godine?

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Za nekoliko vam godina zoološki vrt u kojemu žive vuneni mamuti ne bi trebao biti nezamisliv. Naime, znanstvenici s prestižnog sveučilišta Harvard, na sastanku su AAAS-a (… više »

OPAKO

Gmazovi stvarali otrov 100 milijuna godina prije zmija

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Zmija se zapravo bojimo zbog njihovog otrova, iako ima gomila neotrovnih vrsta, no ako mislite da su zmije prve razvile takav način obrane i napada, varate se - gmazovi su to napravili puno,… više »

ZAKLJUČAK

Glasanje orangutana ključ podrijetla ljudske komunikacije

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Orangutani za odašiljanje raznih poruka pućenjem usana proizvodile zvukove koji su nalikovali suglasnicima, a dr. Adriano Reis e Lameira sa sveučilišta Durham snimio je i… više »

FORA

Znanstvenici na tragu telepatije?

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Telepatija je jedna od onih supermoći koje bi svi željeli imati, a mašta bi uskoro postati stvarnost - barem prema riječima brazilskog znanstvenika Miguela Nicolelisa, koji… više »

HMM

Može li se starenje usporiti?

objavljeno prije 2 mjeseca i 18 dana

Scott Kelly, čiji je jednojajčani brat blizanac Mark umirovljeni astronaut, na ISS-u je u 2015. i 2016. proveo 340 dana. Znanstvenici su iskoristili priliku da prouče promjene koje… više »

OPASNO?

Asteroid proletio kraj Zemlje gotovo neprimjećen

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Asteroidi mogu postati prilično opasni, što se najbolje vidjelo u nedjelju kad je bolid projurio kraj Zemlje udaljenosti od samo 65.280 kilometara i bio nam je najbliži još od… više »

ČUDESNO

Vodik pretvorili metal!

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

Znanstvenici s Harvarda tvrde da su uspjeli pretvoriti vodik u metal!  "Ovo je prvi ikada napravljen primjerak metalnog vodika na svijetu. Gledate u nešto što… više »

skrolaj na vrh