Znanost
GLOBALNO ZATOPLJENJE?

Grenland se ubrzano počeo topiti

objavljeno prije 6 godina

Stigle su još jedne zabrinjavajuče vijesti iz Grenlanda, i to samo dva dana nakon što se sa njega odlomio veliki ledenjak- ogromna površina se otopila za samo četri dana.… više »

WOOW!!

Zapanjite se i budite zdraviji

objavljeno prije 6 godina

Jednom je netko rekao da su pjesnici čuđenje u svijetu, misleći pritom na način kako poete promatraju svijet oko sebe znatiželjnim očima koje u svemu pronalaze nešto divno i čudesno.… više »

NEMA PANIKE

Asteroid promjera 1.5 km prolijeće noćas kraj Zemlje

objavljeno prije 6 godina

Astronomi su najavili da će u noći s nedjelje na ponedjeljak oko 1.30 sati kraj Zemlje proletjeti asteroid prilične širine od otprilike 1.5 kilometar. Mjesta panici nema, jer će… više »

TEORIJA

Jesu li se Zemljani proširili svemirom?

objavljeno prije 6 godina

Panspermija je već davno ušla u teoriju kao realna mogućnost za nastanak života na Zemlji, no obrnutu varijantu do sada nitko nije ozbiljnije shvaćao, sve do rada Tetsuye Hare sa… više »

UUPS

Hoće li magnetski polovi zamijeniti mjesta?

objavljeno prije 6 godina

Zamjena magnetskih polova dogodila se nekoliko puta u Zemljinoj poznatoj povijesti, a znanstvenici tvrde da se radi o fenomenu koji uzrokuje neujednačen rast Zemljine jezgre, koja se s jedne… više »

ROBOT

Curiosity stiže na Mars za dva tjedna

objavljeno prije 6 godina

Američki robot Curiosity je na planiranoj putanji po kojoj za dva tjedna treba stići na Mars, na koji će se spustiti 6. kolovoza kada će početi dosad neviđeno dvogodišnje znanstveno… više »

ASTRONOMIJA

Spektakularne slike Saturnovih prstenova

objavljeno prije 6 godina

Ove zadivljujuće crno-bijele slike Saturna, njegovih prstenova i mjeseca, nedavno je uslikala sonda poslana u svemir 1997 godine.  Cassini, kako se sonda zove, u orbitu Saturna… više »

ČESTITAMO

Dodijeljene državne nagrade za znanost

objavljeno prije 6 godina

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, na danas održanoj sjednici pod predsjedanjem zamjenika predsjednika Odbora Valtera Boljunčića, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za… više »

ASTRONOMIJA

Hubble otkrio novi Plutonov mjesec

objavljeno prije 6 godina

Teleskob Hubble je otkrio peti mjesec koji kruži oko patuljastog planeta Plutona. Novi mjesec, vidljiv tek kao mrlja svjetlosti na Hubbleovim slikama, je procjenjen na 10 do 25 km u promjeru… više »

GUŽVA

Otkriven i peti Plutonov satelit

objavljeno prije 6 godina

Novi mjesec, vidljiv u obliku svjetlosne mrlje na fotografijama Hubblea, po procjenama je nepravilna oblika i dijametra između 10 i 25 kilometara. Otkrili su ga znanstvenici pod vodstvom… više »

OTKRIĆE

Što dalje s Higgsovim bozonom?

objavljeno prije 6 godina

Istaknuti hrvatski znanstvenik dr. Vuko Brigljević koji, zajedno s drugim kolegama s Instituta Ruđera Boškovića (IRB), sudjeluje u istraživanjima Europskoga centra za nuklearna… više »

???

NASA otkrila skrivene magnetske portale oko Zemlje

objavljeno prije 6 godina

Svaki pošteni sci-fi film ili serija ima barem jedan portal koji se iznenada otvori i iz njega izlete čudnovati likovi s druge strane svemira. Kako pokazuje novo istraživanje koje je… više »

CERN

Higgs: Gotovo smo sigurni da smo pronašli Božju česticu

objavljeno prije 6 godina

Protivnika CERN-ovog LHC-a bilo je dovoljno za jednu poveću brigadu, ako bismo samo brojali one s doktoratima i relevantnim radovima u znanstvenom svijetu. Katastrofičari su išli… više »

ISTRAŽIVANJE

Gdje se u mozgu nalaze ljubav i požuda?

objavljeno prije 6 godina

 Zahvaljujući modernoj znanosti, znamo da ljubav živi u mozgu, a ne u srcu. Ali gdje je to u mozgu - i je li to na istom mjestu kao i seksualna požuda? Nedavno međunarodno istraživanje… više »

o
NIJE SF

Laserske operacije bez rezova uskoro moguće?

objavljeno prije 6 godina

Medicinski časopisi su objavili da će uskoro biti moguće izvoditi laserske operacije koje će ulaziti do čak 10 centimetara duboko u tkivo te će većina operacija koje zahtjevaju skalpel biti… više »

skrolaj na vrh