Znanost
ZAKLJUČAK

Glasanje orangutana ključ podrijetla ljudske komunikacije

objavljeno prije 4 mjeseca i 9 dana

Orangutani za odašiljanje raznih poruka pućenjem usana proizvodile zvukove koji su nalikovali suglasnicima, a dr. Adriano Reis e Lameira sa sveučilišta Durham snimio je i… više »

FORA

Znanstvenici na tragu telepatije?

objavljeno prije 4 mjeseca i 18 dana

Telepatija je jedna od onih supermoći koje bi svi željeli imati, a mašta bi uskoro postati stvarnost - barem prema riječima brazilskog znanstvenika Miguela Nicolelisa, koji… više »

HMM

Može li se starenje usporiti?

objavljeno prije 4 mjeseca i 19 dana

Scott Kelly, čiji je jednojajčani brat blizanac Mark umirovljeni astronaut, na ISS-u je u 2015. i 2016. proveo 340 dana. Znanstvenici su iskoristili priliku da prouče promjene koje… više »

OPASNO?

Asteroid proletio kraj Zemlje gotovo neprimjećen

objavljeno prije 4 mjeseca i 24 dana

Asteroidi mogu postati prilično opasni, što se najbolje vidjelo u nedjelju kad je bolid projurio kraj Zemlje udaljenosti od samo 65.280 kilometara i bio nam je najbliži još od… više »

ČUDESNO

Vodik pretvorili metal!

objavljeno prije 4 mjeseca i 27 dana

Znanstvenici s Harvarda tvrde da su uspjeli pretvoriti vodik u metal!  "Ovo je prvi ikada napravljen primjerak metalnog vodika na svijetu. Gledate u nešto što… više »

WTF?!

Znanstvenici stvorili ljudsko-svinjske zametke

objavljeno prije 4 mjeseca i 27 dana

Otok doktora Moreaua nije tako dalek i sumanut koliko se možda čini, jer jučerašnja vijest može izazvati laganu nelagodu - znanstvenici su uspjeli stvoriti zametke koji sadrže… više »

WOW!

Kako svemir izgleda na jednoj slici

objavljeno prije 4 mjeseca i 29 dana

Svemir je beskonačan i vrlo teško ga je i pojmiti, a kamoli prikazati na neki način koji bi bio razumljiv, no izgleda da ipak ima načina. Koristeći NASA-inu logaritamsku kartu svemira… više »

BRAVO

Odabrani finalisti Googleove Lunar X Prize

objavljeno prije 4 mjeseca i 29 dana

Pet timova izabrano je među 16 natjecatelja za posljednju fazu Googleove nagrade Lunar X - međunarodnog natjecanja za slanje prve privatne svemirske letjelice na Mjesec, dakle bez… više »

STRAŠNO

Primati na rubu izumiranja

objavljeno prije 5 mjeseci i 3 dana

Oko 60 posto od više od 500 vrsta primata pred istrebljenjem je, a brojnost 75 posto primata je u opadanju', rezultati su studije objavljeni u stručnome časopisu 'Science… više »

COOL

Neobična pojava u atmosferi Venere

objavljeno prije 5 mjeseci i 4 dana

Neobičnu formaciju u atmosferi Venere otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju - u gornjoj atmosferi Venere, na oko 10.000 kilometara, proširio se stojni val. On je… više »

BRAVO

SpaceX uspješno lansirao novi Falcon

objavljeno prije 5 mjeseci i 9 dana

SpaceX ide dalje i ne mogu ih pokolebati neuspjesi poput katastrofalne eksplozije koja se dogodila u rujnu 2016. godine prilikom polijetanja. Nova raketa Falcon kompanije SpaceX lansirana je… više »

STVARNO?

Rusija i SAD zajedno prema Veneri?

objavljeno prije 5 mjeseci i 15 dana

Znanstvenici NASA-e i Roscosmosa razmatraju mogućnost zajedničkog projekta Venera-D - izradu novog svemirskog broda kojim bi se osvojila Venera. Međutim, interes za… više »

SRETAN ROĐENDAN!

Najveći misterij univerzuma: žene!

objavljeno prije 5 mjeseci i 16 dana

Stephen Hawking slavi 75. rođendan, čime je liječnicima dokazao da su se prevarili i da je dostigao dob koju mu medicina nije prognozirala. Karijera tog fizičara je, naime, započela jednom… više »

FASCINANTNO

Imenovan novi organ u ljudskom tijelu

objavljeno prije 5 mjeseci i 20 dana

Ljudska anatomija predmet je zanimanja znanstvenika od pamtivijeka i zvuči gotovo nevjerojatno da je jedan, ne baš tako malen, organ potvrđen i imenovan tek ovih dana, no stvarno je… više »

HALO, IMA KOGA?

Novi pokušaj kontaktiranja izvanzemaljaca

objavljeno prije 5 mjeseci i 21 dan

Nakon godina osluškivanja hoćemo li dobiti poruku iz svemira, grupa znanstvenika sada želi odaslati poruku izvanzemaljcima. Organizacija METI iz San Francisca želi, do kraja… više »

skrolaj na vrh