Znanost
Što to radimo?

'Tamna tvar' prijeti planeti

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Prema BBC-u, znanstvenici postaju sve zabrinutiji povećanjem opće temperature na Zemlji koja je zbog ljudskog faktora sve više u porastu. Naime, povišene temperature potiču… više »

Umjetna zvijezda

Rusija lansirala prvu umjetnu zvijezdu u Zemljinu orbitu

objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana

Ruska umjetna zvijezda trebala bi postati najsjajniji objekt na noćnom nebu, prenosi Daily Mail. Mayak je lansiran 14. srpnja u Bajkonuru, a nakon toga na njemu je aktiviran reflektor za… više »

Ako kopam u Zagrebu, izaći ću u Kini?

Antipodna karta svijeta omoguće nam da pronađemo suprotnu točku svakog mjesta na Zemlji

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Od malih nogu vjerovali smo da ćemo, ako iskopamo rupu prema središtu Zemlje, izroniti negdje u Kini. Nasreću, zahvaljujući novoj interaktivnoj antipodnoj karti sada se sami možemo… više »

JEZIVO

Pronađen astečki toranj od lubanja

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Arheolozi u Meksiku nedavno su otkrili objekt cilindričnog oblika u koji je uzidano gotovo 700 ljudskih lubanja. U pitanju je arheološko otkriće koje otvara nova pitanja o kulturi… više »

BRAVO DEČKI!

CEOI 2017: informatička srednjoškolska reprezentacija Hrvatske se vratila s 4 medalje

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi ( The Central European Olympiad in Informatics) - CEOI 2017, održanoj na Fakultetu za računarstvo i informatiku u Ljubljani, naša… više »

COOL

Juno šalje fotografije Velike crvene pjege

objavljeno prije 3 mjeseca i 7 dana

NASA-ina letjelica Juno koja se nalazi u orbiti oko Jupitera počela je slati podatke i fotografije Velike crvene pjege, dok leti iznad te goleme plinovite planetarne oluje koja stoljećima… više »

YUEGONG-1

Kineski studenti u Mjesečevoj palači 1

objavljeno prije 3 mjeseca i 8 dana

Kineski studenti zatvoreni u dva bunkera u predgrađu Pekinga 'zamorci' su u pokusu koji treba pokazati kako je to živjeti u svemirskoj postaji ili na nekom drugom planetu i preživjeti… više »

UFF...

Supervulkan Europa se budi...

objavljeno prije 3 mjeseca i 12 dana

Vulkan Etna na Siciliji je opet aktivan, nedaleko prijeti i Vezuv. Ali i erupcija koja je uništila Pompeje bi bila tek novogodišnji vatromet ako se probudi neprimjetni, a… više »

DAMA IZ CAOA

Rekonstruirano lice drevne peruanske vladarice

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Znanstvenici u Peruu rekonstruirali su lice drevne vladarice, pripadnice civilizacije Moche iz 5. stoljeća, priopćilo je peruansko ministarstvo kulture u utorak. Njezine crte lice… više »

PODUHVAT

SpaceX lansirao drugu raketu u tri dana

objavljeno prije 3 mjeseca i 23 dana

SpaceX je u nedjelju izveo drugo od dva lansiranja raketa u tri dana, a obje su misije završile uspješno, sigurnim slijetanjem na Zemlju. SpaceX-ova raketa Falcon 9… više »

COOL

SAD u iščekivanju potpune pomrčine Sunca

objavljeno prije 3 mjeseca i 23 dana

Prva potpuna pomrčina Sunca u kontinentalnom dijelu SAD-a u posljednjih sto godina će, kako se očekuje, privući brojne promatrače i prouzročiti zastoje u prometu kako će nebo bivati sve… više »

ZANIMLJIVO

Einsteinova pisma prodana na dražbi

objavljeno prije 3 mjeseca i 27 dana

Pisma koje je pisao znanstvenik Albert Einstein o Bogu, Izraelu i fizici prodana su za 210.000 dolara na aukciji u Jeruzalemu, a najvišu cijenu dostiglo je ono o stvaranju svijeta.… više »

COOL

Hrvatska alternativa Velikom prasku

objavljeno prije 4 mjeseca i 4 dana

Dvojica mladih hrvatskih fizičara Petar Pavlović i Marko Sossich objavila su članak u prestižnom znanstvenom časopisu Physical Review D u kojemu propituju mogućnost novog… više »

Pronađeni najstariji fosili čovjeka

objavljeno prije 4 mjeseca i 11 dana

Razumijevanje porijekla čovjeka preokrenulo se naglavačke otkrićem fosila u marokanskom nalazištu Jebel Irhoud koji su nekih 100.000 godina stariji od bilo kojih dosad pronađenih… više »

WOW!

Otkriven planet topliji od većine zvijezda

objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana

To je dijelom stoga što je zvijezda domaćin planeta KELT-9b i sama jako vruća, a dijelom jer je taj nepoznati planet vrlo blizu nje - potrebna su mu samo dva dana da prijeđe njezinu… više »

skrolaj na vrh