Znanost
FANTASTIČNO

Napravljen softver koji simulira dodir

objavljeno prije 5 mjeseci i 7 dana

Zamislite da ste imali nesreću zbog koje ste potpuno izgubili osjećaj u rukama i prstima. Sada zamislite trenutak kada ponovno osjetite dodir uz pomoć robotske ruke kontrolirane mozgom - s… više »

ZNANOST

Znanstvenici najavili revolucionarni atlas ljudskog tijela

objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana

Cilj atlasa, čija će izrada vjerojatno trajati duže od desetljeća, jest odrediti sve vrste i svojstva svih ljudskih stanica u tkivima i organima, te napraviti referentnu kartu zdravog… više »

WOW!

Svemir ima deset puta više galaksija nego što smo mislili

objavljeno prije 5 mjeseci i 9 dana

Svemir ima oko 2000 milijarda galaktika, to jest "deset puta više" nego se dosad mislilo, ocjenjuju astronomi u studiji objavljenoj u četvrtak. Astronomi su dosad mislili da svemir ima… više »

SVEMIR ...

I Obama želi ljude na Marsu

objavljeno prije 5 mjeseci i 12 dana

U partnerstvu s privatnom industrijom Sjedinjene Države slat će ljude na Mars već za petnaestak godina, napisao je američki predsjednik Barack Obama u eseju objavljenom u… više »

ZANIMLJIVO

Svi američki nobelovci za ovu godinu su - imigranti

objavljeno prije 5 mjeseci i 12 dana

Nakon što se ispostavilo da su brojni osvajači medalja za SAD na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru stranoga porijekla, republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu… više »

ČESTITAMO

Britancima Nobelova nagrada za fiziku

objavljeno prije 5 mjeseci i 19 dana

Britanski znanstvenici David J. Thouless, F. Duncan Haldane i J. Michael Kosterlitz dobitnici su Nobelovu nagradu za fiziku 2016. za otkrivanje neobičnih oblika tvari, priopćio je odbor za… više »

ČESTITAMO

Yoshinori Ohsumi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

objavljeno prije 5 mjeseci i 20 dana

Yoshinori Ohsumi ovogodišniji je Nobelov laureat iz područja medicine, objavio je Institut Karolinska. Njegovo otkriće početkom 1990-ih otvorilo je put razumijevanju procesa kojim… više »

COOL

Što su otkrili Rosetta i Philae?

objavljeno prije 5 mjeseci i 23 dana

Nakon što je stigla u orbitu kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko 700 milijuna kilometara udaljenog od Zemlje, Rosetta je na njegovu površinu lansirala modul Philae koji sam ima… više »

BIOTEKA

Znanstvene radionice za djecu

objavljeno prije 5 mjeseci i 24 dana

"Bioteka u pokretu" upisuje osnovnoškolce u mjesečni program znanstvenih radionica - pravo mjesto za vašeg mališana s tisuću pitanja. Biotekine… više »

PODUHVAT

Rosetta i Philae na kraju odiseje u svemiru

objavljeno prije 5 mjeseci i 25 dana

Rosetta i Philae, mali ali moćni dvojac koji je otvorio potpuno novo poglavlje u istraživanju svemira odlaze u povijest, jer njihova se potraga završava - oboje će zauvijek ležati na… više »

WOW!

Elon Musk predstavio plan za kolonizaciju Marsa

objavljeno prije 5 mjeseci i 25 dana

Elon Musk vjeruje da je kolonizacija Marsa jedini način da ljudska vrsta opstane, koristeći Crveni planet kao pričuvnu varijantu u slučaju katastrofe na Zemlji - prirodne ili one uzrokovane… više »

BIOSFERA 2

Proba za život na Marsu

objavljeno prije 5 mjeseci i 26 dana

26. rujna 1991. godine osmero znanstvenica i znanstvenika s velikim je entuzijazmom uselilo u ogromni kompleks u američkoj saveznoj državi Arizoni, koji se širio na 1,3 hektara. U… više »

FORA

I konji komuniciraju, zar ne?

objavljeno prije 5 mjeseci i 27 dana

Konje su 'pitali' žele li na sebi imati 'dekicu' ili ne, a njihovi odgovori bili su sukladni s time kakvo je vrijeme vani, što sugerira da konji nisu pokazivali simbole slučajno. Ako… više »

WOW!

Kina pustila u rad najveći teleskop na svijetu

objavljeno prije 5 mjeseci i 28 dana

Teleskop FAST dug 500 metara, postavljen među planinama brdovite regije Guizhou, počeo je s radom oko podne, objavila je agencija Xinhua. Izgrađen za 180 milijuna dolara i s reflektorom… više »

UPS!

Stephen Hawking boji se izvanzemaljaca

objavljeno prije 5 mjeseci i 29 dana

Što sam stariji, to sam više uvjeren da nismo sami... Prilikom traženja života u svemiru moramo biti oprezni, pogotovo ako je riječ o naprednim bićima jer bi posljedice prvog… više »

skrolaj na vrh