Znanost
WOW!

Najveći laser na svijetu pušten u rad

objavljeno prije 3 mjeseca i 12 dana

Najveći rendgenski laser na svijetu svečano je inauguriran u petak u Njemačkoj i omogućit će znanstvenicima da dublje prodru u tajne materije, da raščlanjuju i proučavaju… više »

MALI ZELENI

U našoj galaksiji postoji 100 milijardi planeta sličnih Zemlji

objavljeno prije 3 mjeseca i 15 dana

O svemiru svakodnevno saznajemo sve više zanimljivih podataka, a ljudska potraga za planetom sličnom Zemlji i njegovim stanovnicima vjerojatno se nikada neće zaustaviti. Tako se dosad… više »

WOW!

Voyageri i njihovih četrdeset godina u svemiru

objavljeno prije 3 mjeseca i 17 dana

Jesmo li sami u svemiru? Prije četrdeset godina znanstvenici NASA-e pokušali su odgovoriti na to pitanje lansiranjem Voyagera, dviju bespilotnih svemirskih letjelica koje će otputovati… više »

Mars, snijeg, Viking Lander/ Foto:http://www.davidreneke.com
ZIMAAA

Snijeg na Marsu

objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana

Još 2009.godine znanstvenici su uz pomoć laserskog instrumenta istraživali atmosferu Marsa i uočili na njemu snijeg što ih je potaknulo da prošire svoja… više »

STVARNO?

Mars - noći pune snježnih oluja

objavljeno prije 3 mjeseca i 23 dana

Mars ima najveće pješčane oluje u Sunčevom sustavu, to znamo već jako dugo, no francuski znanstvenici nedavno su ustanovili da Crveni planet pogađaju i žestoke snježne oluje, koje se… više »

Lav, životinja
NJAM NJAM

Prežderavaju li se divlje životinje?

objavljeno prije 3 mjeseca i 23 dana

Jeste li se ikad zapitali koliko divlje životinje jedu i je li prežderavanje u njhovoj prirodi? Ako jeste, mi za vas imamo odgovor. Količina hrane koju divlja životinja… više »

NEMA STRAHA

Roboti nam neće oteti posao

objavljeno prije 3 mjeseca i 25 dana

Tijekom stoljeća, konstantno postoji strah pred novim tegnologijama čiji razvitak bi trebao smanjiti potrebu radnika na tržištu. Dobar primjer takve vrste ekstremizma su takozvani… više »

SJAJNO!

Vela ploča na Kornatima dobila objašnjenje

objavljeno prije 3 mjeseca i 26 dana

Vela ploča, čudo prirode dimenzija između 63 i 86 metara širine i 160 metara dužine, odnosno ukupne površine 9100 četvornih metara, "rastegnuta" je ispod najvišeg vrha… više »

COOL

Velika američka pomrčina izaziva uzbuđenje i jezu

objavljeno prije 3 mjeseca i 28 dana

Velika američka pomrčina - naziv koji prirodnom spektaklu mogu nadjenuti jedino Ameri, koji nisu vidjeli potpunu pomrčinu Sunca gotovo stotinu godina. Deseci tisuća, možda i milijuni ljudi… više »

CHILESAURUS

Frankestein dinosaur je karika koja nedostaje

objavljeno prije 3 mjeseca i 29 dana

Chilesaurus, poznat i kao dinosaur Frankestein izluđuje znanstvenike već dvije godine, jer njegovo se sastoji od dijelova više različitih i nesrodnih vrsta tih pradavnih životinja. No,… više »

SMISLITE

NASA traži čestitku za Voyager 1

objavljeno prije 4 mjeseca

NASA poziva javnost da iznese prijedloge za čestiku koja će se poslati daleko u svemir sondi Voyageru 1 u prigodi 40. obljetnice njezina lansiranja. Sonda je trenutačno gotovo 20 milijarda… više »

 AV1 (na stolu)/Foto: noisolation.com
NAPREDAK

Roboti stižu u pomoć bolesnoj djeci

objavljeno prije 4 mjeseca i 2 dana

Roboti u današnje doba nisu nikakva novost, no osnivači norveške tvrtke No Isolation, našli su novi način kako ih primijeniti. Njihov projekt uključuje razvoj robota AV1… više »

ŠTETA

Cassini privodi kraju misiju na Saturnu

objavljeno prije 4 mjeseca i 4 dana

Cassini, NASA-ina letjelica koja istražuje Saturn nakon šestomjesečnog istraživanja do sada nepoznatih područja uskoro će se početi spuštati u gornje dijelove Saturnove… više »

NE PROPUSTITE

Suze sv. Lovre - spektakl na nebu

objavljeno prije 4 mjeseca i 5 dana

Suze svetog Lovre godišnji su meteorski pljusak koji spada među najsvjetlije i najvidljivije meteorske rojeve, a na nebu će ga se najjasnije moći vidjeti između 11. i 13. kolovoza,… više »

Dokazano je

Kako Facebook šteti našim moždanim stanicama

objavljeno prije 4 mjeseca i 8 dana

Novo istraživanje pronašlo je povezanost između korištenja Facebboka i "sivih stanica" ljudskog mozga. Studija je u Behavioural Brain Researchu objavljena u travnju 2017.,… više »

skrolaj na vrh