Znanost
NEVJEROJATNO!

Film Armageddon možda je bliže stvarnosti nego što bismo očekivali

objavljeno prije 2 mjeseca

Tko još nije gledao Armageddon, film katastrofe iz 1998.godine? U njemu su Bruce Willis, Ben Affleck i društvo poslani u svemir kako bi na golemi asteroid koji prijeti Zemlji… više »

WOW!

Otkrivena najstarija supernova, stara preko 10 milijardi godina

objavljeno prije 2 mjeseca

Supernova je katastrofična eksplozija zvijezde pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da supernova svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije Astronomi su otkrili… više »

WOW!

Vrišteća mumija izložena u Egipatskom muzeju

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Vrišteća mumija, zapravo ostaci faraonovog sina Pentawera optuženog da je kovao zavjeru za svrgavanje i ubojstva oca izložena je u Egipatskom muzeju u Kairu. Rijetko prikazivana u… više »

COOL

Kako je zapravo naseljena Amerika

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Uzorak DNK-a izvučen iz lubanje šest tjedana stare djevojčice čiji su 11,500 godina stari ostaci otkriveni na Aljasci pomaže znanstvenicima da raspletu dugogodišnju kontroverzu… više »

MA DA?

Čovjek iz Cheddara imao je plave oči i - tamnu kožu

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Prvi moderni Britanac imao je tamnu kožu i plave oči, objavili su znanstvenici u srijedu nakon DNK analize ostataka čovjeka koji je živio prije 10 tisuća godina. Poznatom "čovjeku iz… više »

Otkrivena galaksija nalazi se na udaljenosti od 3.8 milijardi svjetlosnih godina
JESTE LI ZNALI?

Po prvi puta otkriveni planeti izvan naše galaksije

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Cijelih 26 godina nakon što smo po prvi puta locirali planete izvan Sunčevog sustava, napravili smo korak dalje.  Kako bi "pogledali" izvan naše galaksije,… više »

WOW!

Laser koji bi svjetlost mogao pretvoriti u materiju?

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Više od 11 desetljeća poznato nam je da su materija i energija izmijenjive. Razvoj nuklearne energije pokazao nam je da se materija može pretvoriti u… više »

Nedavno otkriveno oruđe datira u mezolitik
GENIJALNO!

U Indiji otkrivene tisuće primjeraka starog alata – a ne zna se kome je pripadao

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Taman kad smo postali uvjereni da smo otkrili sve što se ima znati o ljudskim migracijama tijekom povijesti, evo nam novog saznanja koje će poljuljati neka dosadašnja. Otkriće… više »

WOW!

Falcon Heavy ponio Teslu Roadster u svemir

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

SpaceX je jučer u svemir uspješno lansirao svoju veliku letjelicu Falcon Heavy, a jedini teret kojeg nosi je Teslin kabriolet Roadster, točno na vrhu letjelice (vlasnik i SpaceX-a i… više »

WOW!

Pronađena najstarija zvijezda u Mliječnoj stazi

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Zvijezda nazvana J0815+4729, udaljena od Zemlje 7 500 svjetlosnih godina u smjeru konstelacije Lynx nastala je oko 300 tisuća godina nakon Velikog praska.… više »

Sustav Trappist 1
IMA LI ŽIVOTA?

Planeti iz sustava zvijezde Trappist 1 mogli bi sadržavati više vode nego Zemlja

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Sustav planeta Trappist 1 samo je 40 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje, a znanstvenici tvrde da o njemu znaju više nego o bilo kojem drugom sustavu. O sedam poznatih planeta studije… više »

Sunčev sustav
Zanimljivo!

Koje nas to astronomske pojave čekaju 2018. godine

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Nakon što se u nekim dijelovima svijeta (kod nas ne toliko) 31.siječnja moglo uživati u Supermjesecu, pomrčini Mjeseca i plavome mjesecu - i sve to iste noći - vrijeme je da… više »

Ostaci otkriveni uz pomoć tehnologije LiDAR
WOW!

Laserskom tehnologijom otkriven grad Maya

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Predkolumbijski grad na sjeveru guatemalske džungle pronašli su internacionalni arheolozi predvođeni guatemalskom neprofitabilnom agencijom PACUNAM. Među njihovim pronalascima nalaze… više »

BRAVO

IRB i IFS predstavili novi projekt

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Na Institutu za fiziku (IF) predstavljen je projekt Znanstvenog centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS) pod nazivom „Potpora vrhunskim istraživanjima centra izvrsnosti… više »

OPASNO!

Traže se tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Tutankamon je jedan od egipatskih faraona o kojima, onako na prvu, znamo gotovo sve - no izgleda da njegova ukleta grobnica krije još tajni. Stručnjaci iz Italije, Britanije i Egipta… više »

skrolaj na vrh